V dnešnej dobe sa v rôznych pádoch skloňuje energetická nezávislosť. Zo všetkých strán počujeme o kríze, ktorá energiu zdražuje.

Energetická kríza nemusí znamenať len to, že kilowatthodina elektriny od externého dodávateľa bude taká drahá, že si rozmyslíte, kedy pustíte televíziu a či budete kúriť na 18 alebo 20 °C. Môže znamenať aj to, že elektrina skrátka niekedy nebude k dispozícii vôbec.

Niekedy možno bude treba tráviť večery pri sviečkach. Bez elektriny však nie je pripojenie k internetu a nemusí fungovať systém inteligentných domácností. A vzhľadom na to, že mnoho ľudí dnes pracuje z domu, je neustála dostupnosť elektriny veľmi dôležitá.

Doposiaľ sme platby za energie brali ako niečo, čo tvorilo nižšie desiatky percent nájmu alebo zlomok platby za hypotéku. Lenže pomaly si musíme zvykať na to, že ceny energií rastú. Je to spôsobené rôznymi faktormi, medzi ktoré patrí energetická politika EÚ a Slovenskej republiky, zníženou diverzifikáciou zdrojov alebo v dnešnej dobe aj vojnou na Ukrajine, ktorá významne komplikuje energetickú sebestačnosť Slovenska.

Avšak elektrinu, ktorú si sami vyrobíte, vám nezdražia. A ideálnym spôsobom, ako si elektrinu vyrobiť, je využiť solárne systémy. Samozrejme existujú aj iné možnosti, napríklad veterná alebo v niektorých prípadoch aj vodná energia, ale solárne systémy sú využiteľné takmer kdekoľvek a kedykoľvek. Samozrejme, záleží na efektivite jednotlivých systémov aj na tom, ako veľmi u vás aspoň od jari do jesene svieti slnko.

Svoje vlastné riešenie pre prácu so solárnymi panelmi ponúka aj spoločnosť CyberPower. Ide o výrobca záložných energetických systémov. V ponuke však má aj riešenie pre autonómne energetické systémy, inak tiež nazývané ostrovné alebo off-grid, vďaka čomu sa môžete stať svojim vlastným dodávateľom elektriny.

Inštalácia do rodinného domu

Solárne napájacie systémy od CyberPower ponúkajú vysokú energetickú účinnosť, fotovoltaické systémy zahŕňajúce komponenty tejto spoločnosti sú vysoko účinné. Navyše majú vylepšené uchovávanie energie batérie, ak sú jednotlivé pripojené elektrické spotrebiče v pohotovostnom režime.

CyberPower
Ostrovný striedač

Súčasťou ostrovného systému môže byť ostrovný striedač, ktorý dokáže pracovať so solárnou nabíjačkou a batériami, a tak zaistiť okamžitú dodávku elektriny pre každodennú potrebu. Striedač dodáva čisté sínusové výstupné napätie, čím je zaručená dlhšia životnosť, menej stratového tepla i efektívnejšia prevádzka pripojených elektrických zariadení.

K prvkom fotovoltaického systému od CyberPower patrí aj solárna nabíjačka, ktorá disponuje technológiou sledovania bodu maximálneho výkonu (MPPT) a tak dokáže dosahovať maximálne využitie energie slnečného žiarenia.

Solárna nabíjačka

Energia na cestách

Pokiaľ potrebujete mať 230 V neustále k dispozícii, aj v miestach, kde sa zásuvka nenachádza, prichádza na rad mobilné riešenie. Skladá sa z prenosného solárneho panelu a hybridného fotovoltaického meniča, ktorých vyhotovenie zaisťuje jednoduchú inštaláciu.

CyberPower
Hybridný menič

Panel CyberPower CPSPM100 je vybavený vysoko účinnými solárnymi článkami, ktoré uľahčujú premenu slnečného žiarenia na využiteľnú elektrinu. Tá potom smeruje do boxu, v ktorom už je všetko, čo potrebujete, teda kombinácia batérií s nabíjačom a invertorom naraz. Po pripojení a nabití batérií dokáže zaistiť napájanie 230 V pre „klasické“ spotrebiče alebo 5 V v rámci dvoch nabíjacích portov USB pre napájanie drobných elektronických zariadení. Vďaka svojej kompaktnej veľkosti ho so sebou môžete nosiť kamkoľvek. Ak ste na chate, na lodi, v karavane, alebo máte mobilnú kanceláriu, je to riešenie práve pre vás.

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.