Svetový pohár Jasná 2024 nebude bez internetového a dátového pripojenia, o kvalitné pripojenie sa postará Slovak Telekom.

Už zajtra, 20. januára 2024 sa začne veľká športová udalosť Svetový pohár v Jasnej. Počas tejto veľkej udalosti sa na slovenských svahoch objavia aj veľké hviezdy lyžovania ako Petra Vlhová či Mikaela Schiffrinová. Počas dní 20.1. a 21.1. 2024 sa tak aj vy môžete zúčastniť výnimočnej športovej udalosti v Demänovskej doline, kde určite nebudete bez internetového pripojenia. Postará sa o to operátor Slovak Telekom, ktorý zabezpečí ako optickú konektivitu, tak aj Wi-Fi prístupové body v areáli.

Táto konektivita pokryje až 78 tisíc metrov štvorcových areálu Jasná a bude dostupná nielen pre organizátorov a športové tímy, ale aj pre návštevníkov športového podujatia. Vďaka rýchlemu pripojeniu pritom nebudete mať problém zdieľať svoje zážitky na sociálnych sieťach či už v podobe videí, fotiek alebo živého vysielania.

Konektivita s rýchlosťou až 10 Gbps

Optická konektivita v areáli bude o rýchlosti až 10 Gbps, ktorá bude spájať dôležité body v areáli. Aby bola zachovaná maximálna stabilita pripojenia, Slovak Telekom použil zemné vedenie dlhé až 18 kilometrov, na ktoré nebude mať vplyv ani zložitý terén či vplyv počasia. Do siete sa budú môcť pripojiť všetci návštevníci Jasnej prostredníctvom Wi-Fi rozhrania alebo ethernetovým káblom pre stabilnejšie pripojenie. Slovak Telekom takto pokryje aj organizačné tímy či novinárov a médiá, ktoré budú chcieť o podujatí informovať.

Telekom JasnáZdroj: TOUCHIT

Prístupové body Wi-Fi poskytnú rýchlosť až 2,9 Gbps a každý jeden bude vedieť poskytnúť pripojenie pre až 1024 pripojených zariadení v reálnom čase. Celkovo Slovak Telekom informuje o 26 Wi-Fi lokalitách, pričom 14 bude vonkajších a 12 interných vysielačov. Súčasne teda bude môcť Slovak Telekom zabezpečiť až 26 tisíc pripojených zariadení.

Wi-Fi zóny budú oddelené

Aby sa zabezpečilo stabilné pripojenie pre všetkých záujemcov, bolo vytvorených niekoľko oddelených Wi-Fi zón. Tieto zóny budú odseparované, aby sa navzájom nevyťažovali. Slovak Telekom takto zabezpečí samostatné zóny pre lyžiarske tímy, press centrum či partnerov podujatia. Najvyššiu prioritu však pochopiteľne budú mať zóny samotných pretekárok a ich tímov, aby dokázali v reálnom čase vyhodnocovať svoje výkony.

Telekom JasnáZdroj: TOUCHIT

Pre návštevníkov Jasnej pritom vznikla aj sieť vyhradená speciálne pre verejnosť. Do tejto siete sa prihlásite cez špeciálny portál a budete môcť komunikovať so svojimi známymi či zdieľať zážitky zo svahu.

Nechýba ani bezpečnosť

Slovak Telekom sa postaral aj o bezpečnosť v rámci Svetového pohára v Jasnej. Chýbať teda nebude špeciálna anti-DDos ochrana Network Protector, ktorá dokáže odolať DDos útokom ať do 400 Gbps. Nasadená bude aj nová generácia firewallov či URL filtering, aby návštevníci nenavštevovali nevhodné stránky. Zároveň bude možné sledovať aj to, aké webové domény sa navštevovali, čím sa zistí, o aké stránky, resp. lyžiarky bol najväčší záujem.

Telekom JasnáZdroj: TOUCHIT

Výhodou bude aj 5G pripojenie

V novembri 2023 Slovak Telekom vypol pripojenie do 3G siete prostredníctvom 800 MHz pásma. Toto pásmo ide teraz využiť pre 5G sieť, pričom 5G optika zostane v Jasnej aj po skončení akcie Svetový pohár Jasná 2024. Po akcii teda odíde len Wi-Fi pripojenie. Slovak Telekom sa bude snažiť o čo najviac optimálne pripojenie do siete, pričom cieľom je zabezpečiť každému pripojenému zariadeniu rovnaké pripojenie.

Telekom JasnáZdroj: Slovak Telekom

Slovak Telekom pritom priniesol do Jasnej 4 Wi-Fi 6 antény a VIP stany majú samostatné access pointy a switche.

Zdroj: Slovak Telekom, vlastné

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.