Kláves Win dostane ešte viac možností, ako mal doteraz.

Možno ste zaregistrovali, že cez špeciálne nastavenia zväčša herného softvéru, ste mali rozšírené funkcie tohto klávesu. Prípadne ste ho mohli zamknúť. Spravidla ale zostával nevyužitý a to práve mení Windows 11. Podľa webu The Windows Club dostane kláves Windows 4 nové spôsoby jeho využitia.

Stále však chýba možnosť, ktorá by minimalizovala aktívne okno tak, ako to poznáme z macOS. Toto by sme prijali aj vo svete Windows. Kým teraz máte možnosť všetko minimalizovať klávesom Win + D / Win + M, samostatne pre okno sa to spraviť nedá.

Po novom by tak kombinácia Win + A mala aktivovať panel centra oznámení v jeho kompaktne podobe. Zobrazené budú len prvky, ktoré menia predvoľby, nie notifikácie. Win + N vás prepne priamo do okna notifikácií a umožní ďalej šípkami manažovať jeho obsah. Teda napríklad ignorovať oznámenie alebo na dané oznámenie zareagovať. Tu bude musieť byť aj podpora aplikácie. Predpokladáme ale, že ide o predzvesť lepšej integrácie s Microsoft Teams.

Zmena je aj pri kombinácii Win + W, ktorá namiesto panela na podporu Windows Ink Workspace otvorí panel s widgetmi na ľavej strane obrazovky. Posledná novinka nateraz je zavedenie novej klávesovej skratky Win + Z. Tá bude aktivovať funkciu Snap Group na prácu s rozvrhnutím okien na obrazovke. Štandardne tento panel zobrazíte podržaním myši nad tlačidlom Maximalizovať.

windows 11

Zdroj: The Windows Club

Prečítajte si aj:

Windows 11 a náhľad bez inštalácie

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.