Demonštrácia reálneho využitia technológie 5G sa uskutočnila priamo v teréne. Konkrétne na vinici Nussböckgut, 100-ročnom panstve v Hornom Rakúsku, ktoré sa prvýkrát spomína v dokumente ešte z roku 1323. Pri našej návšteve sa však táto stará vinica stala centrom inteligentného poľnohospodárstva.

Práve tu totiž tesne spolupracujú spoločnosti Huawei a Dronetech, čo je najväčší rakúsky poskytovateľ služieb pre drony. Ukázali nám, ako v praxi funguje inteligentné poľnohospodárstvo 5G a IoT.

Rakúska vinica s inteligentným poľnohospodárstvomZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Rakúska vinica s inteligentným poľnohospodárstvom

Moderné technológie sa práve na tejto vinici využívajú na podporu trvalej udržateľnosti v poľnohospodárstve. Okrem praktickej ukážky sme boli aj svedkami panelovej diskusie odborníkov na digitalizáciu a poľnohospodárstvo. Hovorilo sa na nej o tom, ako môžu technologické inovácie, a teda predovšetkým prenos nameraných dát pomocou rýchleho prepojenia 5G zaistiť potravinovú bezpečnosť. Je to veľmi dôležité v dobe rastúcich globálnych obáv z konfliktu na východ od našej krajiny.

Vinica s lietajúcimi dronmi a digitálnym nebom

O čo konkrétne ide? Nad vinicou prelietavajú v presne vymedzenej trajektórii drony a zisťujú stav plodín. Lietajú pomerne rýchlo, miestna vinica je takto zmapovaná už do 5 minút. Huawei pritom poskytuje služby cloud computingu práve na báze 5G. Rýchly prenos dát s prakticky nulovým oneskorením je základom na analýzu stavu rastlín pomocou umelej inteligencie a to v reálnom čase.

Dron využívajúci umelú inteligenciu a Huawei Cloud s 5G prenosomZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Dron využívajúci umelú inteligenciu a Huawei Cloud s 5G prenosom

Drony sú od značky DJI a ide o najvyššie modely od tejto firmy. Drony sú vybavené kamerami a ďalšími snímačmi s vysokým rozlíšením na rozpoznávanie krajiny a objektov vo vinici. Zachytené snímky a údaje spracováva umelá inteligencia a vytvára podmienky pre ďalšie akcie. Znamená to, že ešte v dobe, keď lieta prvý dron zisťujúci stav rastlín súčasne môže vzlietnuť druhý dron, ktorý na rozpoznaných miestach aplikuje príslušný postrek. Ten sa dostáva na vinič len v tých miestach, ktoré sú reálne postihnuté a vyžadujú zásah. Ostatná zdravá časť zostáva bez postreku.

Poľnohospodársky drony, ktorý dokáže aplikovať postrekyZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Poľnohospodársky drony, ktorý dokáže aplikovať postreky

Ako sme sa od majiteľa vinice dozvedeli, táto technológia im pomáha zisťovať drobný hmyz, monitorovať stav plodín a zároveň aj presne predpovedať úrodu. To umožní poľnohospodárom presne a s minimálnym plytvaním optimalizovať používanie vody, chemikálií a pesticídov. Zároveň je aj úroda zdravšia a chutnejšia.

Technológia sa dá využiť univerzálne

Táto technológia samozrejme nie je obmedzená len na poľnohospodárstvo. Môžu ju využiť obce, podniky ale aj jednotlivci. Podstatné je práve využitie umelej inteligencie a rýchly prenos dát pomocou 5G. Priamo na vinici sme videli napr. kontrolu solárnych panelov na streche. Možné aplikácie sú aj inteligentné riadenie dopravy alebo zisťovanie opotrebovania elektrického vedenia.

Huawei DronyZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Takto vyzerá obraz vinice po rozpoznaní obrazu a aplikovaní umelej inteligencie na rozpoznanie poškodenia

Samotná vinica Nussböckgut v rakúskom Linzi si využívanie dronov pochvaľuje. Využíva sa tu pri pestovaní viniča a špargle a na území Rakúska je to zatiaľ jej prvé nasadenie. Umelá inteligencia v tomto prípade sníma obraz, analyzuje ho a na základe porovnania nasnímaného obrazu so vzorom rastlín poškodených chorobami sa určuje miesto, na ktoré sa bude aplikovať chemický zásah.

Dva drony súčasne nad rakúskou vinicouZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Dva drony súčasne nad rakúskou vinicou

Technológia podporená aj politicky

Na stretnutí boli aj zástupcovia daného regiónu a rakúskej vlády. Ako sme sa dozvedeli, Rakúsko chce takto zlepšiť úrodu, produkciu a kvalitu produktov pestovaných na svojom území. Konferenciu aj preto otvoril svojim príhovorom štátny tajomník Ministerstva financií Rakúskej republiky Florian Tursky a člen mestskej rady mesta Linz, Thomas Gegenhuber.

Všetky testy sme pozorne sledovali spolu so svetovými novinármi
Všetky testy sme pozorne sledovali spolu so svetovými novinármi

Je to digitálna transformácia poľnohospodárstva v priamom prenose a jej základom je práve infraštruktúra pre 5G. Najväčšou výzvou pri zavádzaní dronov s podporou 5G do poľnohospodárstva je zatiaľ pokrytie siete. V súčasnosti sú siete 5G určené predovšetkým pre koncových používateľov, ktorí sa väčšinou nachádzajú vo veľkých mestách a sú na úrovni zemského povrchu alebo v bytoch. Kvalitné pokrytie pre drony, ktoré bežne lietajú v teréne a to 50 metrov nad zemou, je ešte potrebné vyvinúť.

Špeciálna 5G stanica na uľahčenie priebehu testuZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Špeciálna 5G stanica na uľahčenie priebehu testu

Nielen v Rakúsku, ale aj na Slovensku

Michaela Griesser, profesorka BOKU univerzity vo Viedni a Martin Polovka, generálny riaditeľ NPPC, výskumnej inštitúcie Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky, počas tohto stretnutia riešili možnú spoluprácu oboch inštitúcií na inovačných projektoch. Martin Polovka na stretnutí prejavil záujem na realizáciu podobných projektov na Slovensku. A práve NPPC (Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum) by pritom bolo garantom rozvoja riešení inteligentného poľnohospodárstva na Slovensku. Ak sa tak stane, na konkrétne realizáciu inteligentného poľnohospodárstva s využitím dronov a 5G u nás sa samozrejme pôjdeme pozrieť.

Zdroje: vlastné, Huawei, Drontech

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.