Nová technológia zvyšuje komfort používania čítačky odtlačkov nielen z hľadiska veľkosti a rýchlosti, ale aj jeho využiteľnosti.

Snímač odtlačkov prstov v displeji je technológia, ktorú netreba väčšine používateľov predstavovať. Priložíte prst na vyznačenú plochu displeja a zabudovaný senzor ho prečíta – pokiaľ sa zhoduje, telefón sa odomkne.

Nová generácia s názvom 3D Ultrasonic Large Fingerprint však dokazuje, že aj snímače odtlačkov prstov sa postupne vyvíjajú. S plochou 20×30 mm ide o najväčšiu čítačku odtlačkov v displeji v segmente smartfónov. Využíva ultrazvukové vlny a v porovnaní s tradičnými optickými senzormi, ktoré fungujú na báze svetla, je 11,1-násobne väčšia.

3D Ultrasonic Large FingerprintZdroj: vivo
3D Ultrasonic Large Fingerprint

Registrácia prsta? Stačí ho priložiť iba raz

Čítačka umožňuje takmer okamžité rozpoznanie prsta v priebehu iba 0,2 sekundy. Na rozdiel od ostatných čítačiek je výrazne rýchlejšia aj registrácia prsta – stačí ho priložiť iba raz a v telefóne sa uloží presný 3D obraz, s ktorým sa následne bude porovnávať priložený prst. Takto rýchle zaregistrovanie prsta a jeho overovanie umožňujú ultrazvukové vlny, ktoré snímajú póry prsta používateľa.

Zaujímavou vlastnosťou je možnosť nastaviť si „dvojprstové“ overovanie pre bezpečný prístup k vybraným aplikáciám, ako sú mobilné bankovníctvo, sociálne médiá alebo prehliadač fotografií. 3D Ultrasonic Large Fingerprint umožňuje súčasné snímanie dvoch odtlačkov vďaka už spomenutej veľkej ploche. A túto plochu využíva aj na viacúčelovú funkcionalitu senzora – môžete si nastaviť rýchle spustenie aplikácie priložením prsta v konkrétnej časti čítačky.

Samotný snímač má hrúbku iba 0,2 mm, takže je možné zakomponovať ho do smartfónov s rôznymi dizajnami, ako sú celosklenené displeje od okraja k okraju alebo flexibilné OLED displeje. Aktuálne ho využíva značka vivo vo vlajkovej lodi vivo X80 Pro a v smartfóne IQOO 9 Pro.

3D Ultrasonic Large FingerprintZdroj: vivo
3D Ultrasonic Large Fingerprint

Zdroj: vlastné, vivo

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit