Zdaniť, či nezdaniť? To je otázka.

V oblasti zdaňovania panuje niekoľko mýtov. Nemusíte poznať presnú legislatívu. Stačí využiť nástroj koinly.io, ktorý vám pomôže s výpočtom, koľko by ste mali na daniach zaplatiť. Tým si zároveň odpoviete na rečnícku otázku v úvode. Ide o online službu, ktorá podporuje mnohé burzy a prepočet do finálneho výsledku spraví za vás. Podporuje viac ako 350 búrz a 50 peňaženiek.

Jej použitie je do 10 000 transakcií zadarmo a na výber máte z viacerých metód výpočtu. Vybrať si môžete ten, ktorý bude pre vás výhodnejší, či inak povedané taký, pri ktorom budete platiť menej na daniach. Nemusí to tak ale byť vždy a orientovať sa len podľa toho, koľko budete platiť, nie je jediný správny spôsob.

Hlavnou výhodou je automatické spracovanie priamo z exportného súboru na burze alebo napojením na API. Už len 30 transakcií spracovať ručne, by vám zabralo príliš veľa času. Najmä pri swape mince za inú mincu so zohľadnením aktuálnej ceny eura či inej FIAT meny. Túto službu určite využite, minimálne ako orientačný ukazovateľ toho, či vôbec máte niečo zdaňovať alebo nie. Stratu nezdaňujete, no každý jeden zisk určite áno.

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.