Životný cyklus Windows 11 sa končí.

Ide o verziu označovanú ako 22H2, ktorá už nebude dostávať aktualizácie týkajúce sa vylepšenia. Finálny termín plnej podpory je 8. október 2024. Dá sa povedať, že dopadne ako Windows 10. Aj tam akoby sa zastavil čas a systém dostáva len bezpečnostné aktualizácie. Microsoft postupne odstavuje staršie verzie systému a robí to po 18 mesiacoch. Na to, aby ste udržali systém čo najaktuálnejší, je potrebné aspoň raz za rok nainštalovať kumulatívnu aktualizáciu veľkého charakteru.

To sú tie, ktoré prinášajú spravidla aj novinky a zvyšujú číslo verzie systému podľa roku a polroka vydania. 22H2 je teda aktualizácia z roku 2022 a 2. polroka. Následne používateľ získa čas a popri bezpečnostných záplatách bude dostávať aj vylepšenia, ak v nich budú zahrnuté. Zaujímavosťou sú edície Enterprise a Education, ktorým zostane podpora aj po vyššie uvedenom dátume v plnom rozsahu.

Výnimkou bývajú vylepšenia viažuce sa na konkrétne aplikácie, ktoré môžu do systému priniesť nové prvky. Ide o sporadické prípady a rozhodne nepôjde o žiadny veľký zásah do systému. Tak to bolo napríklad u Windows 98 a aktualizácii na Internet Explorer 4.0 s tesným previazaním na Prieskumníka a jeho kompletnú transformáciu. Celkovo sa na to nespoliehajte a ak chcete mať skutočne nové funkcie v systéme, bude potrebné prejsť na vyššiu verziu.

windows 11 23H2 versionZdroj: TOUCHIT

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.