Kliknutím na odkaz sa vám počítač nezavíri, no riskujete omyl na falošnej stránke.

Aktuálne prebieha cielený podvod na používateľov Tatra banky, hoci takúto banku vôbec nemusíte používať. SMS správa totiž obsahuje odkaz, ktorý neodkazuje na skutočnú Tatra banku, ale na jej napodobneninu. Správa má hlavičku INFO a na pohľad sa javí v poriadku.

Prvá nezhoda je v tom, že link neodkazuje na skutočnú Tatra banku. Ak používate internet banking tejto banky, dá sa to všimnúť. To aj cez fakt, že falošná stránka používa protokol https a tak by sa mnoho používateľov mohlo nechať oklamať. Na prvý pohľad uvidia práve toto v linku a tak budú spojenie považovať za bezpečné.

Druhá nezhoda je v tom, že banka neposiela cez SMS výzvu na prihlásenie, pričom pri neuposlúchnutí výzvy by vám zablokovali telefón. Toto sa ale popravde nerozpoznáva ľahko. Sú totiž služby, ktoré vám môžu podobný odkaz poslať. Nikdy však nejde o banky, no trochu nepozornosti a ťuknete na link. Ten sám o sebe škodlivý nie je, nesmiete ale zabudnúť, že sa zobrazí podvodná stránka Tatra banky a teda nesmiete na nej vypĺňať žiadne údaje.

Obrana je v tomto prípade jednoduchá a to odstrániť SMS správu. Ak máte akékoľvek pochybnosti, prihláste sa do Tatra banky štandardným spôsobom, teda adresu napíšte do prehliadača vy. Po prihlásení môžete skontrolovať, či schránka správ v účte banky neobsahuje nejaké vám adresované správy. Prípadne zavolajte na infolinku banky a zistite, či takéto SMS správy posielajú.

Stránka sa tvári, že má dokonca aj chatbota s slovenčine

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.