Chcete ťažiť Bitcoin? Pozor na spotrebovanú elektrinu.

Ťažba tejto ale aj ostatných digitálnych platidiel je vlastne riešenie zložitých matematických operácií. Tie sa využívajú aj na potvrdzovanie platieb. Aj preto mineri dostávajú odmenu nielen v podobe vyťažených BTC ale aj za verifikáciu platieb. Na to, aby ste mohli dostatočne rýchlo verifikovať platby, potrebujete dnes počítačovú farmu.

Časy, kedy ste zvládali tieto operácie s pár grafickými kartami ako jednotlivec, sú dávno preč. Kým sa dostanete k výpočtom na svojom hardvéri, predbehne vás niekto iný so serverovou farmou. Zisky si potom delia používatelia v tejto farme medzi sebou.

Zdroj: PowerCompare.co.uk

Server PowerCompare.co.uk použil štatistiky zo servera Digiconomist, ktorý hovorí o tom, že na ťaženie BTC sa použije 29,05 TWh elektrickej energie. Na porovnanie, 25 TWh spotrebuje za rok celé Írsko.

Aj vzhľadom na to, sa väčšina ťažby uskutočňuje v Číne, kde sú nižšej ceny za elektrickú energiu v porovnaní s USA alebo Spojeným kráľovstvom. Niektoré odhady hovoria o tom, že až 80% výpočtovej sily bitcoinovej siete pochádza práve z Číny.

Prečítajte si aj:

Boli sme na Fintech summite a mohli ste si tam kúpiť aj bitcoiny

Zdroj: Business Insider

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.