TCL vyrába svoje televízory pre Európu vo fabrike neďaleko Varšavy a táto čínska značka je orientovaná na výborný pomer výkon/cena. Model s označením 65C805 pristál na našom redakčnom stole.

Základné parametre a dizajn

Ide o inteligentný Mini LED televízor s operačným systémom Google TV. Je to televízor s rozlíšením 4K Ultra HD (3840×2160) a jeho uhlopriečka má veľkosť 65“ (164 cm). Televízor prichádza s elegantným dizajnom, ktorý sa hodí do rôzneho typu interiéru. Vybrané veľkosti televízora zo série C80 majú stredový stojan. Televízor je k dispozícii vo veľkostiach 50, 55, 65, 75, 85 a 98 palcov. Rámček televízora je takmer neviditeľný.

Rámček televízora TCL 65C805Zdroj: Touchit.sk
Rámček televízora TCL 65C805

Kvalitný obraz a jeho dôvod

Ako sme zistili, technológia Mini LED prináša zaujímavý obraz. Táto forma podsvietenia displeja pritom patrí v súčasnosti k tej najvyspelejšej a umožňuje dosiahnuť vysoký jas. Tento jas je možné dobre riadiť na celej ploche displeja. Výsledkom je výrazné zvýraznenie detailov v obraze.

Televízor TCL 65C805Zdroj: Touchit.sk
Televízor TCL 65C805

TCL pri tomto televízore používa technológiu Quantum Dot (QLED) a displej je typu VA. Quantum Dot zaistí zobrazenie viac ako miliardy farieb a dokáže takto pokryť celé spektrum farieb DCI-P3. Výsledkom je nielen veľmi dobré zobrazenie čiernej farby, ale aj verné zobrazenie ostatných farieb.

Podľa technických parametrov je špičkový jas tohto televízora až 1300 nitov. Znamená to, že televízor môžete sledovať aj počas slnečného dňa v osvetlených miestnostiach. Televízor pritom podporuje viaceré štandardy HDR, je tu často žiadané Dolby Vision ale aj HDR10+. Výsledkom je pri filmoch v tomto formáte kvalitný obraz, tak v jasných scénach, ako aj v tmavých. Okrem toho je tu aj podpora Dolby Vision IQ, ktorá pri kompatibilných filmoch navyše zohľadňuje aj aktuálny vplyv vonkajšieho osvetlenia.

My sme si podporu Dolby Vision vyskúšali pre streamovaciu platformu Netflix a obraz je naozaj veľmi dobrý.

Pohodlné diaľkové ovládanie s tlačidlami na rýchly prístupZdroj: Touchit.sk
Pohodlné diaľkové ovládanie s tlačidlami na rýchly prístup

Zrodený pre hry

Obnovovacia frekvencia tohto televízora je 144 Hz, čo znamená dobré zobrazenie aj pri rýchlych dejoch ako sú napr. hry, šport a podobne. Viacero ľudí pritom dnes preferuje nasadenie televízora aj pri hrách. Televízor totiž ponúka veľkú zobrazovaciu plochu a zážitok z hier je tak intenzívnejší. TCL ponúka aj balíček herných funkcií Game Master Pro 2.0.

Stredový podstavec a manažment káblovZdroj: Touchit.sk
Stredový podstavec a manažment káblov

Pri hraní hier je totiž dôležitá nielen grafika, ale aj rýchla odozva reakcie. Televízor TCL C80 má na hry dobre nabité: je tu port HDMI 2.1, podpora 144 Hz VRR, 120Hz VRR, FreeSync Premium Pro, špeciálna funkcia 240 Hz Game Accelerator a ALLM.

Prepojovacie porty na televízore TCL 65C805 vrátane HDMI 2.1 a portu na slúchadláZdroj: Touchit.sk
Prepojovacie porty na televízore TCL 65C805 vrátane HDMI 2.1 a portu na slúchadlá

Práve vďaka technológii VRR bežia hry plynulo a bez trhania. Obnovovacia frekvencia dosahuje 144 Hz alebo 240 Hz v kombinácii s DLG a práve to je dôvod minimálnej odozvy. Funkcia ALLM automaticky optimalizuje herné nastavenia hneď po pripojení hernej konzoly alebo počítača s podporou portu HDMI 2.1.

Zadná strana televízora TCL 65C805Zdroj: Touchit.sk
Zadná strana televízora TCL 65C805

Tento televízor môže využiť aj spomenutú technológiu 240Hz DLG (Dual Line Gate). Tým sa reálne dosiahne skutočná obnovovacia frekvencia 240 Hz a nároční hráči tak získajú skutočne krátku odozvu a ostré podanie rýchlych pohybov v hrách.

Kvalitný zvuk

TCL C80 podporuje aj formát Dolby Atmos a zvuk je zabezpečený v spolupráci s firmou ONKYO. S využitím technológie obrazu Dolby Vision a priestorového zvuku Dolby Atmos budete mať pocit, že ste priamo v kine.

Zvukový systém ONKYO v televízore TCL 65C805Zdroj: Touchit.sk
Zvukový systém ONKYO v televízore TCL 65C805

Funkcia Multisound ponúka možnosť prehrávať zvuk z TV a z pripojených slúchadiel súčasne a navyše máte možnosť nastaviť hlasitosť pre každú cestu samostatne. Funguje to s káblovými aj bezdrôtovými slúchadlami.

TCL 65C805 je relatívne tenký televízorZdroj: Touchit.sk
TCL 65C805 je relatívne tenký televízor

Osobne by sme si prikúpili k televízoru aj samostatný soundbar, TCL má na výber viacero modelov a toto zariadenie prinesie naozaj priestorový zvuk.

Osvedčený operačný systém a hlasové ovládanie

Operačný systém je Google TV, a to pre vás znamená širokú podporu aj lokálnych aplikácií ako je napr. VOYO alebo AntikTV. Tento operačný systém zaisťuje aj často žiadané aplikácie ako sú YouTube alebo Google Filmy. Využiť môžete aj hlasové ovládanie, diaľkový ovládač obsahuje aj mikrofón na pohodlné ovládanie aj v hlučnejšom prostredí. Inštalácia televízora je veľmi jednoduchá, pomocou prepojenia s telefónom a systémom Google Home.

Operačný systém Google TV v televízore TCL 85C805Zdroj: Touchit.sk
Operačný systém Google TV v televízore TCL 85C805

Bez toho, aby ste opustili svoje kreslo, môžete vyberať obsah, spúšťať aplikácie, zapínať televíziu, prepínať vstupy, vyhľadávať filmy a pod. Na videohovor môžete využiť aplikáciu Google Meet, na hlasové ovládanie aj Amazon Alexa. Alexu môžete požiadať o prehrávanie hudby, zistenie počasia, nastavenie hlasitosti, zmenu televíznej stanice, ovládanie chytrej domácnosti a pod.

Televízor jednoducho prepojíte aj so zariadeniami Apple a zaradíte ho do vašej inteligentnej domácnosti.

Spojenie s Apple Home Kit nie je problémZdroj: Touchit.sk
Spojenie s Apple HomeKit a prenos cez Apple AirPlay nie je problém

V celkovom hodnotení ide o televízor s výborným pomerom Výkon/cena. Páči sa nám hlavne kvalita obrazu a použitý operačný systém. Cenu považujeme za adekvátnu.

Cena: 65-palcové vyhotovenie 990 eur, 55-palcové vyhotovenie 799 eur, 98-palcové vyhotovenie 4890 eur

Zapožičal: TCL

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.