TCL vyrába vynikajúce televízory, videli sme to na výstave IFA 2023 úplne jasne. Zúčastnili sme sa totiž na prezentácii pre bežných návštevníkov a zistili sme, že záujem Nemcov o túto značku je obrovský. V predaji 98-palcových televízorov je to svetová jednotka.

TCL je v skutočnosti globálna svetová dvojka v predaji televízorov a na Slovensku sa tejto značke darí veľmi dobre. Je to taký vhodný pomer výkon/cena, a to na našom trhu funguje dobre.

Rozmery uhlopriečky

Model TCL C84 je aktuálna vlajková loď a je vylepšením modelu C83. Existuje v uhlopriečke 55, 65, 75 a 85 palcov. My sme testovali jeho 65-palcovú edíciu, a to je kandidát na predajný hit. 65 palcov je dnes najpredávanejší rozmer na Slovensku. TCL 65C845 sme ocenili aj v rámci expertnej asociácie EISA.

Televízor TCL 65C845Zdroj: TOUCHIT.sk
Televízor TCL 65C845

Podstavec a celkový dizajn

Veľmi elegantne vyzerá televízor aj vo vypnutom stave. V strede je titánový podstavec, ktorý zabezpečuje vzhľad, ako keby sa televízor vznášal vo vzduchu. Mimochodom, pomocou VESA príchytky sa dá tento televízor uchytiť aj na stenu. Na zadnej strane sú výduchy pre reproduktory a je tu aj samostatný subwoofer so značkou Onkyo. O tom budeme ešte hovoriť. Súčasťou dodávky je diaľkové ovládanie s logickým členením tlačidiel. Priali by sme si ho ale jednoduchšie.

Televízor TCL 65C845Zdroj: TOUCHIT.sk
Diaľkový ovládač pre Televízor TCL 65C845

Operačný systém a aplikácie

Operačným systémom je Google TV, a to okrem iného znamená kvalitnú podporu aplikácií, a to aj lokálnych, teda slovenských. Ak chcete, môžete využiť aj hlasového asistenta od Google. Pomocou Google Meet si môžete cez televízor realizovať aj videoschôdzky. Tento televízor spolupracuje aj so systémom Amazon Alexa.

Kvalitný obraz

Ide o QLED panel s 10-bitovou farebnou hĺbkou a obnovovacou frekvenciou až 144 Hz. To určite nie je bežná hodnota. Technológia Quantum Dot prináša bohaté farby so 100 % objemom, v tejto verzii aj vysoký jas a televízor vás presvedčí celkovou kvalitou obrazu. Podsvietenie je tu mini LED s 900 zónami stmievania, v každej zóne sú použité až dve mini LED. Práve mini LED je za tým, že tento televízor prináša ostrý kontrast, presné hrany objektov a nepríjemný haló efekt sa tu nevyskytuje. Výrobca pridal aj antireflexnú vrstvu nad displejom.

Televízor TCL 65C845Zdroj: TOUCHIT.sk
Televízor TCL 65C845

Výrobca teraz dokáže presnejšie riadiť jas obrazu, čo bol v minulosti celkom problém pri QLED televízoroch. TCL dosiahlo pri riadení takmer lineárnu reguláciu jasu. Pulzná modulácia je tu vo vysokej frekvencii, a to znamená, že obraz nebliká, a to umožňuje aj vyššiu ochranu zraku. Špičkový jas je až 2000 nitov, túto hodnotu ale televízor nedosahuje trvalo. Ide o televízor s rozlíšením 4K a podporou viacerých formátov. Práve široká podpora formátov odlišuje TCL od iného výrobcu s technológiou QLED. Je tu HDR 10, HLG, HDR 10 + ale aj Dolby Vision a Dolby Vison IQ. Výhodou sú práve dva naposledy spomenuté formáty, ktoré u konkurencie chýbajú. Pritom napr. Netflix pri najvyššom predplatnom podporuje Dolby Vision. Vo výsledku tak s podporou tohto formátu získate presnejšie farby a širší farebný gamut. Televízor si navyše obraz prispôsobuje aktuálnym svetelným podmienkam.

Televízor TCL 65C845Zdroj: TOUCHIT.sk
Kovový rámček televízora TCL 65C845

Viac svetla pre vás

Model C845 prináša lepší rozptyl svetla, je to dané lomeným povrchom lepidla na povrchu každej LED diódy. Okrem lepšieho pocitu z farebného podania umožňuje tento výrobný proces aj stenčiť hrúbku televízora. Aktuálne je to 77 mm. Zároveň sú tu veľmi tenké rámčeky medzi hranou obrazu a hranou televízora.

Zvuková výbava

Okrem kvalitného obrazu je tu aj kvalitný zvuk. Ako sme spomenuli vyššie, na zadnej časti sú výduchy pre reproduktory a samostatný subwoofer. Zvuková kombinácia je 2.1. C845 a podporuje zvukový formát Dolby Atmos.

Televízor TCL 65C845Zdroj: TOUCHIT.sk
Subwoofer Onkyo pre televízor TCL 65C845

Dostatok portov a výbava pre hráčov

Na zadnej strane je panel s portami a výrobca tu naozaj nešetril. Sú tu 4 vstupy HDMI 2.1 s podporou 4K 144p, pre hráčov navyše zabudoval podporu pre technológie ALLM aj VRR. Znamená to, že pre hry sa televízor prispôsobí tak, aby prioritou bola minimalizácia oneskorenia aj na úkor zníženia kvality obrazu. To je pre hráčov dôležité. Pre rozlíšenie 4K 120p je to pod 6 ms.

Televízor TCL 65C845Zdroj: TOUCHIT.sk
Porty v televízore TCL 65C845

Variabilná obnovovacia frekvencia umožňuje plynulé hranie hier bez trhania. Navyše, TCL C845 podporuje aj priamu spoluprácu s grafickou kartou AMD FreeSync Premium Pro. To využijete, ak pripájate televízor na počítač a chcete tak mať naozaj veľký obraz. Výsledkom je opäť hladký proces hrania aj náročných hier. Celú výbavu pre hráčov TCL označuje ako Game Master Pro 2.0. Vďaka technológii 240Hz Dual Line Gate môže dosiahnuť obrazovka skutočnú 240 Hz obnovovaciu frekvenciu, a to znamená extrémne krátku odozvu a plynulé podanie pohybu v hrách.

Televízor TCL 65C845Zdroj: TOUCHIT.sk
Televízor TCL 65C845

Samozrejme, je tu terestriálny digitálny tuner a tiež tuner pre satelitnú televíziu aj so šachtou na dekódovaciu kartu. Pripojenie je na Wi-Fi, Bluetooth a tiež Ethernet.

Poznatky z testovania

Televízor sme testovali asi 2 týždne. Na bežné sledovanie živého vysielania je to veľmi dobré riešenie, postačuje aj zabudovaná zvuková výbava. Zvýšenie rozlíšenia zo živého vysielania slovenských televízií vysielajúcich v HD je bez problémov, na 4K televízore vidíte potom aj jemné detaily. Tá pravá zábava však prichádza práve s Netflixom a využitím formátu Dolby Vision, ktoré je pre niektoré filmy dostupné. Tu si vychutnáte plné farebné podanie – je to doslova záplava farieb a tiež ostrý kontrast. Podobne to bude aj pri ďalších streamovacích platformách ako sú Disney+ či HBO Max.

Televízor TCL 65C845Zdroj: TOUCHIT.sk
Televízor TCL 65C845

Pri takto podanom obraze už začne byť zvuk vo formáte 2.1 obmedzujúcim prvkom. Odporúčame preto investovať do poriadneho soundbaru. TCL má v ponuke modely s podporou Dolby Atmos a dizajnovo prispôsobené k televízorom tejto značky. Takto potom vznikne u vás doma kompletný zážitok ako v kine.

V porovnaní s konkurenciou je tu možné hovoriť o veľmi dobrej cene s prihliadnutím na poskytnutú kvalitu obrazu. Tomuto televízoru udeľujeme cenu Tip redakcie.

TIP REDAKCIE

Zdroje: vlastné, TCL

Cena: 1199 eur

Zapožičal: TCL

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.