Televízor je v dobe koronakrízy a pobytu doma veľmi dôležité zariadenie. Preto aj celkom opodstatnene patria medzi najpredávanejšie produkty a ľudia sú ochotní kupovať si ho aj cez internet.

Kvalita obrazu na TCL T715. Zdroj Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Kvalita obrazu na TCL C715. Zdroj Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Novinku C715 od firmy TCL sme dostali na test na Slovensku ako prví. Existuje vo viacerých vyhotoveniach displeja, konkrétne je to 50, 55 a 65 palcov. Vypýtali sme si na Slovensku najpredávanejšiu kategóriu, čo je 55 palcov.

Ide o reálne tenký televízor, konkrétne teda vo svojej hornej časti. Celkom dole je profil tohto televízora hrubší kvôli elektronickej výbave. Podstavec sa inštaluje pomocou štyroch skrutiek a ide to veľmi rýchlo. Spodná časť televízora má dve polohy na umiestenie podstavca. Môžete si vybrať medzi podstavcom umiestneným naširoko a rovnako tak podstavcom umiestneným naúzko. Užšiu polohu podstavca využijete vtedy, keď chcete umiestniť televízor na užší stolík. Táto možnosť neplatí pre najmenšiu vyhotovenie vo veľkosť 50 palcov.

Podstavec na TCL T715 v polohe naúzko. Zdroj Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Podstavec na TCL C715 v polohe naúzko. Zdroj Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Základ je technológia QLED s vylepšeniami

QLED je technológia, ktorú používa aj Samsung, a preto sa táto technológia primárne spája s televízormi od tejto svetovej jednotky v predaji TV. QLED však používa aj TCL a ako sme zistili, robí to veľmi dobre.

Rozlíšenie displeja je 4K, čo je dnes najčastejšie rozlíšenie. Áno, vysielanie televíznych staníc na Slovensku ešte nie je v 4K rozlíšení, ale to nie je prekážkou. Elektronika v TCL C715 prepočítava na rozlíšenie 4K aj z nižšieho rozlíšenia – teda z SD, HD, FullHD a pod.  Navyše, výrobné stroje na výrobu displejov sú nastavené na 4K, a preto je väčšina televízorov na našom trhu práve v tomto rozlíšení. Spomenutý prepočet na 4K rozlíšenie sa deje v reálnom čase a nevnímate ho ako zdržanie. Základom spracovania dát je 4-jadrový 64-bitový procesor, 2 GB RAM a 16 GM priestoru pre aplikácie.

Kvalita obrazu na TCL T715. Zdroj Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Kvalita obrazu na TCL C715. Všimnite si odraz slnka v ľavej časti obrazu. Zdroj Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Na rozdiel od Samsungu však TCL podporuje viaceré vylepšené normy obrazu – HDR10+ ale aj Dolby Vision. To oceníte vtedy, ak máte predplatené niektoré služby na streamovanie videa, napr. Netflix. Tu, ale aj na YouTube potom nájdete aj filmy v rozlíšení 4K.

Operačný systém od Google

Operačným systémom je Android TV 9.0 Pie a z toho vyplýva aj jeho inteligencia. Jednak môžete použiť aplikácie, ktoré prichádzajú ako zbierka TCL, ale tá nepreferuje špecifiká pre diváka na Slovensku. Cez obchod s aplikáciami si môžete zadarmo nainštalovať viacero ďalších aplikácií, ktoré pre tento operačný systém existujú. Inštalujete si ich zadarmo, ale obyčajne sa dajú sledovať zadarmo len istý čas na vyskúšanie a potom si na ďalšie sledovane musíte zriadiť predplatné.

Týka sa to služieb ako je spomenutý Netflix, ale aj HBO Go, Skylink Live, Magio GO, SledovanieTV, Kuki TV Lepšia.TV a pod. Zadarmo môžete sledovať programy na YouTube, tu za sledovanie platíte zobrazovaním reklamy (alebo si predplatíte službu YouTube Premium).

Android TV zdedil prečisťovací systém vedúci k urýchleniu práce z operačného systému pre mobilné zariadenia

Z inteligentnej výbavy ešte upozorňujeme na Chromecast, ktorý vám umožní veľmi jednoducho na jeden klik preniesť obraz alebo zvuk generovaný z pripojeného smartfónu na displej a reproduktory v televízore. Funguje to na prvé vyskúšanie a hneď si na to zvyknete. Podporu nielen Android smartfóny ale aj iOS a Huawei AppGallery.

Hlasové ovládanie aj v slovenčine

Áno, hlasové ovládanie je k dispozícii pre niektoré funkcie a funguje to veľmi dobre. Televízor a jeho ovládanie je na to dobre pripravené. Samotný mikrofón je v tomto prípade umiestnený v televízore a s hovorenými povelmi si poradí celkom dobre. Nejde len o to, aby ste televízor vypli, zvyšovali hlasitosť či menili kanály pomocou hlasu. To sa dá, ale na to je v praxi stále výhodnejšie použiť diaľkové ovládanie. Je to rýchlejšie a takpovediac bez zbytočného hluku. Predpokladom je, že ste diaľkové ovládanie nestratili, vtedy vám toto hlasové ovládanie príde vhod.

Hlasové ovládanie je však super na vyhľadanie filmov alebo programov, ktoré chcete nájsť. My sme tak v prostredí Android TV použili frázu „Vyhľadaj filmy s Krónerom„. Prevod hlasu do textovej podoby namiesto spojky „s“ systém zaznamenal ako „z“ a tiež meno Króner nebolo napísané celkom správne. Ale o sekundu to umelá inteligencia napravila a mali sme na výber niektoré z filmov s týmto umelcom a mohli sme ich začať hneď sledovať. Áno, takto si predstavujeme hlasové ovládanie.

Televízor podporuje aj Google Assistant alebo Amazon Alexa. Tu to už so slovenčinou nie je také hladké, ak môžete, prejdite na angličtinu. Na zadnej strane televízora je potom aj prepínač, ktorým sa dá kvôli súkromiu kompletne vypnúť mikrofón. Vypnutie mikrofónu signalizujú štyri LED svetielka v prednej časti televízora.

Kvalita obrazu

Ako sme spomínali, TCL si s technológiou QLED poradil dobre, obraz je živý a aj čierna je zobrazená celkom pekne. TCL C715 si však príliš nerozumie s priamym slnečným svitom. Na displeji sme mali pri priamom žiarení viditeľné odrazy svetla. Ak budete televízor sledovať len večer, potom toto nie je pre vás dôležitá informácia. Ak ho chcete pozerať aj počas jarných a letných dní, umiestnite ho tak, aby naň nesvietilo slnko.

Kvalita obrazu na TCL T715. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Kvalita obrazu na TCL C715. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Celkovo jas, kontrast aj živosť farieb sú v poriadku, televízor dokáže pripraviť veľmi dobrý obraz a poradí si aj s rýchlymi športovými scénami. Ak máte dosah na filmy s podporou spomenutej normy Dolby Atmos (napr. plán Ultra HD na Netflixe), budete vidieť vybrané filmy naozaj vo veľmi vysokej kvalite. My sme vyskúšali film Our Planet s podporou Dolby Atmos a je to vidieť. K dobrému zobrazeniu čiernej farby v scénach prispieva aj podpora lokálneho stmavovania (local dimming) s 1296 zónami.

Operačný systém Android TV má aj vylepšenie špeciálne na futbalové zápasy a tráva na futbalovom trávniku vyzerá veľmi dobre. Na výber máte špeciálne režimy ako je športový alebo filmový.

Celkovo pri obraze v bežnej kvalite odpovedajúcej vysielaniu televízií na Slovensku v Čechách produkuje TCL C715 veľmi dobrý obraz. S obrazom v nízkej kvalite pri niektorých videách na YouTube si však prepočítavací systém poradí menej – videli sme v obraze artefakty.

Zvuk

Zvuk má síce podporu Dolby Atmos, ale ak chcete ozajstnú kvalitu zvuku pri tomto televízore, treba na to externý soundbar. Zvuk z tohto televízora je vo výsledku skôr priemerný, zaisťujú ho dva reproduktory s výkonom 10 W. Práve po spojení tohto televízora so soundbarom sa dostanete ku skutočnej basovej zložke. Test soundbaru RayDanz TS9030 od firmy TCL pripravujeme. My sme si ho už vyskúšali a fakt sa máte na čo tešiť.

Priečny profil televízora TCL T715. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Priečny profil televízora TCL C715. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Kvalita vyhotovenia

TCL T715 je vyhotovený v kombinácii s kovovou základňou, tenkým rámom a plastovou zadnou stranou. Jeho hmotnosť je 14,5 kg a dá sa umiestniť aj na stenu bez podstavca. Prepojovacie porty sú na pravej strane televízore, kde je aj jeho tlačidlové zapínanie/vypínanie a spomenutý prepínač mikrofónu. C715 podporuje aj satelitný tuner spolu s dekódovaciu kartou. K tomu je drôtové pripojenie na Ethernet, 3 × HDMI 2.0b, 2 × USB 2.0, pripojenie slúchadiel, optický výstup zvuku a AV vstup. Z bezdrôtových pripojení je tu Wi-Fiac a Bluetooth. Pri testovaní sme namerali priemernú spotrebu pri nastavení maximálneho jasu obrazu na úrovni 147 W (spĺňa energetickú normu A+).

Prepojovacie porty na TCL T715. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Prepojovacie porty na TCL C715. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Diaľkové ovládanie je obyčajné. Na prvý pohľad trochu neprehľadné, ale dá sa zvyknúť. Týka sa to hlavne tlačidiel so šedým podfarbením. Ocenili sme však samostatné tlačidlo pre Netflix. Ovládač poháňajú dve AA batérie a k televízoru je pripojený cez Bluetooth.

Diaľkové ovládanie pre TCL TC715. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Diaľkové ovládanie pre TCL C715. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Spočítané a zrátané

Cena tohto televízora je v elektropredajniach na Slovensku okolo 599 eur a to je vzhľadom na poskytovanú kvalitu obrazu a inteligentnú výbavu tohto televízora naozaj vysoký pomer Výkon/Cena. Mať na sebe inú značku by tento televízor stál pri rovnakých parametroch tak o 300 eur viac. Jeho vyhotovenie považujeme za kvalitné a dizajn za odpovedajúci moderným priestorom. Servis je na Slovensku pre TCL zabezpečený.

Ak teda chcete dobrý televízor za príjemnú cenu, pozrite sa po tomto modeli. Po spojení s dobrým streamovacím serverom vám prinesie veľa zábavy.

Cena: 599 eur

Zapožičal: TCL

Galéria

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.