Je matný, má hardvérové tlmenie modrého svetla a pôsobí ako papier. Vďaka tomu vás z jeho používania nebudú bolieť oči.

NXTPAPER 11 je druhá generácia tabletu s NXTPAPER displejom. Ide o NCVM IPS panel, čo je špeciálny IPS displej s 10 vrstvami, ktorých úlohou je filtrovať škodlivé modré svetlo a zároveň zachovať maximálnu možnú vernosť zobrazenia farieb. NXTPAPER 11 využíva novú verziu displeja s označením TCL NXTPAPER 2.0. Poskytuje o 150 % vyšší jas v porovnaní s pôvodnou technológiou, čo znamená až 500 nitov. Toto je vítané zlepšenie, ktoré som si okamžite všimol.

Samozrejmosťou je zlepšené filtrovanie modrého svetla na hardvérovej úrovni, o 61 %, čo potvrdzuje aj certifikácia spoločnosti TUV. Hardvérové tlmenie znamená, že obrazovka v režime ochrany zraku nezožltne, ako to možno poznáte z iných smartfónov a tabletov. Novinkou je tiež automatický svetelný senzor, ktorý upravuje teplotu farieb v závislosti od prostredia a času, vďaka čomu je používanie displeja pohodlnejšie.

Matný displej, ktorý je teraz väčší a má menšie rámiky

Dôležitá vlastnosť je, že NXTPAPER má matný displej. Ak vám vadí lesklý displej na ostatných tabletoch, NXTPAPER 11 vás možnože zaujme. Vďaka matnému displeju sú odtlačky prstov na displej menej výrazné. Tablet som používal vonku na dennom slnečnom svetle a čitateľnosť je dobrá. Výhodou je minimum odleskov, čo zlepšuje čitateľnosť.

NXTPAPER 11 má 10,95-palcový displej s rozlíšením 2000 × 1200 pixelov. Mierne sa zmenil pomer strán, ktorý je na úrovni 5 : 3. Obnovovacia frekvencia je 60 Hz a nečakajte podporu pre HDR. Jednoducho, tak to je – NXTPAPER technológia má svoje výrazné výhody a pre niektorých ľudí bude tento displej jediný, ktorý budú ochotní akceptovať a používať v tablete. V niektorých parametroch však zaostáva za ostatnými tabletmi. Treba si teda zvážiť, čo je pre vás dôležitejšie.

TCL NXTPAPER 11Zdroj: TOUCHIT
TCL NXTPAPER 11 (vľavo) a Xiaomi Pad 5 (vpravo): NXTPAPER má matný displej, takže vás nebudú otravovať odlesky ako v prípade ostatných tabletov

Kvalitnejší dizajn, viac výkonu

TCL zapracovalo aj na ostatných vlastnostiach. Dizajn je lepší a prémiovejší ako pred rokom. Konštrukcia je z hliníka, rámiky okolo displeja sú menšie a samotný tablet je tiež o niečo tenší a ľahší. Hrúbka je 6,9 mm, hmotnosť je 462 gramov. Výrobca pridal ďalšie dva reproduktory, takže stereo reprodukciu zabezpečujú celkovo štyri reproduktory. Celkovú kvalitu hodnotíme ako priemernú, avšak je lepšia a hlasnejšia ako pred rokom.

NXTPAPER poháňa procesor Helio P60 v kombinácii so 4 GB RAM a 128 GB úložiskom. V tejto cene nájdete aj výkonnejšie tablety, avšak žiaden z nich nemá takýto unikátny displej. V porovnaní s prvou generáciou som v teste AnTuTu nameral takmer dvojnásobok bodov, čiže medzigeneračný nárast výkonu je nezanedbateľný. Tablet vďaka tomu ponúka lepší používateľský zážitok. Zrýchlilo sa aj úložisko, prenosové rýchlosti sa pohybovali na úrovni okolo 210 MB/s.

TCL NXTPAPER 11Zdroj: TOUCHIT
TCL NXTPAPER 11

Nové funkcie, 8000 mAh batéria a Android 13

NXTPAPER 11 chválim za dobrú optimalizáciu a nové funkcie, ako je počítačový režim, kedy sa používateľské rozhranie premení na jednoduchú pracovnú plochu a Android aplikácie môžete používať v oknách. Tablet môžete využiť aj ako bezdrôtový monitor s Windows počítačom. Využíva sa technológia Miracast. K dispozícii je tiež špeciálny čítací režim, kedy sa obrazovka zmení na čiernobielu. V nastaveniach si môžete nastaviť, aby sa tento režim automaticky aktivoval po spustení konkrétnych aplikácií.

NXTPAPER 11 má 8000 mAh batériu a podporuje 18 W káblové nabíjanie. K dispozícii je funkcia reverzného nabíjania. Nabíjačka a kábel sú súčasťou základného balenia. K tabletu si môžete samostatne dokúpiť tzv. aktívne dotykové pero.  

Operačný systém je Android 13 s nadstavbou TCL 5. Výrobca sľubuje 3 roky bezpečnostných záplat. Tablet podporuje Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0 a výrobca zlepšil kvalitu prednej kamery, ktorá má až 100° zorné pole.

TCL NXTPAPER 11Zdroj: TOUCHIT
TCL NXTPAPER 11

Verdikt

TCL NXTPAPER 11 je unikátny tablet. Jeho displej je v porovnaní s ostatnými tabletmi šetrnejší k očiam a používanie tabletu je vďaka tomu pohodlnejšie. Pre niektorých ľudí bude NXTPAPER 11 jediný tablet, ktorý budú ochotní používať. Za tento jedinečný displej si tablet zaslúži TIP REDAKCIE.

Medzigeneračných zmien v porovnaní s NXTPAPER 10s je pomerne dosť a chválime najmä zlepšený displej, viac výkonu, kvalitnejší dizajn, nové funkcie a zlepšené nabíjanie, čo sa kompatibility s nabíjačkami tretích strán týka.

TIP REDAKCIE

Cena: 249 eur (TCL NXTPAPER 11 si môžete zakúpiť napríklad v NAY)

Zapožičal: TCL

Páči sa nám

  • Jedinečný displej, ktorý je matný a príjemný pre oči
  • NXTPAPER 2.0 displej je jasnejší, krajší a ešte viac tlmí modré svetlo ako prvá generácia
  • Kvalitný dizajn
  • Viacero praktických funkcií ako počítačový režim a čítací režim
  • Dobrý používateľský zážitok
  • Výrobca odstránil nedostatky, ktoré som kritizoval v prípade prvej generácie
  • Selfie kamera so 100° zorným poľom

Nepáči sa nám

  • Výrobca nesľubuje aktualizáciu systému Android (bezpečnostné záplaty sú však garantované)
  • Pri sledovaní videí vo Full HD pri 60 fps sa môže objaviť občasné trhanie (pomôže zníženie kvality na 720p)

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit