Vo Varšave sme mali možnosť pozrieť sa najnovšie 98-palcové televízory od TCL. Práve neďaleko Varšavy sa nachádza aj výrobný podnik pre TCL televízory a Poľsko je tak centrom pre televízory tejto značky pre Európu.

Videli sme viaceré modely, vrchol ponuky je model X955, ktorý sme si pozreli detailne. Má totiž špičkový jas až 5000 nitov a to je aj poriadne vidieť.

Ako je jasné, väčšina ľudí už dnes televízor používa čoraz viac na sledovanie streamovaného obsahu. Práve pre streamovacie platformy TCL prispôsobuje svoje televízory. Do upscalingu, teda prepočtu na z nižšieho rozlíšenia na vyššie vstupuje umelá inteligencia. Ako vychádza z prieskumu TCL, ľudia si predplácajú napr. na Netflixe paušál s nižším rozlíšením, hoci majú 4K televízor, lebo upscaling dosahuje veľmi dobré výsledky a takto vlastne výrazne ušetria. 8K rozlíšenie je pre Európu stále zatiaľ budúcnosť, 8K televízory zatiaľ nie sú pre náš trh nevyhnutnosťou. TCL výrazne investuje do rozšírenia svetovej výroby televízorov, v predaji sa firme darí a to aj napriek tomu, že tento rok bol pre TV skôr rokom poklesu. Je to dôsledok toho, že trh výrazne rástol počas pandémie a priemerne si používateľ kúpi televízor po viac ako 6 rokoch.

TCL výrazne investuje do technológie miniLED, ktorá prináša kvalitu obrazu v istých aspektoch lepšiu ako OLED.

Porovnanie gamutu pri technológii OLED a miniLED
Porovnanie gamutu pri technológii OLED a miniLED

TCL X955 s 98-palcovou obrazovkou a rozlíšením 4K Ultra HD (3840 x 2160 pixelov) sa môže pochváliť špičkovými technológiami Mini LED Premium, QLED a Full Array Local Dimming (FALD). Využíva technológiu HDR Premium 5000 nitov, ktorá podporuje HDR10, HDR10+, HDR HLG a Dolby Vision IQ a prináša ohromujúce kontrasty a živé farby. Výnimočná kvalita zvuku zvukového systému 4.2.2 s výkonom 80 W RMS a charakteristickým prínosom značky Onkyo zabezpečuje kvalitný zvuk.

Takto funguje miniLED technológia v prípade X955
Takto funguje miniLED technológia v prípade X955

Využiť môžete systém Google TV a integrovaný prehrávač médií, a pritom ostaňte pripojení vďaka funkciám Wi-Fi, Bluetooth, DLNA v1.5, AirPlay 2 a HomeKit.

Medzi ďalšie modely TCL televízorov patria C955, C805 a P745 a dostupné budú v uhlopriečke 98 palcov.

Z tohto predstavenia pripravujeme aj video.

Zdroje: vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.