Výrobca softvéru nekomentuje, čo sa stalo.

Teamviewer je užitočný nástroj, pomocou ktorého môžete spravovať počítače na diaľku. Pre súkromné účely ho používame aj my v redakcii. Vývojári služby však počas posledných dní čelia problémom a ich dobré meno sa otriasa v základoch.

Na internetových fórách sa totiž objavili správy viacerých používateľov, ktorých útočníci okradli práve pomocou služby Teamviewer. V praxi išlo o to, že sa hackeri na diaľku prihlásili do počítača a po získaní prístupu využili uložené heslá v prehliadači, aby ukradli peniaze zo služby PayPal alebo si niečo objednali z Amazonu.

Teamviewer sa k vzniknutej situácii vyjadril veľmi stroho a nepripúšťa fakt, že by bola služba hacknutá. V oficiálnom vyhlásení sa spomínajú iba DDoS útoky a slabé zabezpečenie používateľských účtov napadnutých jedincov. Viaceré zahraničné médiá však informujú aj o tom, že medzi okradnutými sú používatelia so silným / unikátnym heslom. Niektorí z nich dokonca mali aktivovanú aj verifikáciu v dvoch krokoch.

Ak používate Teamviewer, odporúčame aspoň dočasne prehodnotiť, či musí služba neustále bežať. Takisto je vhodné upraviť niektoré nastavenia

Ak používate Teamviewer, odporúčame aspoň dočasne prehodnotiť, či musí služba neustále bežať. Takisto je vhodné upraviť niektoré nastavenia

Situáciu priebežne sledujeme. Pokiaľ používate Teamviewer, môžete si jednoducho overiť, či vás hackli prostredníctvom webového rozhrania služby. V rámci nastavenia účtu je k dispozícii funkcia Active Logins (aktívne prihlásenia), ktorá zobrazí zoznam prihlásení za posledný rok. Cez webové rozhranie sa nám však nepodarilo do služby v priebehu posledných hodín prihlásiť.

V rámci prevencie odporúčame, aby ste nenechali službu Teamviewer neustále bežať. Program zapnite iba vtedy, ak potrebujete spraviť nejaké zmeny na diaľku (ak je to možné). Takisto zmeňte nastavenia v ponuke Spresniť – Kontrola prístupu – Konfigurovať, aby ste mohli ovládať vzdialený počítač až po potvrdení. Samozrejme, ak je to možné. Niektorí používatelia využívajú Teamviewer práve kvôli tomu, že sa môžu na diaľku pripojiť k počítaču, pri ktorom nikto fyzicky nie je a spraviť potrebné zmeny.

Zdroj: BGR

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit