Tých osem hodín počas dňa je ako cesta okolo zemegule cez najlepšie laboratória, niekoľko exkurzií vo firmách, kam by ste sa nikdy nedostali a ešte aj zážitky z kategórie adrenalínových.

„Raz do roka sme chceli na jednom mieste prezentovať riešenia a novinky výrobcov v našom portfóliu a trendy,“ hovorí Peter Trajlinek generálny riaditeľ v slovenskom AUTOCONTe. Myšlienka, ktorá pred desiatimi rokmi odštartovala konferenciu TechFórum je stále rovnaká a napriek tomu v každom ročníku iná.

Podarilo sa

Dnes je TechFórum udalosťou roka, kde sa chodí na trendové prezentácie, vymieňať si skúsenosti a stretnúť sa s kolegami ako priateľmi v brandži. Aj toho roku prišli do Tatier stovky účastníkov a bol to ozaj vydarený ročník.

IT profesionáli zo svetových značiek sa zhodli v jednom – náš svet je hybridný, a ešte aj rýchly a nebezpečný. Či už to bolo Cisco, IBM alebo Hewlett Packard Enterprise, ich prezentácie vychádzali z bodu zlomu, ktorým bola pre náš svet pandémia. Dostupnosť a bezpečnosť získali dramaticky dôležitý význam a práca kedykoľvek a z akéhokoľvek zariadenia sa stala štandardom.

Tohoročné TechFórum aktuálne nabralo ďalší rozmer bezpečnosti, takže okrem prémiových kyberbezpečnostnostných značiek CheckPoint Software Technologies a Aruba sa prezentovali bezpečnostnými riešeniami aj Dell, Microsoft a Samsung. Integrátor AEC prispel ukážkou reálneho incidentu a zaujal témou poistenia kybernetických rizík.

Čo sa týka hardvéru, HP aj Lenovo sa pripojili k agende bezpečnosti a obe značky akcentovali ekológiu aj výkon, či už v koncových staniciach alebo serveroch.

Skúsenosť nado všetko

Nespornou výhodou kvalitnej konferencie sú prípadové štúdie, kde môžu účastníci načerpať inšpiráciu a skúsenosti. TechFórum je v tom veľmi silné.

Technicky fundované publikum pritiahla do sály prípadová štúdia rozsiahlej obnovy infraštruktúry v štátnej správe. AUTOCONT tu nahradil zastarané systémy a vybudoval výkonné hyperkonvergované riešenie zapojené do novej zabezpečenej kostrovej siete. Vysoká dostupnosť ako kľúčový kritický faktor je garantovaná riešením distribuovaným do geograficky oddelených dátových centier.

K silnej téme digitálnej transformácie prispel organizátor v spolupráci s partnermi skúsenosťami so sieťovou platformou Meraki, ktorá integračne ponúka najširšie možnosti.

Spoločné skúsenosti odzneli v prípadovke, keď zákazníci prechádzali od používania SAP na SAP HANA.  Prechod na operačný systémom Red Hat Linux bol profesijný míľnik pre zákazníka aj integrátora.  A to už nebolo ďaleko od toho, aby  skúsenosti doplnili ďalšie novinky platformy IBM Power a to aj pre menších a stredných zákazníkov.

Chráňte naše lesy

V každom prípade však najväčšiu pozornosť na TechFóre získala prípadová štúdia s dvojznačným názvom Chráňte naše lesy. „Vážení akcionári a vážené akcionárky, prišiel som zložiť účet,“ povedal na úvod Jozef Sámel zo Štátnych lesov. Chrániť lesy už dnes znamená, že sú chránené nielen stromy, ale aj dáta.

Bol to presne ten víkend, keď pred sviatkami udrie kybernetický zločinecký gang. Dve tisícky zašifrovaných serverov a potenciálne kontaminovaných zariadení zamestnali na nasledujúce hodiny, dni a týždne desiatky tých najlepších profesionálov.

Po dvoch mesiacoch práce ukázali tím lídri nielen prepracovanú časovú os incidentu, ale aj obnovu systému. Skúsenosti z tohoto povestného ransomvérového útoku vytvorili z AUTOCONTu, Štátnych lesov a dodávateľov incident response tím, ktorému tlieskala v ten večer v Smokovci plná sála.

Ponaučenie? „Môže sa to stať všade. Dokonca aj opakovane,“ uzatvoril tému Peter Trajlinek.

Veď práve preto sa stretávajú IT profesionáli, aby hovorili o skúsenostiach a trendoch. A ak je to pre nich užitočné, počkajú aj na poslednú prednášku, ktorou sa končila oficiálna časť konferencie TechFórum 2022.

Konferencia AUTOCONT TechFórum patrí medzi prestížne IT podujatia na Slovensku. Desiaty ročník priniesol spolu sedemnásť prezentácií a prípadových štúdií s veľavravným názvom Bezpečne a efektívne od základov až po oblaky.

Tento článok bol uverejnený v rámci mediálnej spolupráce.

Prečítajte si aj:

Značky: