Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Študenti sa začiatkom septembra dozvedia veľa nielen o technických výpočtoch a počítačových simuláciách, ale hovoriť sa bude tiež o elektromobilite či autonómnom riadení vozidiel.

Fanúšikovia technických výpočtov a počítačových simulácii sa môžu tešiť na 7. ročník podujatia Technical Computing Camp, ktoré sa uskutoční 10. – 11. septembra 2020 v Brne. Zúčastniť sa ho môžu študenti, pedagógovia, ale aj tí, ktorí by sa chceli dozvedieť o spomínanej oblasti viac. Vstupné je zdarma, potrebná je len včasná registrácia.

Podujatie, na ktoré môžu prísť všetci, si pripravilo pre hostí aktuálne trendy, informácie a nástroje v prostredí MATLAB, Simulink, dSPACE, ďalej interaktívne ukážky aplikácií Arduino, Raspberry Pi, ale pripravené budú i mobilné aplikácie, kamery či roboti.

Hostia si tak budú môcť počas dvoch dní vypočuť odborníkov z rôznych oblastí. Rečníci budú rozdelení do niekoľkých blokov a nebude tiež chýbať súťaž o najlepšie užívateľské projekty. V neposlednom rade tu vznikne priestor na živé diskusie a mladí ľudia tu môžu nadviazať zaujímavé kontakty a získať nielen cenné skúsenosti a prehľad v rámci moderných technológii, ale taktiež sa porozprávať o možnostiach v budúcnosti.

„Som veľmi rád, že napriek súčasnej situácii, ktorá komplikuje organizovanie podobných akcií, môžeme zorganizovať náš camp. Práve počas koronavírusu sa ukázalo a mnohí ľudia zistili, aké sú moderné technológie už dnes nevyhnutné. Chceme ukázať mladým ľuďom, čo všetko im technika umožňuje a ako ich môže obohatiť. Je nesmierne dôležité, aby sa práve študenti a mladá generácia zaujímali o podobné nástroje, ktoré nám dokážu zjednodušiť život, prinášať riešenia a uľahčiť často mnohé procesy či už v práci alebo súkromnom živote,“ hovorí na začiatok Martin Foltin zo spoločnosti Humusoft, ktorá organizuje spomínané podujatie.

Koronavírus spomalil ekonomiku, obmedzil mnohé procesy a skomplikoval proces vyučovania. Bez moderných technológii by viaceré organizácie a firmy zostali zatvorené úplne. Posledné mesiace mnohí zamestnanci, ktorým to povaha ich práca dovoľovala, pracovali aj z domu. Samovzdelávanie bez počítača, internetu a aplikácii si vieme predstaviť tiež len veľmi ťažko. „Podobné podporné akcie môžu študentom podať pomocnú ruku v mnohých smeroch. Navyše môžu stretnúť skutočne vynikajúcich odborníkov vo svojom odbore a nadviazať tak dôležité kontakty, ktoré sa im po škole môžu zísť. Stále čítame o kríze a tom, ako sa bude prepúšťať. Čo sa však týka technológii, tak obdobie pandémie nás len utvrdilo v tom, ktoré povolania, respektíve ktoré odbory sa o svoju budúcnosť nemusia báť,“ vysvetľuje ďalej Foltin, ktorý vidí budúcnosť práve v moderných technológiách.

Hlavné témy podujatia budú zamerané na niekoľko zaujímavých oblastí, o ktorých sa dnes veľa hovorí. Bude to najmä:

  • Deep Learning, Machine Learning a nástroje pre Big Data.
  • Model-Based Design a vývoj embedded aplikacií, Low-Cost Hardware.
  • Digital Twins a Industry 4.0, Prediktívna údržba systémov, Robotika.
  • Computer Vision, systémy ADAS a autonómne riadenie vozidiel.
  • Simulácia v reálnom čase, Rapid Control Prototyping a HIL.
  • Počítačové simulácie fyzikálnych javov.

Najlepší užívateľský projekt

Pre študentov môže byť pútačom už spomínaná súťaž, v rámci ktorej si súťažiaci pripraví projekt alebo aplikáciu vytvorené v MATLAB-e či COMSOL-e. Čo sa týka obsahu, tak to už organizátori akcie nechali na súťažiacich, ako „vodítko“ môže poslúžiť príklad – spolupráca s hardvérom, spracovanie obrazu/signálu, matematické modelovanie a mnohé iné.

Prihlásiť sa môže jednotlivec, ale aj skupina. Študenti sa taktiež môžu zúčastniť aj so svojou bakalárskou či diplomovou prácou. Súťažné príspevky sa budú prezentovať počas druhého dňa (piatok 11. septembra) a každý súťažiaci by si mal so sebou priniesť potrebné hardvérové vybavenie (notebook, …). Viac o súťaži si môžete prečítať TU.

Viac informácií a registráciu nájdete na https://www.humusoft.sk/event/technical-camp-2020/.

Autor: Martina Baumann

Značky: