Vysoká kvalita zvuku a podpora prenosu cez kodek LDAC.

Úplne bezdrôtové slúchadlá tohto typu sa zaraďujú medzi najlepšie produkty v segmente TWS. Majú pokročilé funkcie a zakladajú si na vynikajúcom podaní zvuku aj v spojení s uvedeným kodekom. Široké možnosti nastavenia cez mobilnú aplikáciu sú pri značke Technics štandardom.

Škatuľka je navrhnutá v zaužívanom dizajne, ľahko sa otvára a slúchadlá sa rovnako ľahko vyberajú aj vkladajú. K tomuto nemám žiadne výhrady a ak si firma ponechá tento spôsob návrhu aj do budúcna, ocenia to skalní fanúšikovia, ale aj noví používatelia tejto značky. Šasi je plastové s hliníkom na vrchnej strane a vyzerá to veľmi dobre. Navyše nie sú nijak veľmi ťažké a škatuľka sa pohodlne zmestí do vrecka.

technics eah-az80Zdroj: TOUCHIT

Samotné slúchadlá majú väčší rozmer, avšak dizajnovo takisto vychádzajú z overeného návrhu značky Technics alebo Panasonic. Niekto môže mať pocit, že uši vystupujú viac ako pri iných modeloch slúchadiel, no v uchu budú držať dobre. Základom je vybrať si správnu veľkosť silikónového návleku. To pri týchto slúchadlách nebude žiadny problém, pretože výrobca dáva až luxusných 7 veľkostí.

Majú veľmi kvalitný zvuk a vďaka ekvalizéru, ktorý ponúka priamo aplikácia, si ho môžete ešte prispôsobiť. Ak ste doteraz používali lacnejšie slúchadlá, nárast kvality zvukového prejavu jednoznačne rozlíšite.

Aktívne odhlučnenie + aplikácia

ANC sa dá považovať za absolútnu nevyhnutnosť a štandard v tomto cenovom segmente. Výrobca však zašiel ďalej, ako len poskytnúť bežné aktívne odhlučnenie a gro technických parametrov a prispôsobenia možností nájdete v aplikácii. Pre zaujímavosť môžem dodať, že počas testovania bola vydaná aj aktualizácia slúchadiel.

V rámci ANC sa dá nastaviť intenzita, rovnako aj pri ambientnom režime. Funguje v dvoch rovinách. A to s nastavením, keď budete počuť transparentne zvuky dejúce sa okolo vás. Je to vhodné napríklad pri športovaní alebo pri pohybe vonku. Skrátka všade, kde potrebujete počuť dianie a kde silná izolácia zvuku nie je príliš žiaduca.

Samostatné nastavenie s názvom Attention je zamerané na priepustnosť hlasov. Hodí sa vtedy, ak chcete mať ambientný režim, no nechcete veľmi počuť všetky zvuky naokolo a zamerať ich na hlasové frekvencie, napríklad keď vám niekto bude niečo hovoriť, alebo sa z ampliónu ozve hlásenie.

Aplikácia ďalej umožňuje prepínať režim slúchadiel, pričom práve tu sa dá nastaviť použitie kodeku 96 kHz/24-bit LDAC. Vtedy treba počítať s vyššou spotrebou, zhruba na dvojnásobnej úrovni. Slúchadlá bežne vydržia do 7 hodín prehrávania hudby. S LDAC prenosom počítajte s časom približne 4,5 hodiny. Druhou záležitosťou tohto vysokokvalitného zvukového kodeku a odpovedajúceho dátového prenosu je aj to, že nebude umožnené multibodové párovanie. Na to, aby sa dali pripojiť slúchadlá k až 3 zariadeniam naraz, je potrebné použitie tohto kodeku vypnúť.

V rámci nastavení nechýba možnosť nastaviť automatické vypnutie slúchadiel, pričom tu chcem zdôrazniť možnosť ich opätovného zapnutia aj bez toho, aby ste ich museli vkladať do škatuľky. Nie všetky slúchadlá to majú, ale v prípade značky Technics (aj Panasonic) je táto funkcia dlhodobo dostupná. Dotykové plochy stačí podržať 2 sekundy a slúchadlá sa automaticky zapnú. Vhodné, keď nemáte škatuľku po ruke.

Komu by prekážali hlásenia, má možnosť ich vypnúť a namiesto hlasových oznamov budú slúchadlá vydávať tóny. Je vidieť, že výrobca sa sústredil aj na tie najmenšie detaily, a tak je tu napríklad snímač priblíženia, ktorý automaticky pozastaví prehrávanie po zložení slúchadiel z uší. Toto nie je až taká netradičná funkcia ako jej následné vyladenie. Samozrejmosťou je, že dotykové plochy nebudú reagovať akonáhle nemáte slúchadlá vložené v ušiach.

Zároveň sa dá nastaviť režim, aby sa automatické prehrávanie obsahu opäť obnovilo, ak si vložíte slúchadlá počas 1 minúty naspäť. Je to zaujímavosť, no pre niekoho môže byť užitočná. Znamená to, že ak slúchadlá necháte dlhšie položené na stole a dáte si ich do uší neskôr, neobnoví sa pôvodne prehrávaný obsah a prehrávanie treba v smartfóne zapnúť ručne.

technics eah-az80Zdroj: TOUCHIT

Tvar a výdrž

Slúchadlá sú vhodné na dlhodobé nosenie. Tu sa neprejavili žiadne nežiaduce vlastnosti ako svrbenie kože alebo tlačenie slúchadiel, či už v uchu alebo na uchu v rámci konštrukcie. Jediné s čím treba počítať je nižšia výdrž. 7 hodín, ktoré uvádza výrobca, je z mojich skúseností skutočné maximum. Treba počítať s kratšou výdržou. Celkovo aj s nabíjacou škatuľkou získavate do 24 hodín prehrávania. Škatuľka podporuje aj bezdrôtové nabíjanie cez štandard Qi.

Napriek zdanlivo väčšiemu rozmeru alebo vystupovaniu z uší držia spoľahlivo a sú zároveň odolné voči dažďu alebo ošpliechaniu vodou. Majú certifikáciu IPX4.

Verdikt

Technics EAH-AZ80 patria medzi to najlepšie na trhu. Zároveň sú to aj drahšie slúchadlá. Ich možnosti sú skutočne široké. K dispozícii je nadštandardné párovanie až k 3 zariadeniam naraz. Nechýba ani detailné nastavenie parametrov správania cez aplikáciu.

Samozrejmosťou je aj vysoká kvalita zvukového prejavu, a to dokonca aj bez použitia špeciálneho režimu. Používatelia, ktorí chcú spárovať slúchadlá s viacerými zariadeniami, sa nemusia vzdávať kvalitného zvuku. Výrobca dokonca hovorí o tom, že režim s kodekom LDAC funguje aj pri 2 zariadeniach, hoci ho odporúča používať len pri 1-bodovom párovaní. V každom prípade dostávate špičkovú kvalitu zvukového prejavu, ako aj technológie užitočné pri každodennom používaní.

Cena: 299 eur

Zapožičal: Technics

Páči sa nám

  • Až 7 veľkostí nadstavcov
  • Vynikajúci zvuk aj bez režimu LDAC
  • LDAC aj s 2 zariadeniami
  • Mechanizmus vkladania a vyberania
  • Široké možnosti nastavenia v aplikácii

Nepáči sa nám

  • Kratšia výdrž na jedno nabitie

Technické parametre

Názov modelu / Technické parametreTechnics EAH-AZ80
TypBluetooth 5.3
Veľkosť meniča [mm]10
OdhlučnenieANC
Funkcia handsfreeáno
Frekvenčný rozsah [Hz]20 ÷ 40 000 (cez LDAC)
Audio konektorN/A
Bezdrôtové nabíjanieáno
Nabíjací konektorUSB-C
Výdrž batérie [hod.]7 s ANC
HodnotenieTechnics EAH-AZ80
Vlastné odhlučnenie5/5
Odhlučnenie od okolia5/5
Kvalita reprodukcie5/5
Pomer cena / celkové možnosti3/5
Cena [EUR s DPH]299,00

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.