Nové Technické a inovačné centrum pre zákazníkov spoločnosti 3M ponúka rozšírené technické zázemie a ešte viac miesta pre testovanie zákazníckych aplikácií.

Strategicky je umiestnené priamo v pražských kanceláriách spoločnosti, v biznis parku na Chodově.  V priestoroch sa nachádza plne vybavené aplikačné a vývojové laboratórium aj moderne zariadený showroom. Inovácie pochádzajúce z pražského Technického a inovačného centra nachádzajú uplatnenie v širšom regióne strednej a východnej Európy.

Nové centrum nahrádza predchádzajúce dve a ponúka z nich to najlepšie. Doplnené je navyše o moderné možnosti projekcie digitálneho obsahu a nové pracoviská. Orientuje sa predovšetkým na predstavenie nových riešení v oblasti lepenia, dekoračných a ochranných fólií, zvukovo izolačných materiálov, brúsenia, elektrických a elektrotechnických materiálov.

3M Česko aktívne spolupracuje s pobočkami 3M v iných európskych krajinách, vrátane Slovenska, ale aj v Ázii a USA. Pražské Technické a inovačné centrum pre zákazníkov je najčastejšie v kontakte s veľkým Inovačným centrom 3M vo Wroclawi, ale je súčasťou aj spoločných projektov s laboratóriami 3M v Nemecku alebo Veľkej Británii.

Unikátne zázemie na vytváranie hodnôt

Zákaznícke technické a inovačné centrum zahŕňa niekoľko špecializovaných pracovísk s rôznym zameraním. Patrí sem napríklad laboratórium s dvomi klimatickými komorami na vystavovanie testovaných lepených spojov vplyvom extrémneho prostredia alebo laboratórium slúžiace na termickú analýzu a stabilizáciu vzoriek.

V centre nechýba ani brusičská časť na ručné, alebo strojové brúsenie. Nájdete tu aj tzv. „prípravnú miestnosť“, kde sa odohrávajú všetky procesy predchádzajúce testovaniu lepených spojov, ako napríklad príprava vzoriek, rezanie na mieru, čistenie, lepenie, mechanické testovanie a podobne. Veľkou pomocou je ploter na vyrezávanie fólií alebo lepiacich pások. Umožňuje vytvárať vlastný dizajn, tvarovať na mieru a najviac sa osvedčil pri prototypovaní. Unikátnosťou je aj ultrazvuková práčka, ktorá je dostupná iba v dvoch pracoviskách v Európe (v ČR a Belgicku). V nej, napríklad, prebehol vývoj procesu čistenia kĺbových náhrad výrobcu chirurgických implantátov a nástrojov Beznoska. Používa sa pritom patentovaná kvapalina 3M Novec.

Najdôležitejšou súčasťou Technického a inovačného centra je pracovisko tímu aplikačných inžinierov. Tí už nesedia v kanceláriách, ale priamo v laboratóriu, kde majú viac miesta na prototypovanie, diskusiu a brainstorming. „Typickou aplikáciou je napríklad polep na stĺpik v aute. Je skvelé mať miesto, kam môžete umiestniť celé dvere od auta tak, aby nikomu neprekážali a inžinieri môžu okolo nich chodiť, pozorovať, ako sa materiál bude správať a premýšľať,  ako ho upevniť čo najlepšie a čo všetko ovplyvní jeho funkčnosť. Presne toto nové centrum umožňuje,“ popisuje výhody vlastného laboratória priamo v centre Rudolf Melezinek a dodáva, že je v ňom možné aj školiť 3M certifikovaným procesom na dodatočné polepy áut.

Cieľom práce aplikačného a vývojového laboratória je posunúť spôsob aplikácie jednotlivých 3M produktov a technológiu zákazníka o krok ďalej.

Veľtrh inovácií 3M na pár metroch štvorcových

Technické a inovačné centrum doplňuje veľkolepo poňaté predvádzacie centrum. Vstupuje sa doň cez tzv. darkroom s pologuľatým plátnom, na ktorom sa premieta história spoločnosti 3M. V showroome na zákazníkov  čakajú ukážky aplikácii a riešení. Praktické „demo-tools“ im dávajú možnosť presvedčiť sa napríklad o kvalite lepiacich pások, reflexných materiálov alebo akustickej izolácie. Vzhľadom na rozsiahle portfólio 3M, ktoré má viac ako 50-tisíc položiek, nie je možné vystaviť všetky produkty, a preto prichádzajú na rad riešenia ako veľkoformátové LCD panely. Vďaka online knižnici produktových videí je na nich možné sledovať hodiny najrôznejšieho video obsahu z úžasného sveta 3M, sveta vedy aplikovanej do života.

Príprava nového Technického a inovačného centra pre zákazníkov 3M bola súčasťou rekonštrukcie všetkých priestorov 3M, vrátane kancelárií. Na ich dizajne sa podpísali aj polepy z divízie komerčnej grafiky 3M, najčastejšie s tematikou prírody. Celková investícia do renovácie priestorov vrátane vybudovania Technického a inovačného centra pre zákazníkov 3M dosiahla sumu takmer  680 000 €.

Značky: