Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Technológie ľuďom vždy pomáhali prekonávať výzvy a posúvali spoločnosť dopredu. Inak tomu nie je ani dnes, keď je väčšina z nás doma a so svetom udržiava spojenie takmer výhradne prostredníctvom technológií. Hoci aj doteraz mnohí z nás využívali mobilné a počítačové technológie intenzívne, dnes nám pomáhajú nebyť izolovaní a zostať v spojení s okolím a našimi blízkymi.

Vzťah ľudí k technológiám v súčasnosti zažíva obrodu a úplne sa mení s dôrazom na konektivitu a prepojenie. Oveľa intenzívnejšie siahajú po technológiách aj tí, ktorí ich doteraz považovali primárne za pracovný nástroj či doplnok voľnočasovej zábavy. Nájsť rovnováhu medzi využívaním technológií na prácu, zábavu, osobnostný rozvoj či komunikáciu je o to dôležitejšie, aby naša „technologicko-informačná diéta“ neskĺzla do extrémov, ale poskytla nám nutričné hodnoty nevyhnutné pre zachovanie nášho zdravia.

„Spoločnosť Lenovo prináša inovatívne technológie, ktoré dávajú ľuďom možnosť zostať v spojení, rozvíjať svoj potenciál, pracovať efektívne na projektoch v skupinách bez fyzického kontaktu jednotlivcov,“ povedal Vladimír Varzaly, Country Manager, Lenovo Slovakia.

Rovnako ako pri práci na diaľku, aj pri udržiavaní sociálnych kontaktov zohráva dôležitú úlohu video, ktoré dokáže dať ľuďom pocit, že nie sú ostrovom, čím predchádza pocitu izolácie, ktorá je typickým vedľajším neželaným účinkom udržiavania pravidiel spoločenského odstupu. Najnovšie notebooky, stolové počítače ale aj pracovné stanice disponujú všetkými vylepšenými video a audio funkciami, aj mikrofónmi pre 360° príjem až do vzdialenosti 4 metrov, takže aj počítače už dokážu plniť funkciu smartfónov a umožňujú nám zostať vždy pripojený a k dispozícii.

„Najužitočnejším nástrojom, ktorého benefity pociťujeme práve dnes, sú asi video hovory, či už cez smartfón, tablet alebo počítač. Uskutočniť takýto hovor je dnes záležitosťou jedného kliknutia a na mobile či tablete to zvládnu aj menej zdatní,“ vysvetlil Marek Tóth zo spoločnosti Motorola Slovakia.

K dispozícii je množstvo voľne dostupných nástrojov, ktoré možno využiť aj na súkromné účely. Už aj päť minútový rozhovor s niekým, s kým ste dlho neboli v spojení, dokáže zlepšiť náladu a dodať pozitívnej energie.

„V súčasnosti sa preukazuje, že moderné technológie vskutku môžu byť „dobrým sluhom“ a nie len „zlým pánom“. To čo je pre mladú a strednú generáciu samozrejmosťou, môže u seniorov vzbudzovať rešpekt až obavy. Platí však, že nové prístupy aj obsahy najefektívnejšie  prijímame  práve v obdobiach spoločenskej aj individuálnej nevyhnutnosti. Je takmer isté, že „po korone“ budeme môcť (okrem iného) skonštatovať aj nebývalý nárast technologicky, komunikačne zdatných a ústretových ľudí,“ predpovedá sociologička PhDr. Sylvia Porubänová.

Najzraniteľnejší sú prirodzene seniori, ktorí bývajú zároveň aj najmenej odvážni v používaní moderných technológií. Použitím správnych nástrojov správnym spôsobom im však dokážeme pomôcť lepšie využiť technológie na boj so samotou a udržanie kontaktu s rodinami a priateľmi.

„Situácia spôsobená celosvetovou pandémiou je veľká psychická záťaž pre nás všetkých, ale najmä pre citlivejších a starších ľudí. Seniori ťažšie zvládajú zmeny v každodenných návykoch a najviac trpia odlúčením od svojich blízkych. V spojení so znížením celkovej aktivity, pocitmi neistoty, strachu o zdravie či o život, môžu nastať depresie a iné psychické problémy aj celkové zhoršenie zdravotného stavu. Preto je veľmi dôležité, aby v týchto časoch odlúčenia a izolácie bol nedostatok ľudského kontaktu kompenzovaný možnosťami moderných technológií. Aj starší ľudia sa naučia zaobchádzať s modernou technikou, ak si nájdeme čas a pomôžeme im,“ vyzýva psychologička Mgr. Monika Longauerová.

Technológie so sebou prinášajú nekonečné možnosti využitia, aby nám uľahčili život, no pre bežného užívateľa môže byť niekedy náročné zorientovať sa v širokej ponuke. Informácie a rady, ako si vybrať to správne zariadenie nájdete na dedikovaných stránkach Vyberte si s nami správny notebook alebo Vyberte si s nami správny tablet.

Značky: