V septembri na výstave IFA Samsung predstavil inteligentné hodinky Gear S3 a hneď vzbudili pozornosť.

Testovali sme edíciu frontier, ktorá vyzerá fakt dobre a aj ich funkčnosť je výborná. Prepojené sme ich mali s telefónom Galaxy S7, pripravuje sa prepojenie na Android telefóny.

Samsung sa v prípade Gear S3 rozhodol eliminovať najväčšiu nevýhodu inteligentných hodiniek – majú vyzerať ako klasické hodinky. Gear S3 sú tak vytvorené v spolupráci so švajčiarskymi dizajnérmi hodiniek a je to na nich vidno na prvý pohľad. Spolu so špecialistom sú vytvárané aj umelecké ciferníky a vzory remienkov. Aby pôsobili ako skutočné hodinky, môžete použiť funkciu Alway On (Vždy zapnuté), a teda ciferník bude viditeľný (skoro) stále. V skutočnosti sa vám po nastavenom čase zobrazí modifikovaný ciferník s mierne zníženým jasom. To však výrazne zníži dobu prevádzky na batériu (380 mAh). Pri použití tejto funkcie nám batéria v hodinkách vydržala na 27 hodín. Bez tejto funkcie s automaticky zníženým jasom vydrží batéria tak na 3 dni prevádzky a kúsok. Veľa závisí od spôsobu použitia. Od kapacity 15 % prechádzajú hodinky na šetriaci režim a pod 5 % zobrazujú len čas.

Hodinky Samsung Gear S3 vyzerajú ako klasické hodinky

Hodinky Gear S3 majú stupeň krytia IP68, odolávajú teda prachu aj vode. Po novom je tu zabudovaný reproduktor, a teda si z nich priamo zavoláte. Kvalita hovoru bola slušná, akurát všetci počujú váš telefonický hovor. Zabudovaný reproduktor umožňuje aj počúvanie obľúbenej hudby. Vnútorná pamäť má pritom kapacitu 4 GB.

Gear S3 frontier sú hodinky určené skôr pre aktívnych ľudí, my sme na nich ocenili robustný dizajn. Hodinky Gear S3 classic majú minimalistický a elegantný dizajn. Prvok, ktorý sa objavil na Gear S2 – otočná luneta je aj tu, v prípade Gear S3 frontier sa oveľa ľahšie ovláda a luneta má aj výrazné vrúbkovanie.

Hodinky Gear S3 sú kompatibilné s 22 mm hodinkovými remienkami, takže si ich môžete vymeniť u  hodinára podľa vlastnej chuti a mať ich viaceré na rôzne príležitosti. Ciferník je má priemer 1,3 palca a dobre na ňom vidieť zobrazené informácie. Sklíčko je Corning Gorilla Glass SR+, ktoré je špeciálne určené pre nositeľné zariadenia a vyznačuje sa dobrou odolnosťou voči poškriabaniu. Typ displeja je SuperAMOLED.

Pri športe nemusíte na monitorovanie svojej činnosti nosiť so sebou okrem hodiniek aj mobilný telefón. Gear S3 obsahujú GPS prijímač, vaša aktivita bude presne zaznamenaná. Gear S3 pritom obsahujú aj ďalšie snímače ako je výškomer, barometer a rýchlomer. Priamo tak sledujete nadmorskú výšku, prejdenú vzdialenosť, rýchlosť, a to všetko aj bez mobilu.

Takto vyzerajú vybrané funkcie na hodinkách Samsung Gear S3:

Mobil pritom môžete mať k hodinkám pripojený nielen cez Bluetooth, ale aj cez Wi-Fi. Teda, ak máte hodinky aj mobil pripojené na internet, nemusí byť dodržaná podmienka blízkosti oboch zariadení. Pokojne môžu byť od seba aj poriadne ďaleko. Úplne všetky funkcie nebudete mať k dispozícii, ale napr. také vyhľadanie hodiniek je možné. Rovnako na hodinkách vidíte aj prijaté SMS, prípadne informácie o neprijatých hovoroch. Telefonovať z hodiniek pripojených cez Wi-Fi sa však nedá.

Na hodinkách sa dá vytvoriť a poslať napríklad SMS správa. Vyberáte si znaky z klávesnice, prípadne píšete znaky prstom na displej, ale príliš pohodlné to nie je. Existuje aj možnosť hlasového diktovania správ, funguje to však v angličtine.

V prípade núdze môžete aktivovať SOS a funkciu sledovania polohy a upozorniť tak na krízovú situáciu. Pritom sa dá zistiť vaša poloha bez toho, aby ste mali pri sebe mobilný telefón. Funkciu musíte najprv povoliť v mobilnej aplikácii a SOS sa aktivuje trojitým stlačením tlačidla domov. Vyberáte si kontakt, ktorému príde správa o vašej polohe a táto osoba môže sledovať vašu polohu po dobu jednej hodiny.

Na hodinkách Gear S3 nájdete aplikácie zamerané na fitness, hudbu, správy, cestovanie, stiahnuť si môžete napr. Google mapy, baterku v podobe hodín a pod.

Celkovo sú hodinky Gear S3 najlepšie inteligentné hodinky, aké sme v redakcii TOUCHIT mali. Platí to hlavne o funkčnej výbave. Zatiaľ síce na Slovensku nevyužijete platobný systém Samsung Pay alebo LTE konektivitu a najlepšie prepojenie je len s novými Galaxy S telefónmi, ale technologicky sú tieto hodinky o kus vpredu pred ostatnými.

Cena: 349 EUR
Zapožičal: Samsung

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.