Tento odolný smartfón nás zaujal svojou konštrukciou a možnosťami. Chorvátsky výrobca NOA prináša zaujímavé smartfóny.

To sme si overili už v minulosti na bežných modeloch. Tento je výrazne obrnený a plastové časti sú vystužené hliníkovými plátmi po boku. Zadná strana je šrafovaná a dobre sa drží v ruke, telefón sa nešmýka ani na hladkých povrchoch. Na to, aby ste sa dostali k obom SIM kartám alebo pamäťovej karte, je treba použiť skrutkovač a dať preč kúsok krytu zo zadnej časti.

Pekne vymyslené, pod ním je ešte izolačná guma. Telefón má takisto vyvýšené orámovanie. Chráni ho pri položení displejom dole. Tu ale výrobca zvolil dotykové tlačidlá pod displejom a chválime, že sú aj podsvietené.

Špecialitou je batéria s kapacitou 4200 mAh. Tlačidiel na bočných hranách je tu viac ako v prípade modelu CAT. Na jednej strane sú to tlačidlá na ovládanie hlasitosti a zapnutie displeja, na druhej tlačidlo PPT, SOS a tlačidlo fotoaparátu. Najmä hardvérové tlačidlo na fotenie považujeme za užitočné. V rukaviciach na stavbe alebo kdekoľvek inde dokážete lepšie fotiť.

Model telefónuNOA Hummer LE
Operačný systémAndroid 6.0
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]2 / 16
ProcesorMediaTek 6737 , 4-jadrový, max. frekvencia 1,3 GHz
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]4,7 / 720 × 1280
Slot na pamäťovú kartumicroSD do 32 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, BGN, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video13 Mpx / HD, 30 fps
Predný fotoaparát / video5 Mpx / HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4200 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]152 × 81 × 17 / 250
KonektormicroUSB
ZapožičalDobreMobily
Cena [EUR s DPH]199
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score39756
PCMark for Android – Performance3335
3DMark Sling Shot Extreme – Total175
Graphic142
Physics901
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž5/5

Výkonovo je to nižšia stredná trieda. Napríklad nám prekážalo čakanie jednu, niekedy až dve sekundy, kým sa rozsvieti displej po stlačení tlačidla na zapnutie. Výrobca do systému nepridáva veľa zmien, väčšinou sa zameral na jednoduchšie ovládanie a prispôsobenie smartfónu.

Medzi aplikáciami nájdeme kompas s výškomerom a baterku. Tá pracuje v režime trvalého svetla alebo SOS signalizácie. Ďalšie vylepšenia sa týkajú gest na zamknutom displeji, ktorými spustíte bežné funkcie ako fotoaparát, kalkulačku alebo máte k dispozícii štyri doplnkové gestá. Tým určíte funkcionalitu vy.

Režim na ovládanie rukavicami treba nastaviť samostatne, zišla by sa na to zrýchlená voľba niekde v menu oznámení. K celkovo dobrému vylepšeniu užitočnými detailmi by sa zišlo ešte zapracovať na slovenskom preklade. V menu sme totiž objavili akýsi mix čechoslovakizmu.

Prekvapilo nás fotografovanie. Aj v tejto cenovke a triede odolných smartfónov sa dajú robiť dobré fotky. Pomalšie zaostrovanie budete musieť akceptovať. Inak je vyváženie bielej podstatne lepšie ako pri modeli CAT S41. Na dennom svetle sa dajú spraviť pekné fotografie, pozor na prepálené snímky, ktoré vás občas môžu prekvapiť pri nesprávnom uhle fotenia. HDR funkcia si s prejasnenou oblohou príliš neporadila.

Hodnotenie
+ odolné telo,
+ certifikácia IP68,
+ kompas a výškomer,
+ pomerne dobré fotky,
– pomalé zaostrovanie,
– náchylnosť k prepáleným fotkám,
– slabší výkon

Cena: 199 EUR
Zapožičal: DobreMobily.sk

Verdikt
NOA Hummer LE na nás urobil dobrý dojem najmä cenou a špecialitami vo výbave. Nehovoríme, že kompas s výškomerom je to, čo vás presvedčí o kúpe. Nám sa páčilo vyhotovenie tela, super odolná konštrukcia a hardvérové tlačidlá po bokoch. Najmä tlačidlo fotoaparátu. Telefón má odolnosť IP68, pokojne ho môžete ponoriť do vody.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 10/2017, ako súčasť testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.