Pamätám si dobu, keď prišli na trh mobilné telefóny a ako som sa pozeral na to, ako sa všetko veľmi rýchlo vyvíjalo a posúvalo vpred.

Bolo to fascinujúce a myslím si, že to fascinujúce ostáva aj naďalej. Každá novinka v sebe prináša niečo nové, niekedy až revolučné. Myslím si, že už si ani neuvedomujeme to, čo bolo niekedy prevratné a ako sme so zatajeným dychom pozerali na prvý farebný displej, či uvedenie polyfónneho zvonenia. Nevravím o tom, keď v telefónoch pribudla skutočná možnosť fotenia, internetu a kedy sa vlastne telefón pre nás stal neodlúčiteľným partnerom, bez ktorého si život ani nevieme predstaviť.

Aj dnes, po uvedení nových vlajkových telefónov od viacerých spoločností, ostávam v úžase. Dnes najmä z nových fotoaparátov, ktoré telefóny používajú. Myslím si, že na bežné používanie už vôbec netreba vlastniť „klasický“ fotoaparát, a to ani na fotenie v zhoršených svetelných podmienkach, či v noci, lebo nám postačuje náš mobil. V redakcii sme nedávno skúšali 100-násobný zoom na Samsung Galaxy S20 Ultra. Je to fakt super sledovať tieto trendy hneď ako sú na trhu, ale nemyslím si, že to niekto v reálnom svete použije. 30-násobný zoom bol ale veľmi dobrý, a to už použiteľné určite je a určite sa bude naďalej zlepšovať.

Ďalší trend, ktorý výrobcovia začínajú prinášať sú skladateľné telefóny. Osobne sa mi páči možnosť zložiť obrazovku do kompaktnejších rozmerov. Niekoľko rokov dozadu sme boli svedkami zmenšovania telefónov do čo najmenších rozmerov a potom prišli smartfóny a úplne zmenili smer. Osobne preferujem väčšiu obrazovku hlavne kvôli pohodliu pozerania, ale na druhej strane mám rád, keď zariadenie „padne“ dobre do vrecka a nezavadzia. Toto momentálne ešte podľa mojich požiadaviek nie je splnené a zložené telefóny mi prídu pomerne hrubé. Som preto veľmi zvedavý, čo prinesie budúcnosť.

Osobne by som uvítal nejaký uletený hybrid koncept. Jedno zariadenie, ktoré by slúžilo v podobe viacerých zariadení pokope a nahradilo počítač, či televíziu. Zariadenie by mohlo mať koncept telefónu dnes klasických rozmerov, ktorý by sa dal rozložiť podľa potreby na veľkosť tabletu. Ideálna by bola aj možnosťou projekcie obrazu na stenu, či ovládacích prvkov na stôl. Výborný zvuk a rýchle pripojenie na internet k tomu s veľkou výdržou batérie. Funkcie, ktoré už sú dnes dostupné by boli zachované a na stále vyššej úrovni. Áno, znie to uletene, ale prečo niekedy nepopustiť uzdu fantázii. Možno sa takáto moja predstava stane realitou a možno by to chcelo patent?

Značky: