Dajte si pozor na súbory, ktoré otvárate.

V súvislosti s kryptomenami a NFT mániou sa vám môže objaviť ponuka na spoluprácu alebo vytvorenie si osobného konta s Axie Infinity. Správa odkazuje na takmer 20 MB komprimovaný archív, ide však o podvod. Je zaheslovaný a heslo máte ako súčasť správy. Asi teda nepôjde o veľmi tajný dokument. O čo teda ide?

Zaheslovať archív je potrebné najmä kvôli antivírusovým systémom. Tie nevedia skenovať takýto archív a teda nebudú na serveroch nič hlásiť. Súbor si musíte stiahnuť do počítača z úložiska Mega a otvoriť v ňom obsah, v ktorom sa skrýva škodlivý kód. To povedie k prevzatiu kontroly nad vaším Telegramom. V prípade, ktorý sledujeme, bolo zmenené aj overovacie číslo a tak verifikačný kód nepríde na váš smartfón. Potom treba čím skôr kontaktovať technickú podporu.

Vyskúšali sme súbor stiahnuť, no to sa skončilo chybou a informáciou, že prebehne opätovný pokus o stiahnutie. Z tohto nie je jasné, či súbor začal blokovať server na zdieľanie Mega alebo ide o iný problém. Je možné, že bol súbor nejakým spôsobom nahlásený. Ak je totiž šifrovaný, antivírus ho nevie skontrolovať.

V infikovanom Telegram účte sa začne objavovať táto ponuka s informáciou, že sa voľné miesta míňajú. Pôvodne ich je 100. Keď sa minie počet slotov, ktoré sú pre túto ponuku rezervované, zobrazí sa informácia, že sa otvorilo ďalších 30 miest.

Najlepšia cesta, ako sa ochrániť je neotvárať žiadnu URL adresu z takto vyzerajúcej ponuky Axie Infinity.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.