Operátor na dnešnom stretnutí s novinármi vysvetlil, ako určuje pokrytie 4G sieťou.

Telekom pokrýva svojou 4G sieťou 88,56% populácie. Z hľadiska samotného čísla je to o trochu menej ako aktuálny líder, O2, ktorý udáva pokrytie 4G sieťou na úrovni 90,6% populácie. Telekom však tvrdí, že samotné číslo môže byť skreslený údaj v závislosti podľa toho, akým spôsobom operátor meria pokrytie.

Telekom ako prvý zo slovenských operátorov otvorene prezradil, akú používa metodiku. Tvrdí, že jeho určovanie pokrytia je založené na používateľskej skúsenosti. Telekom považuje za pokryté miesto lokalitu, kde dosahujú prenosové rýchlosti v 4G sieti minimálne rýchlosť 2 Mb pre sťahovanie dát a 512 kb pre odosielanie dát. Ak by si znížil minimálne prenosové rýchlosti na úroveň 512 kb/128 kb, pokrytie by vzrástlo na 93,63% populácie.

Telekom tiež prezradil, že niektorí európski operátori určujú pokrytie podľa intenzity signálu medzi základňovou stanicou a telefónom, ktorá musí byť minimálne -118 dBm. V prípade tejto metodiky by už dnes pokrýval svojou 4G sieťou 98,05% populácie Slovenska.

Metodiku merania pokrytia ostatných slovenských operátorov zatiaľ nepoznáme. Požiadali sme ich však o vyjadrenie.

Telekom okrem rozširovania pokrytia tiež navyšuje kapacitu a zvyšuje prenosové rýchlosti v 4G sieti v niektorých mestách

Zdroj: Telekom

Prečítajte si aj:

VIDEO TOUCHIT: Telekom – Magio TV využíva 581 tisíc zákazníkov, dostane nové používateľské rozhranie

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit