Riešenia ZSE ZEON Smart Domov a Telekom Magenta SmartHome používame už viac ako polroka, od ich uvedenia do predaja na Slovensku a sledujeme ich vývoj. V prípade ZEON-u sa toho veľa nezmenilo. Pribudla hudobná žiarovka a vodný senzor, teda zariadenia, ktoré iba mierne rozširujú funkcionalitu.

V prípade Magenty SmartHome však potešilo rozšírenie zariadení o bezdrôtové reproduktory Sonos, ale najmä radiátorové hlavice, termostat a fyzický vypínač. Pribudol aj vodný senzor, ktorý vás upozorní na nežiadúci únik vody napr. z práčky. Najväčší prínos však vidíme v radiátorových hlaviciach. Ich inštalácia bola trochu komplikovanejšia, nakoľko sme si museli zaobstarať špeciálnu redukciu – používame radiátor s ventilom so závitom M28, avšak radiátorová hlavica v ponuke Telekomu vyžaduje závit M30.

V balení priložené redukcie nepomohli a tak sme si z obchodu SmarterHOME.sk požičali špeciálne redukcie, ktoré nám umožnili namontovať inteligentné radiátorové hlavice aj na náš ventil. Radiátor môžeme vďaka tomu regulovať cez mobilnú aplikáciu alebo cez samostatný termostat. Praktickejšia ako diaľkové ovládanie je však automatizácia radiátorov – hlavice v sebe obsahujú teplomer a podľa zadaného harmonogramu a podľa toho, či sme doma alebo nie, sa prispôsobujú žiadanej teplote v izbe. V tomto smere ide o naozaj pohodlné riešenie, ktoré priami konkurenti zatiaľ neponúkajú.

Spomenutý fyzický vypínač umožňuje rýchlo a jednoducho vykonávať žiadaný úkon, ktorý mu priradíte, a to aj bez nutnosti zapínať mobilnú aplikáciu. Niekedy je to naozaj praktickejšie. Magentu SmartHome aktuálne považujeme za najlepšie riešenie zo segmentu inteligentných domácností pre masy. Z hľadiska pomeru výbava/cena však môžete nájsť na trhu aj cenovo atraktívnejšie riešenia. Magenta SmartHome však ponúka aktuálne najpokročilejšiu funkcionalitu.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 10/2017 ako súčasť prehľadového článku o inteligentnej domácnosti, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit