Najviac hovorov a SMS správ bolo z Rakúska.

Letná turistická sezóna 2018 v roamingu nastupuje postupne, chorvátsky ošiaľ z hovorov, správ či dát sa v júni zatiaľ v Telekome neprejavil.

Podľa operátora sa z hľadiska telefonovania najviac volá z pohraničných krajín. V júni bolo poradie nasledujúce:

1. Rakúsko
2. Česko
3. Nemecko
4. Maďarsko
5. Taliansko

Podobná situácia ako pri hovoroch je aj pri posielaní SMS. Rakúsko si drží silný odstup, druhou najčastejšou krajinou pre posielanie správ je Nemecko a Česko je na treťom mieste.

1. Rakúsko
2. Nemecko
3. Česko
4. Maďarsko
5. Taliansko

Rebríček dátovej spotreby v EÚ roamingu vedie Nemecko a to aj napriek tomu, že nejde o pohraničnú krajinu. Tesne za ním nasleduje Česko i Rakúsko. Pri rebríčku dátovej prevádzky sa už začínajú prejavovať prví dovolenkári v Chorvátsku, ktoré preskočilo aj piate Taliansko.

1. Nemecko
2. Česko
3. Rakúsko
4. Chorvátsko
5. Taliansko

Medziroční skokani: Nemecko v hovoroch, Belgicko v dátach

Telekom poskytol aj štatistiky medziročného porovnania celej spotreby v EÚ roamingu:
– Slováci prevolali o 159% viac minút
– Slováci poslali o 105% viac SMS
– Slováci predátovali o 584% viac MB

V dvoch krajinách stúpla mimoriadne hlasová prevádzka pri medziročnom porovnaní júna 2018 a júna 2017: v Nemecku o 218% a v Holandsku o 205%. Obe krajiny sú mimoriadne využívané aj pre posielanie SMS a ich prevádzka stúpla o viac ako 600%.

Pri dátach je najväčší medziročný rast v Belgicku – až jedenásťnásobne. V Holandsku stúpla medziročná dátová prevádzka o diabolských 666% a hranicu 600%-ného nárastu prekročilo ešte aj Francúzsko a Nemecko.

Zdroj: Telekom

Prečítajte si aj:

Telekom odštartoval prevádzku RCS. SMS aj hlasové hovory dostali nové funkcie

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit