Je to presne rok, čo je na Slovensku dostupná služba Wow Wi-Fi. Zatiaľ ju na Slovensku spomedzi operátorov poskytuje len Telekom a ide vlastne o inštaláciu mesh infraštruktúry u vás doma.

Doplnené o video

Čo je to Wow Wi-Fi?

Aj keď máte rozľahlý byt či skôr dom, môžete mať internet cez Wi-Fi všade a to pod jedným menom a heslom. V rámci vašej domácnosti tak prechádzate z jedného miesta na druhé a nepociťujete obmedzenie internetovej prevádzky.

Ako sa platí?

Ide o platenú službu závislú od toho, aká plocha domácnosti sa takto pokrýva, platí sa za ňu mesačne. Pripomeňme, že služba existuje v balíku M za 5 eur mesačne pri ploche do 60 m2, v balíku L za 7 eur mesačne pri ploche od 60 m2 do 100 m2 a XL za 9 eur mesačne pri ploche nad 100 m2.

Je to úspech, ktorý zatiaľ nikto z operátorov nezopakoval

Telekom predal za rok zhruba dva krát toľko pripojení na Wow Wi-Fi ako si naplánoval, najúspešnejšia je táto služba v okrese Dunajská Streda. Najviac sa predáva služba Wow Wi-Fi v najväčšom balíku XL, kde je pokrytá plocha nad 100 m2. Až 75 % zákazníkov pre službu Wow Wi-Fi býva v dome, zostatok pripadá na byty. Najväčšiu plochu, ktorú takto pokryl Telekom pripadá ma materskú škôlku v Limbachu a je to 500 m2.

Čo je nové?

Aktuálne novinky zjednodušujú možnosť ako si objednať správnu službu a zároveň ako sa pripraviť na príchod inštalačného resp. servisného technika.

Wow Wi-Fi od Telekomu
Wow Wi-Fi od Telekomu – novinky

Novinky služby odpovedajú súčasnému vývoju situácie. Služba sa od 1. 8. bude dať objednať pomocou aktualizovanej mobilnej aplikácie Telekom. Táto nová verzia obsahuje aj prvky umelej inteligencie na zmeranie plochy domácnosti tak, aby ste si vybrali naozaj to, čo potrebujete.

Meranie plochy pomocou ARZdroj: Touchit.sk
Meranie plochy pomocou AR

Pri objednávaní vidíte poslednú míľu technika s príslušnou výbavou aj s trackovaním jeho pohybu. Viete tak úplne presne, kedy vám zazvoní pri dverách a na jeho príchod sa môžete lepšie pripraviť. Samozrejme detailne sledujete aj celý proces spracovania vašej objednávky od jej začiatku.

Wow Wi-Fi od TelekomuZdroj: Touchit.sk
Wow Wi-Fi od Telekomu

Rovnaký proces trackovania stavu a príchodu servisného technika sa odohráva vtedy, ak sa vyskytne porucha a treba ju odstrániť pomocou servisu.

Kedy to bude dostupné?

Nové spomenuté funkcionality vrátane merania rozlohy nehnuteľnosti pomocou AR sú dostupné uvoľnením najnovšej verzie Telekom aplikácie pre platformy iOS a OS Android v aktuálnych dňoch. Na meranie prostredníctvom rozšírenej reality AR nie je potrebný žiadny špeciálny softvér či hardvérové vybavenie.

Wow Wi-Fi v skratke

Wow Wi-Fi je extra služba Telekomu, ktorá má zlepšiť kvalitu Wi-Fi signálu v celej domácnosti. Služba je určená pre internetové programy na technológiách ako optika či VDSL. Služby optickej siete sú k dispozícii pre viac ako milión domácnosti po celom Slovensku. Rýchlosť pripojenia internetu naďalej určuje zakúpený internetový program. Služba má tri veľkosti podľa plochy bytu a po technologickej stránke funguje tak, že sú do bytu či domu inštalované dodatočné zariadenia, teda mesh. Vďaka nim sa zosilní signál a rýchlosť bude po novom rýchlejšia aj vo väčších vzdialenostiach od routra. Jednou podmienkou na zriadenie služby je internet od Telekomu a kvalitný router.

Služba Wow Wi-Fi sa teda vo svojom druhom roku dostáva pri objednaní a možnom servise na novú úroveň, ktorá je viac proklientská.

Zdroje: vlastné, Telekom

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.