Za mesačný poplatok.

Telekom oficiálne predstavil novú službu Wow Wi-Fi, ktorá bude od 1. augusta 2022 dostupná ako doplnok k pevnému internetu cez optiku, resp. VDSL a ADSL. Cieľom novej služby je poskytovať ešte kvalitnejšie domáce pripojenie do internetu, ktoré bezdrôtovo pokryje celú domácnosť.

Štandardne to v prípade služieb pevného internetu funguje tak, že si od operátora prenajmete Wi-Fi router, ktorý v závislosti od konkrétneho modelu a veľkosti domácnosti pokryje jej určitú časť bezdrôtovou sieťou. Niektorí používatelia si následne kupujú rôzne Wi-Fi extendery s cieľom rozšíriť Wi-Fi sieť do celej domácnosti. Úspech a spoľahlivosť tohto riešenia často závisí od technickej zdatnosti používateľa a tiež na samotných zariadeniach, ktoré si zakúpi.

Mesh zariadenia Kaon s podporou Wi-Fi 6

Telekom v prípade služby Wow Wi-Fi využíva na pokrytie domácnosti Wi-Fi signálom mesh zariadenia značky Kaon. Operátor tvrdí, že tieto zariadenia a spoľahlivosť riešenia má už overené, nakoľko ich využíva niekoľko mesiacov v ostatných krajinách. Nejde teda o pilotný projekt.

Mesh zariadenie Kaon podporuje štandard Wi-Fi 6 a prenosové rýchlosti do 1000 Mbps pre sťahovanie aj odosielanie dát. Maximálne prenosové rýchlosti pripojenia do internetu sú dané parametrami vášho programu pevného internetu. Ku každému zariadeniu je možné pripojiť desiatky zariadení, pričom služba Wow Wi-Fi je určená na pokrytie vnútorných priestorov domácnosti.

Telekom tvrdí, že v porovnaní s tradičnými Wi-Fi extendermi je jeho riešenie výrazne spoľahlivejšie a stabilné. Nebude sa vám teda stávať, že by sa váš smartfón (ne)prepínal medzi routerom a Wi-Fi extenderom. Jednotlivé body (Kaon zariadenia) mesh siete medzi sebou komunikujú a vedia si navzájom posielať informácie o tom, ku ktorému meshu sa má vaše zariadenie práve pripojiť.

Aká je cena?

Služba Wow Wi-Fi od Telekomu bude k dispozícii v troch variantoch, ktoré sa odlišujú rozlohou domácnosti – pre rozlohu do 60 m2 je určená služba Wow Wi-Fi M, v prípade rozlohy od 61 do 100 m2 je k dispozícii Wow Wi-Fi L a nad 100m2 je Wow Wi-Fi XL.

Ak by bolo v prípade variantu Wow Wi-Fi XL nutné použiť viac ako 3 Kaon zariadenia, každé zariadenie navyše je spoplatnené mesačným poplatkom 1 eur. Súčasťou Wow Wi-Fi je takisto prémiový router bez doplatku.

Wow Wi-Fi pre optický internetŠtartIdeálExtraMax
M (do 60 m2)5 €3 €2 €1 €
L (61-100 m2)7 €4 €3 €1 €
XL (101+ m2)9 €5 €4 €1 €
Wow Wi-Fi pre ADSL/VDSL internetM/M+ Štart/Štart+L/L+ Ideál/Ideál +XL resp. Max
M (do 60 m2)5 €3 €1 €
L (61-100 m2)7 €4 €2 €
XL (101+ m2)9 €5 €3 €

Riešenie na mieru

Telekom v prípade svojej novej služby zdôrazňuje individuálny prístup ku každému zákazníkovi. Je to logické, nakoľko každá domácnosť je unikátna a vyžaduje si samostatný návrh riešenia a umiestnenia jednotlivých bodov mesh siete. Pokiaľ si službu objednáte, príde k vám technik Telekomu, ktorý s vami uskutoční merania a podľa slov operátora odíde až vtedy, keď budete s výsledným riešením spokojný.

Mesh zariadenia Kaon spĺňajú najprísnejšie normy európskej únie a umožňujú vypnúť LED diódy. Telekom takisto plánuje službu postupne zlepšovať zo softvérového hľadiska a sprístupniť nastavenia v mobilnej aplikácii s rodičovskými nástrojmi alebo harmonogram automatického zapnutia/vypnutia.

Pripomeňme, že Telekom aktuálne ponúka pripojenie do pevného internetu cez optiku pre 986-tisíc slovenských domácností. Operátor má viac ako pol milióna zákazníkov so službou pevného internetu.

Telekom Wow Wi-FiZdroj: Telekom
Telekom Wow Wi-Fi

Zdroj: Telekom, vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit