Operátor dnes pokrýva takmer pol milióna domácností na Slovensku.

Telekom na dnešnom stretnutí s novinármi oznámil svoj plán začať poskytovať optické pripojenie do internetu rýchlosťou až 1 Gbps / 100 Mbps. Túto službu chce komerčne spustiť počas jari.

Operátor k 31. 12. 2017 pokrýval 618 tisíc domácností metalickou technológiou, ktoré umožňuje pripojenie do internetu rýchlosťou od 30 do 80 Mbps a 484 tisíc domácností optickým pripojením s rýchlosťou až do 300 Mbps. Reálne jeho služby využíva 180 tisíc zákazníkov metalického internetu a 150 tisíc používateľov optického internetu.

Štatistiky fixných sietí Telekomu a vysvetlenie technológie VDSL2 Vectoring

Telekom okrem svojich plánov a aktuálneho stavu zhrnul aj technické úskalia, ktoré súvisia s poskytovaním fixného pripojenia do internetu. V prípade metalického pripojenia napr. využíva technológiu VDSL2 Vectoring, ktorá umožňuje poskytovať až 6-násobne vyššiu rýchlosť cez VDSL pripojenie a tiež zvyšuje spoľahlivosť služby.

Čo sa spoľahlivosti služieb týka, optické pripojenie je podľa Telekomu 4× spoľahlivejšie ako ADSL metalické. Problémom sú najmä káble, ktoré sú zodpovedné až za 60% porúch. V prípade metalického pripojenia sú totiž tieto káble na posledných cca 2 km metalické a problémy tak často spôsobuje samotná príroda. Príkladom je úder blesku do metalického kábla, hoci je pod zemou, čo môže spôsobiť jeho zničenie alebo minimálne poškodenie vonkajšieho PVC plášťa. Takto poškodený kábel je následne náchylnejší ku korózii a ďalšiemu poškodeniu poveternostnými podmienkami.

Spoľahlivosť fixných sietí a budúcnosť optickej sieti, ktorú vidí Telekom v technológii GPON

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit