Zrýchlenie siete umožňuje tzv. 256-QAM modulácia.

Telekom tento rok nasadil moduláciu 64-QAM pre rýchlejšie posielanie dát až do 75 Mbps a teraz zrýchľuje aj ich prijímanie. Nová 256-QAM modulácia umožňuje používateľom mobilnej 4G siete Telekomu sťahovať dáta ešte rýchlejšie až o 33% percent. Súčasne sa zvyšuje kapacita siete, čo je výborná správa pre veľké množstvo paralelne aktívnych používateľov v sieti.

Novinka je nasadená do 67% siete v najvyťaženejších okresoch na Slovensku – Banská Bystrica, Bratislava, Brezno, Dolný Kubín, Dunajská Streda, Galanta, Ilava, Komárno, Košice, Levice, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Malacky, Martin, Michalovce, Myjava, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Pezinok, Piešťany, Poprad, Považská Bystrica, Prešov, Púchov, Senec, Trenčín, Trnava, Zvolen a Žilina.

Aby ste mohli sťahovať dáta plnou rýchlosťou, musíme mať kompatibilné zariadenie. Každý smartfón alebo 4G LTE tablet má v sebe zabudovaný modem a jeho vlastnosti definujú maximálne možné prenosové rýchlosti. Napr. zariadenia s podporou CAT6 LTE podporujú prenos do 300 Mbps, CAT12 LTE zariadenia dokážu prenášať dáta rýchlosťou až 600 Mbps. Do pozornosti preto dávame tento zoznam mobilných zariadení aj s údajmi o ich maximálnych prenosových rýchlostiach.

Nové maximá sa z doterajších maximálnych rýchlostí zvýšia nasledovne:

– zo 75 na 100 Mbps
– zo 150 na 200 Mbps
– zo 225 na 300 Mbps
– zo 300 na 400 Mbps
– zo 375 na 500 Mbps

Zdroj: Telekom

Prečítajte si aj:

Telekom nasadil 64 QAM moduláciu pre oveľa vyššie rýchlosti posielania dát do celej 4G siete – až do 75 Mbps

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit