Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Niet pochýb o tom, že televízia sa od svojho vzniku radikálne zmenila.

Z veľmi jednoduchého zariadenia na prenos obrazu máme dnes multimediálnu platformu, ktorá denne priťahuje milióny sledujúcich. Tí tak môžu preniknúť do multimediálneho sveta plného hrdinov, športu, kreslených postavičiek či drámy a prežívať tak vždy nové a strhujúce príbehy. 

Duchovia a mravce

Televízne príbehy by určite neboli také dychberúce nebyť kvalitného televízneho vysielania, ktoré je rok čo rok prepracovanejšie. Dnes sú pre nás kvalitný internet a televízia samozrejmosťou. Mnohí už možno aj zabudli na časté výjavy duchov v televízii počas vysielania. 

Na tom by nebolo nič zvláštne, keby sa zjavovali len v hororoch. No duchovia, ako boli označovaní, sa často objavovali aj v programoch, kde nemali čo robiť. Samozrejme nešlo o žiadne nadprirodzené bytosti, ale o chybu v prenose signálu, ktorý takýmto spôsobom narúšal pôžitok zo sledovania. Duchom, mravčeniu, či častým výpadkom signálu však bol koniec príchodom digitálneho vysielania.

Televízia dnes ponúka takmer neobmedzené možnostiZdroj: Pexels

Koniec éry

Pokrok a výskum rokmi úplne zmenili spôsob, akým odberatelia prijímajú médiá. Digitálne vysielanie svojou kvalitou a rozširujúcimi sa možnosťami postupne ukončilo éru analógového vysielania najmä vďaka nespočetnému množstvu výhod. Umožňuje sledujúcemu širší výber a neporovnateľnú kvalitu vysielania. 

Obraz aj zvuk sa prenáša dátovým tokom, ten sa následne v prijímači opätovne prevedie na analógový signál, respektíve dekomprimuje – teda digitálne spracuje. Takéto vysielanie je oproti analógovému vysielaniu ekonomickejšie, bezstratové a má širšie spektrum podporovaných technologií, ako napríklad vysielanie vo vysokom rozlíšení.

Nie až tak dávna zmena

Na Slovensku sa digitálne vysielanie spustilo začiatkom roku 2004 v pilotnej verzii, ktoré trvalo až do roku 2009. Vtedy sa celoplošne, až na pár regiónov, dostal do prevádzky prvý prechodný multiplex. Jeho účelom bolo pripraviť postupný a plynulý prechod z analógového vysielania na digitálne. 

Posledné vysielače boli odstavené v roku 2011. Aktuálne sú v prevádzke štyri multiplexy a nájdeme v nich komerčné TV stanice, ale aj verejnoprávne či tie platené. V súčasnosti patrí vysielanie digitálnej televízie na našom území medzi veľmi kvalitné a v porovnaní s inými štátmi aj cenovo atraktívne.

Televízia dnes ponúka takmer neobmedzené možnostiZdroj: Pexels

Široké spektrum služieb

Medzi hlavné výhody digitálneho vysielania patrí najmä kvalitný obraz, a to aj v prostredí, kam sa analógový signál nedostane. Doménou je aj stabilita prenášaného signálu, či možnosť vysielania v HD kvalite. Podstatné je, že prenos signálu nie je ovplyvnený počasím. Čo sa týka služieb, moderné digitálne televízie ich poskytujú skutočne široké spektrum. 

Patrí sem video archív, pomocou ktorého si dokážete prehrať už odvysielané relácie. Zároveň umožňuje mnoho poskytovateľov obľúbené relácie aj nahrávať a opätovne prehrať. Samozrejmosťou sú napríklad aj programový sprievodcovia, vďaka ktorým budete vždy v obraze a žiadny film vám už neunikne. Toto všetko a oveľa viac vás čaká vo svete digitálnych televízii, stačí si už len vybrať tú najlepšiu pre vás.

Značky: