Toto je úplná novinka na našom trhu, ktorá prináša moderné funkcie aj do televízora za zaujímavú cenu.

Ide samozrejme o 4K UHD televízor a podporuje všetky aplikácie pre streamovacie služby, spokojní budú aj fanúšikov hier. Je to ULED obrazovka s kvantovými bodmi a lokálnym podsvietením po celej ploche displeja. Obnovovacia frekvencia je 120 Hz, platforma podporuje umelú inteligenciu a kinotechnológie Dolby Vision a Dolby Atmos.

Hisense U7HQZdroj: TOUCHIT.sk
Dizajn televízora Hisense U7HQ

To, že je to voľba pre fanúšikov športu potvrdzuje to, že je to oficiálny televízor nadchádzajúcich majstrovstiev sveta vo futbale. Testovali sme ho v 55-palcovej veľkosti obrazovky, existuje aj jeho 65-palcová verzia. Oficiálna cena predajná cena pre 55U7HQ je 849 eur, pre 65U7HQ je to 1099 eur.

Krásny obraz s lokálnym stmievaním a umelou inteligenciou

ULED znamená Ultra LED a ide o výrazné vylepšenie klasickej LED obrazovky. Spoločnosť Hisense pracovala na vylepšení rozlíšenia, rozšírenie farebného gamutu, rýchlosti zobrazovania scény a lokálnom stmievaní časti obrazovky. Pri našom teste sme dosiahli veľmi pekný obraz a to hlavne pri športových záberoch. Rovnako si vychutnáte akciu alebo sledovanie jesennej prírody. Farby vyzerajú na tomto televízore naozaj dobre.

Hisense U7HQZdroj: TOUCHIT.sk
Výborné zobrazenie obrazu aj pri scénach s nízkou úrovňou svetla

Pri tomto type ULED obrazovka s kvantovými bodmi umožňuje dobre reprodukovať viac ako miliardu odtieňov farieb. Základné farby (červená, zelená a modrá) sa zobrazujú pomerne intenzívne a preto sa dajú dobre namiešať aj ďalšie farby.

Pri tomto type obrazovky je teraz 32 samostatných zón stmievania. Tieto časti sa teraz dajú zobraziť ako tmavé bez toho, aby to ovplyvňovalo svetlé časti obrazu. Výsledkom je vysoký kontrast v obraze a dobré prechody medzi svetlou a tmavou časťou obrazu. Dobre sú zobrazené aj detaily v tmavých častiach obrazu.

Hisense U7HQZdroj: TOUCHIT.sk
Detail vyhotovenia Hisense U7HQ

Na ďalšie zvýšenie kvality obrazu používa Hisense optimalizáciu obrazu. Tá rozpoznáva objekty v scéne a prispôsobuje tomu nastavenie podania obrazu. Toto všetko robí aj pri rýchlych scénach. Rovnako sa umelá inteligencia využíva pri prepočítaní obrazu v nižšom rozlíšení do vyššieho. Ideálne je sledovať na tom to televízore streamovacie služby, ale dobrú kvalitu obrazu dosiahnete aj pri bežnom TV vysielaní na Slovensku.

Pre rýchle scény je dôležitá 120 Hz obnovovacia frekvencia. Hisense využíva technológiu MEMC, čo je v podstate vkladanie medzisnímkov a vylepšuje to zobrazenie scény pri rýchlych pohyboch kamery.

Ďalšie možnosti vylepšenia obrazu a zvuku

Tento televízor podporuje aj HDR formát, konkrétne je to Dolby Vision. Využijete to napr. pri streamovacej službe Netflix a dostaváte pri podporovaných filmoch sýte farby a ďalšie detaily a to aj v tmavých častiach obrazu. Ak prehrávané médium podporuje Dolby Atmos, prípadne DTS Virtual:X, dostanete u vás doma podobný efekt ako v kine – priestorové zvukové pole. Dokážete tak lepšie vnímať pohyb osôb alebo predmetov v scéne. A platí to v celej miestnosti, nielen pre diváka sediaceho priamo pred televízorom.

Hisense U7HQZdroj: TOUCHIT.sk
Hisense U7HQ sme testovali s najvyšším predplatným v službe Netflix

Operačný systém a herný režim

Tým je VIDAA U6.0 a jeho výhodou je, že podporuje všetky potrebné aplikácie streamovacích aplikácií ale aj aplikácie pre nelineárne vysielanie TV staníc pre územie Slovenska a Česka. Tiež je možné prepojiť TV so systémom inteligentnej domácnosti a samozrejmosťou je aj on-line aktualizácia operačného systému.

Hisense U7HQZdroj: TOUCHIT.sk
Domovská stránka operačného systému VIDAA U6.0

Jednou so zaujímavých aplikácií je uefa.tv, ktorú nájdete len v televízoroch Hisense. Ide o špeciálny obsah z majstrovstiev sveta vo futbale.

ďalšou zaujímavosťou je herný režim Game PRO, ktorý podporuje technológiu AMD FreeSync Premium, pričom U7HQ je vybavený portom HDMI 2.1. Hneď ako pripnete na televízor hernú koinzolu, prepne sa do herného režimu. Znamaná to maximálne prispôsobenie na nízke oneskorenie (ALLM). Takto dokážete prenášať povely z konzoly veľmi rýchlo a hru si užijete na veľkom televízore.

Tiež je tu podpora eARC, teda môžete pripojiť k televízoru aj externý soundbar a ovládať ho spolu s televízorom.

Hisense U7HQZdroj: TOUCHIT.sk
Prepojovacie porty na Hisense U7HQ

Ovládanie aj s mobilnou aplikáciou

Mobilná aplikácia VIDAA umožňuje nahradiť diaľškový ovládač smartfónom ale ešte lepšie je ovládať aj nainštalované aplikácie. Tiež existuje spôsob ako preniesť obraz do smartfónu.

Hisense U7HQZdroj: TOUCHIT.sk
Mobilná aplikácia VIDAA

Cena: 849 eur

Zdroje: vlastné, Hisense

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.