QE55QN85B je televízor z najnovšej modelovej rady Neo QLED. Je to 4K televízor s vysokou svietivosťou HDR 1500 a obnovovacou frekvenciou 120 Hz.

Kvalita obrazu

Televízor využíva Quantum Matrix technológiu a to pre vás znamená, že dosahuje vysokú kvalitu obrazu. S precíznym ovládaním svetla dosiahnete ostré a presne vykreslené detaily aj v tmavých oblastiach. Samsung pri tomto televízore využíva Quantum Mini LED diódy.

Samsung QE55QN85BZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Samsung QE55QN85B pri zobrazení YouTube ponuky

Základom spracovania je procesor Quantum 4K, ktorý využíva umelú inteligenciu a hlboké učenie. Procesor pritom optimalizuje scénu po scéne vzhľadom na aktuálne podmienky sledovania a vylepšuje podanie obrazu pre vás. V rámci toho je podporený umelou inteligenciou aj 4K upscaling – prepočítanie do vyššieho 4K rozlíšenia, ak je zdroj v nižšom rozlíšení.

Samsung QE55QN85BZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Samsung QE55QN85B pri zobrazení ponuky Disney+

Kvalita zabudovaného zvuku

Kvalitný zvuk v tomto prípade zabezpečujú štyri reproduktory, ktoré sa nachádzajú v zadnej časti televízora a je tu aj vrchné vyžarovanie zvuku. Zvuk spĺňa požiadavky Dolby Atmos, čo sa prejaví v priestorovom podaní zvuku. Celkový zvukový výkon je 60 W a ide o usporiadanie 2.2.2 aj s basovými reprodutorom.

Samsung QE55QN85BZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Samsung QE55QN85B a repoduktory aj v hornej zadnej časti

Nový ovládací systém

V prípade tohto televízora použil aj nový Smart Hub založený na operačnom systéme Tizen. Je to prostredie, ktoré je zamerané na rýchle vyhľadávanie obrazu. Nový Smart Hub sleduje, čo vás zaujíma a primárne vám odporúča, čo by ste si mali pozrieť.

Samsung QE55QN85BZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Nový systém SmartHub v prípade Samsung QE55QN85B

Ďalšia inteligencia

Aby bol obraz čo najlepší, televízor zohľadňuje východ a západ slnka. Podľa toho aj prispôsobuje podanie obrazu a výsledkom je ochrana očí pri sledovaní obrazu (Eye Comfort). Umelá inteligencia prepočítava obraz tak, ako to robí ľudský rozum pri bežnom sledovaní reality. Dôležité prvky zvýrazní a menej dôležité dá do pozadia. Televízor podporuje HDR10+, nie však 12-bitové Dolby Vision.

Samsung QE55QN85BZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Diaľkové ovládanie pre Samsung QE55QN85B

Hranie hier

Samsung QE55QN85N je dobré riešenie aj pre hranie hier. Obsahuje samostatnú aplikáciu X-Box, ktorá umožňuje zahrať si konzolové hry na televízore aj bez konzoly. Potrebujete na to konzolový ovládač a Game Pass. Je tu aj plná podpora AMD FreeSync Premium Pro a obraz sa teda pri hrách nezasekáva a oneskorenie je tu minimálne.

NeoSlim dizajn

Televízor prichádza v tenkom dizajne, je to moderný televízor s ostrými hranami. Podstave sa montuje pomerne jednoducho, v spodnej časti je manažment káblov. Celkové riešenie pôsobí elegantne a jednoducho. Prispieva k tomu aj farebné riešenie strieborno-čierne.

Samsung QE55QN85BZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Podstavec pre Samsung QE55QN85B

Ďalšia výbava

Tento televízor môže byť aj centrom pre inteligentnú domácnosť cez SmartThings. Dokážete sa tak cez televízor napr. pozrieť, kto vám zvoní pri bráne, spustiť robotický vysávač alebo dostať informáciu o tom, že pračka doprala.

Obrazovku televízora je množné rozdeliť na dve časti a sledovať tu samostatné časti – napr. živé televízne vysielanie športového prenosu z futbalových majstrovstiev a súčasne sledovať dianie na príslušnej webovej stránke.

Samsung QE55QN85BZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Samsung QE55QN85B

Ak využívate Google Duo, potom sa dá využiť televízor ako veľká obrazovka pre videohovory. Televízor využijete aj so systémom Microsoft 365 na prácu. Energetická trieda tohto televízora je F. Pri testovaní sme namerali priemernú spotrebu 79 W. Televízor sa dá umiestniť aj na stenu, jeho hmotnosť bez statívu je 17 kg. Diaľkové ovládanie má solárnej nabíjanie. Všetky porty sú umiestnené priamo v telese televízora. Tuner je pre terestriálne a satelitné vysielanie.

Soundbar HW-Q800B

Hovorili sme o tom, že televízor je vybavený 4 reproduktormi s vyžarovaním zvuku aj do hornej časti. Ďalšie vylepšenie zvuku prináša soundbar HW-Q800B, ktorý je aj so samostatným subwooferom. Ten je k základnej časti pripojený bezdrôtovo. Celkové usporiadanie reproduktorov je 5.1.2, celkový počet reproduktorov je až 11.

Samsung QE55QN85B s HW-Q800BZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Samsung QE55QN85B s HW-Q800B

Najjednoduchšie je pripojiť soundbar Q800B pomocou HDMI káble cez port eARC. Potom môžete využívať diaľkové ovládanie od televízora na ovládanie hlasitosti aj cez soundbar a nie je potrebné nič inštalovať.

HW-Q800BZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Subwoofer ako súčasť soundbaru HW-Q800B

Q800B má aj reproduktory na stranách hlavného panelu a to znamená ďalšie posilnenie priestorového efektu. Samsung má aj špeciálnu technológiu Q-Symphony, ktorá dokáže naraz využívať reproduktory z televízora a aj soundbar. Naplno tak využívate svoju investíciu do nákupu.

HW-Q800BZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Reproduktory na boku soundbaru HW-Q800B

Soundbar má mimochodom aj vlastné diaľkové ovládanie, dokáže prepínať medzu viacerými režimami a tiež podporuje bezdrôtový režim Dolby Atmos. Soundbar sa dá kalibrovať na prehrávanie zvuku v konkrétnej miestnosti a to priamo pri prehrávaní zvuku.

Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Basový subwoofer k soundbaru HW-Q800B

Soundbar využijete aj pri spojení s inými zariadeniami. Napr. my sme využili Bluetooth pripojenie so smartfónom, z ktorého sme prehrávali hudbu a tomto zariadení.

Podporuje aj prepojenie cez AirPlay a Chromecast. Stačí tiež priložiť smartfón na soundbar a prehrávanie hneď môže začať. Aj Q800B viac podporuje hranie hier, k dispozícii je tu režim Game Mode Pro.

HW-Q800BZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Sondbar Samsung HW-Q800B

Ceny: televízor Samsung QE55QN85B – 1169 eur, soundbar Q800B – 544,90 eur

Zdroje: vlastné, Samsung

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.