Prečo si kupovať nový televízor, keď ten starý ešte celkom slúži? Pretože kvalita obrazu v tomto roku tak výrazne poskočila, že si to všimnete na prvý pohľad.

V prípade nových Samsung TV si môžete vybrať medzi plochým a zakriveným displejom. My sme testovali vyhotovenie so zakriveným 65-palcovým displejom, tento televízor bol vyrobený na Slovensku.

Titulka_vyd2016_2_nowat

Čím to je, že je kvalita obrazu taká vysoká? Samsung v tomto roku použil technológiu Quantum Dot. Je to akýsi spoločný dáždnik, pod ktorým sa skrýva rozlíšenie displeja 4K (teda 4-násobne viac ako pri Full HD), ďalej HRD (High Dynamic Range) na dosiahnutie vysokého rozsahu kontrastu v obraze a tiež svietivosť až 1000 nitov (dvakrát intenzívnejšie, než v predchádzajúcom roku). Zreteľne tak vidíte napr. tmavé časti scény.

Ako s bežným TV vysielaním na Slovensku?

Bežné vysielanie slovenských staníc je dnes na úrovni HD kvality, čo je niekoľko rádov pod rozlíšením 4K. Výhodou však je to, že tento televízor obsahuje účinný algoritmus na prepočet na vyššie rozlíšenie a z HD kvality sa mu to veľmi dobre darí. Teda hneď ako prvý raz zapnete u seba doma tento televízor, môžete jeho vlastnosti využiť.

Takto sa zobrazujú dostupné aplikácie

Takto sa zobrazujú dostupné aplikácie

S HDR uvidíte viac

Najviac sa nová kvalita obrazu prejavuje v prípade prehrávania filmov s HDR formátom. Všetky nové filmy sú už v HDR formáte, dostanete ich na Blu-ray médiách alebo v online videopožičovniach. HDR sa vám prejaví na scénach ako je nočný ohňostroj, výbuchy v tme alebo pohľad von cez otvorené okno z tmavej miestnosti počas slnečného dňa. Toto sú scény, kde sa naplno prejaví kvalita obrazu a doteraz ju bez problémov zvládali len super drahé OLED televízory. V prípade testovaného televízora svetlé časti z obrazu doslova žiaria a majú ostré okraje, pričom okolitá časť je tmavá.

Programový sprievodca je prehľadný a vidíte aj návod na používanie diaľkového ovládača

Programový sprievodca je prehľadný a vidíte aj návod na používanie diaľkového ovládača

Filmy z HBO u vás doma na celý rok

S týmto televízorom dostanete ako darček k nákupu službu HBO GO na celý rok zadarmo. Stačí vám teda pripojenie na internet (má zabudované Wi-Fi alebo Ethernet) a môžete sledovať nové filmy v českom dabingu. Službu HBO GO máte pritom na 4 rôzne zariadenia, teda použijete ju napr. aj na notebooku, tablete a smartfóne.

Na zakrivenom displeji je vidieť odrazy. Ale nie tu!

Je to tak, bežne je na zakrivenom displeji vidieť dosť výrazné odrazy svetla. V tomto prípade je však na displeji nanesená antireflexná vrstva Ultra Black, ktorá dokáže účinne absorbovať dopadajúce svetlo. Funguje aj pri vypnutom televízore a môžete si ho tak postaviť aj naproti oknu.

Jednoduché diaľkové ovládanie

Súčasťou dodávky je teraz jediný diaľkový ovládač. Ten je úplne jednoduchý, vo vyhotovení mechanických tlačidiel sú tu prvky na ovládanie hlasitosti a prepínanie kanálov, vyvolanie ponuky inteligentného televízora (SmartTV) či návrat späť. Toto diaľkové ovládanie (DO) je však univerzálne, teda môžete s ním ovládať aj iné zariadenia tretích strán (satelitný prijímač, domáce kino, Blu-ray prehrávač), pričom televízor často sám rozpozná zariadenia pripojené k HDMI portu. Vždy sa dá naučiť ovládať týmto DO nejaké neznáme zariadenie.

Televízor môžete ovládať aj cez smartfón, KS9004 sa pri našom teste automaticky spojil so smartfónom Galaxy S7 a celé nastavenie sme realizovali cez telefón. Dá sa to aj s inými typmi smartfónov cez aplikáciu Smart View.

SmartHub ako spojovací tmel

Prepojovacím prvkom v tomto televízore je vynovený SmartHub. Na jednej lište totiž máte vaše obľúbené kanály z televízneho vysielania (max. 48), platené videoslužby (VOYO, Netflix), YouTube či satelitné vysielanie ako je SkyLink alebo Magio. Televízor je prispôsobený na pomery na Slovensku.

SmartHub v praxi. Vidíte názvy obľúbených kanálov, integrovali sme sem aj vysielanie Skylink

SmartHub v praxi. Vidíte názvy obľúbených kanálov, integrovali sme sem aj vysielanie Skylink

Prepojovacie porty

Tento televízor používa prepojovací blok OneConnect. Je to samostatná škatuľka, ktorá je jedným káblom prepojená s televízorom a pripojiť do neho môžete štyri vstupy HDMI a vstup z terestriálnej a satelitnej antény. Na samotnom televízore je prepojenie s OneConnect boxom, možnosť zapojenia USB kľúča, jednej kódovacej karty pre satelitné vysielanie a Ethernet portu. Toto riešenie sa vám oplatí, ak budete chcieť televízor umiestniť napr. na stenu.

Cena: 3639  Eur
Zapožičal: Samsung

Tento článok vyšiel aj v tlačenom májovom vydaní TOUCHIT č. 4/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.