Vlajková loď TCL X955 kombinuje technológiu podsvietenia Mini LED a technológiu Quantum Dot. Takto dosiahne tento televízor vynikajúcu reprodukciu farieb.

Vysoký jas a úchvatné podsvietenie

Podsvietenie Mini LED v 98- aj 85-palcovom variante modelu X955 pozostáva až z 5184 zón Full Array Local Dimming (FALD) a dokáže vyprodukovať jas neuveriteľných 5000 nitov. Televízor TCL 98X955 prináša obnovovaciu frekvenciu 144 Hz, čo zaistí, že aj tie najrýchlejšie scény v hrách, športoch či filmoch sú zobrazené plynulo a bez trhania. Samotný panel pracuje s farebnou hĺbkou 10 bitov, systém podsvietenia mini LED využíva 12-bitovú kontrolu jasu. Ide o televízor s rozlíšením 4K. Celkovo sa s touto technologickou výbavou dosahuje v obraze vyššia úroveň detailov a celková živosť obrazu.

TCL X955Zdroj: TOUCHIT.sk
Podsvietenie televízora X955 je najďalej od kamery. Pri viac ako 5000 zónach podsvietenia je už možné vidieť na modrom podsvietení kontúry obrazu

Zistili sme to pri našej návšteve prezentácie najnovších televízorov TCL vo Varšave. Televízor X955 v 98-palcovom variante sme si detailne vyskúšali. A je to naozaj zážitok, 98 palcov je skutočne obrovská uhlopriečka. Ľudí vidíte takmer v životnej veľkosti a ak to raz vyskúšate, nebudete chcieť nič iné. Samozrejme, na 98-palcovú uhlopriečku treba mať k dispozícii aj odpovedajúci priestor.

98-palcový televízor TCL X955
98-palcový televízor TCL X955

TCL je jednotkou v 98″ televízoroch

Spoločnosť TCL zvládla výrobu televízorov s takto veľkou uhlopriečkou najlepšie a zameriava sa presne na tento rýchlo rastúci segment. My sme televízor sledovali zhruba zo vzdialenosti 3 metrov od stredu obrazovky a je to naozaj zážitok. Cítite sa ako v kine.

Algoritmy umelej inteligencie

Vďaka technológii Quantum Dot dokázal tento model zobraziť viac ako miliardu farieb a pokryť 98 % farebného priestoru DCI-P3. Nový model je vybavený procesorom AiPQ 3.0. V jeho výbave sú už aj algoritmy umelej inteligencie od TCL určené na vylepšenie obrazu a zvuku. Výsledkom je optimalizácia čistoty obrazu a kontrastu. Procesor s umelou inteligenciou sa využíva aj na prepočet do 4K rozlíšenia. Ako sme sa dozvedeli na prezentácii, má to stále svoj význam, napr. pre Netflix si používatelia predplácajú najčastejšie najnižší balík, ktorý neponúka obsah v 4K a robia to aj vtedy, keď si domov kúpili 4K televízor. Účinný upscaling na 4K rozlíšenie tak príde vhod.

Televízor TCL X955 je certifikovaný inštitútom TÜV Rheinland, pričom táto organizácia namerala nízke hodnoty vyžarovaného modrého svetla a zároveň zistila, že televízor je šetrný voči očiam – obraz totiž nebliká. 85-palcový variant X955 je tiež certifikovaný na realistický vizuálny zážitok – TÜV Realistic Visual Experience Standard.

Základné parametre televízora 98X955 od TCL

Veľkou výhodou X955 je, že podporuje všetky formáty HDR obrazu: HDR10, HDR10+, HLG ale aj Dolby Vision (to napr. televízory značky Samsung nedokážu). Z portov je tu štandardná výbava:  4× HDMI, 2× USB, LAN, Wi-Fi, Bluetooth, DLNA, Chromecast, Miracast a využiť môžete aj hlasové ovládanie. Televízor je možné umiestniť aj na stenu (VESA 600 × 600).

HDR 10, Dolby VisionZdroj: TOUCHIT.sk
Celkom vľavo je SD obraz, v strede HDR10 a celkom vpravo Dolby Vision

Ideálny televízor aj pre hráča

Balíček Game Master Pro 2.0 znamená, že zobrazenie dynamickej hry je veľmi rýchle a latencia je mimoriadne nízka. S X955 získavate televízor s HDMI 2.1 a podporou 144 Hz VRR, 120 Hz VRR, FreeSync Premium Pro, funkciou 240 Hz Game Accelerator a ALLM, a to znamená ozajstný herný zážitok. Na sekanie v obraze zabudnite. Funkcia ALLM zaistí nastavenie najlepších možných herných vlastností automaticky, len čo k TCL 98X955 pripojíte hernú konzolu alebo výkonné PC s podporou HDMI 2.1.

Nielen obraz, ale aj zvuk

Televízor X955 nás zaujal aj svojím zvukom s výkonom kina, pričom formát zvuku je 4.2.2. Maximálny zvukový výkon je udávaný na hodnote 160 W, využíva 8 meničov s výkonom 10 W a ide o zvukový systém značky Onkyo. Formát Dolby Atmos prináša priestorové podanie zvuku v celej miestnosti. Televízor TCL X955 má bezrámčekový dizajn, je tenký a súčasne prináša aj šikovné riešenie správy káblov.

X955 nainštalovaný na stene
X955 nainštalovaný na stene

Operačný systém Google TV umožňuje inštaláciu populárnych aplikácií ako sú Netflix, Disney+, HBO Max, Apple TV, O2 TV, Voyo, MagioGo, SledovanieTV, Skylink Live TV, SkyShowtime, Canal+, Google Assistant, Amazon Alexa a ďalšie.

Tento televízor práve prichádza na pulty slovenských predajní, a to aj v 98-palcovom vyhotovení. Pri kúpe tohto televízora získate aj prístup k službe SledovanieTV na 6 mesiacov. Trieda energetickej účinnosti je G.

Za celkovú technologickú výbavu, kvalitu obrazu i zvuku udeľujeme televízoru TCL 88X955 cenu Tip redakcie.

TIP REDAKCIE

Zdroje: vlastné, TCL

Cena: 98X955 za 7999 €

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.