O televízory je stále vysoký záujem. Ľudia ich používajú nielen na sledovanie televízneho vysielania, ale takisto aj na prácu, pri hrách alebo na zobrazovanie umeleckých diel.

V tomto článku sa pozrieme na najnovšie vychytávky televízorov na slovenskom trhu.

Dominantným dodávateľom televízorov na slovenskom trhu je Samsung. Firma práve prichádza s televízormi z radu MICRO LED, Neo QLED a Lifestyle. V tomto roku ich televízory pridali na realistickom obraze a priestorovom zvuku s využitím Dolby Atmos. Vybrať si teraz môžete z viacerých veľkostí televízorov a vynovený je aj systém inteligentnej SmartTV.

Samsung MICRO LED televízory

Samsung po prvýkrát ukázal vynovený televízor s technológiou MICRO LED na výstave CES 2022 v januári tohto roka. Obsahuje teraz 25 miliónov samostatne riadených LED s mikrometrovou veľkosťou, ktoré vyžarujú svetlo rôznych farieb. Výsledkom je výborná hĺbka obrazu, žiarivé farby a vyšší kontrast. Samsung ponúka tieto televízory v populárnych uhlopriečkach 110, 101 a 89 palcov.

Televízory MICRO LED používajú až 20-bitovú hĺbku farieb. Odstupňovanie farieb je tak s viac ako 1 miliónom úrovní jasu na vytvorenie obrazu s vysokým dynamickým kontrastom (HDR). MICRO LED dokáže reprodukovať 100 % farebného gamutu DCI a Adobe RGB. Pomer displeja k celkovej prednej strane televízora predstavuje až 99,99 %, čo je dôkazom mimoriadne tenkých rámčekov.

Samsung do tohto televízora zabudoval aj ďalšie funkcie. Pomocou režimu Art Mode vytvoríte umeleckú galériu. Môžete si pritom vybrať a zobraziť svoje umelecké diela alebo digitálne fotografie priamo na obrazovke televízora.

Pri tomto televízore sa dá využiť režim Multi View, ktorý dokáže zobrazovať obsah zo štyroch rôznych zdrojov súčasne, a to v plnom rozlíšení 4K pri rýchlosti až 120 snímok za sekundu.

Použitý procesor Neo Quantum zavádza mapovanie kontrastu a následne riadi podsvietenie panelu. Jas má pritom 14-bitovú gradáciu. Procesor ďalej analyzuje čiary, tvary a povrchy v obraze a zvyšuje presnosť ich zobrazenia. Procesor ďalej pomocou umelej inteligencie zvyšuje efekt zobrazenia hĺbky v obraze a podáva realistické podanie scény.

Samozrejmosťou je tu využitie svetleného snímača v televízore a informácie o tom, kedy vychádza a kedy zapadá slnko. Podľa toho sa inteligentne riadi jas televízora. So zmenou okolitého osvetlenia sa následne mení nielen množstvo generovaného svetla, ale aj podanie bielej a upravuje sa aj úroveň vyžarovaného modrého svetla. To spríjemňuje sledovanie televízora v noci a modré svetlo tak neovplyvní kvalitu vášho spánku.

Samsung výrazne upravil zvuk v nových televízoroch. Jednak ide o spomenuté priestorové podanie s tým, že použitá technológia smeruje zvuk tak, aby ste ho vnímali v súlade s dianím na obrazovke. Nová technológia OTS Pro pritom využíva výkonné reproduktory aj na horný priestorový zvuk, a preto je tu podpora Dolby Atmos pre 3D zvuk.

Televízory s technológiou MICRO LED predstavujú celkom novú kategóriu obrazu
Televízory s technológiou MICRO LED predstavujú celkom novú kategóriu obrazu

Samsung Neo QLED 8K

Vlajková loď od Samsungu v predaji na Slovensku predstavuje Neo QLED s rozlíšením 8K. Obraz je plný detailov, o prepočet sa stará procesor Neural Quantum Processor 8K s umelou inteligenciou.

Diódy MiniLED majú len 1/40 veľkosti štandardných LED diód. Na paneli majú teda oveľa vyššiu hustotu, čo v kombinácii so spomínaným procesorom Neural Quantum Processor 8K zásadne vylepšuje podanie kontrastu. O ďalšie vylepšenia obrazu sa stará nový 14-bitový systém spracovania a tiež antireflexná vrstva na ochranu voči odleskom.

Tieto televízory sú atraktívne aj navonok, prichádzajú v dizajne Infinity One s panelom s hrúbkou okolo 17 mm a nerezovou povrchovou úpravou. Televízor Neo QLED prichádza s viackanálovým systémom v usporiadaní 6.2.4 a s výkonom až 90 W (pri modeli QN900B).

V ponuke Samsung Neo QLED 8K sú k dispozícii tri modelové série QN900, QN800 a QN700 vo veľkostiach 55, 65, 75 a 85 palcov. Odporúčaná cena Neo QLED 8K začína na sume 2849 eur. Televízory je už možné predobjenať s bonusom v podobe ohybného smartfónu Galaxy Z Flip3 5G.

Samsung QN900B s rozlíšením 8KZdroj: Samsung
Samsung QN900B s rozlíšením 8K

Samsung lifestylové televízory

Lifestylové televízory Samsung tento rok vylepšil tým, že do modelov The Frame, Sero a Serif bola použitá technológia Matte Display na ochranu proti odleskom, odrazom a odtlačkom prstov. Práve u týchto televízorov je pritom dôležité prepojenie na galérie s umeleckými dielami. Televízory The Frame vyzerajú presne tak, ako keby šlo o umelecký obraz. Môžete tak na nich obdivovať umelecké diela u vás doma a vo veľmi dobrej kvalite. The Frame sa dodávajú vo veľkostiach od 32 do 85 palcov.

Lifestyle televízor The Frame ako umelecký obraz (LS03B)Lifestyle televízor The Frame ako umelecký obraz (LS03B)Zdroj: Samsung
Lifestyle televízor The Frame ako umelecký obraz (LS03B)

Aj Samsung už má OLED televízor

Samsung rozšíril portfólio o prvý model s technológiou OLED, ide o model S95B. Samsung OLED televízory v sebe spájajú špičkový výkon procesora Neural Quantum Processor 4K, operačný systém Tizen, zvuk s technológiou Samsung Object Tracking Sound a Q-Symphony s podporou Dolby Atmos a elegantné prevedenie LaserSlim.

Modely série S95 sú vybavené rovnakým obrazovým procesorom Neural Quantum Processor ako vlajková loď Neo QLED.

Model Samsung S95B bude na Slovensku k dispozícii vo verziách s uhlopriečkou 55 a 65 palcov. Odporúčaná cena Samsung OLED TV je 2 399 eur (pre 55 palcov), resp. 3299 eur (pre 65 palcov).

OLED televízor od Samsungu prichádza s označením S95BZdroj: Samsung
OLED televízor od Samsungu prichádza s označením S95B

Smart TV

Smart časť televízorov od Samsugu je vybavená novým ovládacím rozhraním Smart Hub, ktoré ponúka vyhľadávanie a správu obsahu presne podľa vašich preferencií. Ak napr. radi sledujete komédie, bude sa vám prioritne ponúkať obsah zameraný na tento žáner. Herné centrum Samsung Gaming Hub umožní spúšťať hry pomocou herných streamovacích služieb. Podstatné je tu partnerstvo Samsungu s hráčmi ako je NVIDIA GeForce Now, Stadia a Utomik.

Rýchla kalibrácia

Samsung zaviedol aj tzv. smart kalibráciu. Pomocou nej sa dá jednoducho vyladiť televízor na optimálnu kvalitu obrazu. Základný režim trvá len 30 sekúnd a vykonáva sa automaticky. Nepotrebujete nič pripravovať, televízor sa kalibruje tak ako je, a to pomocou aktuálneho obrazu a zvuku. Profesionálny režim kalibríácie trvá približne 10 minút.

Ekosystém

Televízory sú navyše súčasťou rozširujúceho sa ekosystému Samsungu. Ľahko s nimi spárujete napríklad niektorý zo smartfónov novej série Galaxy S22 a potom môžete prehrávať obsah priamo zo smartfónu na veľkej obrazovke ľubovoľného modelu Neo QLED, a to až v 8K rozlíšení.

Sony s kognitívnym procesorom

Sony ide na kvalitu obrazu inak a využíva OLED a FullArray LED technológiu ako i procesor s tzv. kognitívnym správaním. V podstate je to umelá inteligencia, ktorá zobrazuje obraz podľa toho, ako ho vníma ľudský mozog. V redakcii sme vyskúšali jeden z najlepších televízorov na súčasnom trhu, 65‑palcový televízor BRAVIA XR X95J.

Ide o 4K HDR Full Array LED televízor s viacerými novými technológiami zameranými na video a audio. Operačným systémom je Google TV, celé nastavovanie sa realizuje pomocou Google Home. Rad X95J je súčasnou úplne novej rodiny televízorov.

Jeho hlavnou výhodou je spomenutý kognitívny procesor XR, ktorý využíva novú metódu spracovania obrazu. Využíva umelú inteligenciu, pričom procesor prepočítava v reálnom čase obraz tak, aby výsledok bol podobný tomu, ako ho vnímajú ľudia. Ak je dominantným objektom v scéne herec, prioritu v obraze má jeho tvár a konkrétne oko. Ak je to pohybujúce sa auto, je toto je v scéne zvýraznené.

Sony XR X95J s výbornou kvalitou pre filmy a športZdroj: Sony
Sony XR X95J s výbornou kvalitou pre filmy a šport

Nový proces výpočtu obrazu

Ak teda sledujeme určité predmety, podvedome sa zameriavame na konkrétne body. Kognitívny procesor XR pritom rozdelí obrazovku do viacerých zón a rozpoznáva, kde presne sa nachádza v obraze takýto ústredný bod.

Doteraz umelá inteligencia vychádzala z toho, že dokáže rozpoznať a analyzovať len základné prvky obrazu ako sú farba, kontrast apod. Kognitívny procesor XR však analyzuje celý rad prvkov naraz – tak ako to robí ľudský mozog. Takto sú všetky prvky upravené v jednom čase, aby sa dosiahol čo najlepší výsledok.

Všetky časti scény v zobrazenom obraze sú vzájomne synchronizované. Umelá inteligencia sa pri kognitívnom procesore priebežne učí, analyzuje a dokáže porozumieť veľkému množstvu dát. Optimalizuje doslova každý pixel, snímky a celú scénu.

Nielen obraz, ale aj zvuk

V prípade zvuku sa tiež využíva kognitívny procesor XR a dokáže analyzovať polohu zvuku v scéne. Zvuk tak presne zodpovedá dianiu na obrazovke. Ako sme si vyskúšali, procesor XR pretvára bežné audio do priestorového 3D zvuku.

Ideálny pre Sony PS5

Televízor X95J využijú aj hráči. Podporuje totiž rad funkcií HDMI 2.1. Napr. je to obraz v 4K rozlíšení s rýchlosťou až 120 snímok za sekundu, variabilná obnovovacia frekvencia (VRR) a Auto Low Latecy Mode (ALLM). To znamená plynulé hranie po pripojení ku konzole Sony PS5.

Poznatky z testovania

Na televízore Sony X95J sme ocenili hlbokú čiernu farbu a vysoký kontrast. Obraz je ostrý, nenájdete v ňom rozmazanie. Vyskúšali sme aj sledovanie klasického filharmonického koncertu a vo vytvorenom zvuku sa dajú lokalizovať polohy jednotlivých nástrojov. Najlepšie ozvu oceníte ak si pustíte na televízore niektorú hudobnú streamovaciu službu, my sme vyskúšali Spotify.

Páčilo sa nám podanie filmov z platformy Netflix. Evidentne televízor naplno využíva všetky možnosti tejto platformy. Pre Netflix existuje aj spôsob detailného prispôsobenia.

Počas slnečného dňa sme testovali aj elimináciu odleskov na tomto televízore. Do istej miery naozaj dokáže odlesky pohltiť, ale ak naň priamo svieti slnko, odlesky tu sú. Televízor prichádza v minimalistickom dizajne, je to jednoliata sklenená plocha s tenkými rámčekmi. Určite nie je najtenší televízor na trhu, páčil sa nám šikovný trojpolohový podstavec.

Ten umožňuje napr. aj špeciálnu polohu, pri ktorej sa dá pod televízor umiestniť soundbar. Ocenili sme diaľkové ovládanie s priamymi tlačidlami na YouTube a Netflix. Na diaľkovom ovládaní je aj mikrofón, isté tituly môžete vyhľadať hlasovo. X95J sa dá pripojiť napr. cez Apple AirPlay, funguje aj s asistentami Alexa a Google Assistant.

Cena: 1999 €

Zapožičal: Sony

Takto je možné umiestniť pod televízor Sony XR X95J aj soundbarZdroj: Sony
Takto je možné umiestniť pod televízor Sony XR X95J aj soundbar

Televízor pre rodiny – Hisense 65U8GQ

U8 od Hisense predstavuje klasický QuantumDot televízor s technológiou DirectLED. Kvalitu tohto televízora sme ocenili aj v rámci organizácie EISA, získal ocenenie ako televízor typický do rodinného prostredia. Má rozlíšenie 4K, pričom obraz z nižšieho rozlíšenia dokáže v reálnom čase prepočítať na 4K. Udávaný jas obrazu je 1000 nitov. Testovali sme ho v 65-palcovom vyhotovení.

Frekvencia panelu je 120 Hz a ide o podsvietenie DirectLED. Obraz vyniká kvalitnou čiernou farbou a vysokým kontrastom (výrobca udáva 1200 : 1). Výsledkom je obraz s prirodzenými farbami, vysokým kontrastom a ostrosťou. Súčasťou je aj 2.1.2 reprosústava so zvukovou technológiou Dolby Atmos, jeden z reproduktorov pritom smeruje do stropu.

Z hľadiska obrazu je tu podpora štandardu Dolby Vision IQ s optimalizáciou podľa okolitého svetla so špeciálnym snímačom. Využiť sa dá filmový alebo herný režim. Za kvalitou obrazu je technológia Full Array Local Dimming PRO, ktorá pri tomto televízore rozdelí obrazovku na 120 zón. Tie sa ovládajú nezávisle od seba.

Televízor Hisense 65U8 má výhodu aj v tom, že podporuje väčšinu lokálnych aplikáciíZdroj: TOUCHIT
Televízor Hisense 65U8 má výhodu aj v tom, že podporuje väčšinu lokálnych aplikácií

Vlastný operačný systém

Operačný systém je VIDAA U5.3, na jeho využitie potrebujete používateľské konto. Páčilo sa nám, že k dispozícii je viacero aplikácií ako YouTube, Netflix (v plnom rozlíšení), Facebook Watch a futbalová UEFA.TV. Z lokálnych aplikácií sú to VOYO, TV Seznam, Lepšia.TV, Sledovanie.TV a pod.

Hisense U8 sme ocenili aj v rámci asociácie EISAZdroj: Hisense
Hisense U8 sme ocenili aj v rámci asociácie EISA

Portová výbava

Televízor prichádza s digitálnym tunerom DVB-T2, tiež je tu satelitný tuner DVB-S2 a káblový tuner. Z hľadiska portov sú tu dva porty HDMI 1.4, jeden USB 2.0 a jeden USB 3.0. Rovnako je tu sieťový vstup Ethernet RJ45, podpora je tu pre Wi-Fi a Bluetooth. Z hľadiska rozmerov upozorňujeme na podstavec – treba naň o niečo väčší stolík.

Hardvérová inštalácia televízora je jednoduchá, z hľadiska rozmerov je lepšie to robiť vo dvojici. Softvérová inštalácia znamená prihlásiť sa k operačnému systému a doinštalovať si žiadané lokálne aplikácie.

Na diaľkovom ovládači sú priame tlačidlá pre YouTube, Netflix, Facebook Watch, Prime Video a Rakuten TV. Dobre sa drží v ruke.

Cena: 1199 €

Zapožičal: Hisense

Diaľkové ovládanie už obyčajne má samostatné tlačidlá pre najdôležitejšie funkcieZdroj: TOUCHIT
Diaľkové ovládanie už obyčajne má samostatné tlačidlá pre najdôležitejšie funkcie

Soundbar a jeho funkcie

Ak chcete dosiahnuť taký zvukový zážitok u vás doma ako v kine, bude to chcieť soundbar. Ten sa umiestňuje obvykle pod televízor a v niektorých prípadoch je priamo súčasťou televízora. Samsung využíva funkciu Q-Symphony, ktorá umožňuje súčasné používanie reproduktorov soundbaru a televízora a zvuk je vzájomne synchronizovaný. Výsledkom je spolupráca všetkých reproduktorov v soundbare a v televízore a dosahuje sa výsledný priestorový zvuk. Ten prichádza k divákovi zo všetkých strán tak, ako keby sedel v koncertnej sále.

Detail časti soundbaru s reproduktormiZdroj: Samsung
Detail časti soundbaru s reproduktormi

Nové soundbary Samsung na rok 2022 sú vybavené aj bezdrôtovým pripojením Wireless Dolby Atmos , ktoré zaisťuje kvalitný prenos zvuku bez prepojovacích káblov. Jediný kábel na soundbare je potom ten napájací.

Samsung ukázal ako novinku veľmi tenký soundbar HW-S800B a vďaka integrácii technológie pasívneho žiariča so subwooferom poskytne aj mohutné basy. K vysokému výkonu a priestorovému zvuku tohto kompaktného soundbaru s hĺbkou iba 4 cm prispievajú aj reproduktory horného zvukového kanála.

V celkovom hodnotení sa situácia s televízormi z hľadiska technologického vývoja posúva výrazne dopredu. Okrem tradičných hráčov nastupujú výrobcovia z Číny, ktorí ťahajú cenovú ponuku mierne smerom dole. To ovplyvňuje aj zavedených producentov. Otázka je, čo s ponukou televízorov a ich reálnou dostupnosťou urobí stále trvajúca polovodičová kríza a konflikt na Ukrajine. Situáciu naďalej sledujeme.

Čisto bezdrôtový soundbar Samsung HW-S800BZdroj: TOUCHIT
Čisto bezdrôtový soundbar Samsung HW-S800B

Prečítajte si aj:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.