Na udalosti World of Samsung sme sa zúčastnili osobne. Niesla sa v znamení umelej inteligencie a predstavila celý rad produktov značky Samsung na rok 2024

Náš hlavný záber predstavovali televízory a audiotechnika, ale na akcii sa predstavili aj mobilné zariadenia, prístroje pre inteligentnú domácnosť aj digitálne spotrebiče.

K najväčším prednostiam produktov Samsung, vrátane televízorov, patrí umelá inteligencia. V prípade domácich spotrebičov to napr. znamená, že tieto zariadenia samy sledujú stav domácich zásob a dokážu zostaviť nákupný zoznam.

Takto dokáže umelá inteligencia rozpoznať hlavu psa a zobraziť ju vo vylepšenej podobeZdroj: Touchit.sk
Takto dokáže umelá inteligencia rozpoznať hlavu psa a zobraziť ju vo vylepšenej podobe

Umelá inteligencia pre všetkých

V rámci akcie Samsung ukázal podrobnosti z jeho vízie „AI for All“, teda „Umelá inteligencia pre všetkých“. Umelá inteligencia vylepšuje ovládanie prístrojov, ktoré je tak intuitívnejšie a pohodlnejšie na používanie.

Napr. pri objednávaní kávy u kórejského baristu sme si úspešne vyskúšali objednanie kapučína s využitím funkcie Live Translate na novom telefóne Galaxy S24 Ultra.

Live Translate pritom umožňuje obojsmerný preklad telefonických hovorov v reálnom čase v hlasovej aj textovej forme priamo v základnej telefónnej aplikácii.

Najnovšie televízory s umelou inteligenciou

Samsung nám ukázal hlavne televízory a audiotechniku na rok 2024, teda televízory Neo QLED 8K 2024 s technológiou Micro LED.

Kompletná ponuka televízorov pre rok 2024Zdroj: Touchit.sk
Kompletná ponuka televízorov na rok 2024

Srdcom televízneho radu Neo QLED 8K 2024 je nový procesor s označením NQ8 AI Gen3, vďaka ktorému televízory ponúkajú novú úroveň obrazovej kvality. Procesor Gen3 je vybavený neurónovou jednotkou NPU, vďaka ktorej je dvakrát rýchlejší v porovnaní s predchádzajúcim modelom Gen2.

Úprava zobrazenia lopty bez typického skresleniaZdroj: Touchit.sk
Úprava zobrazenia lopty bez typického skreslenia

Športových fanúšikov poteší technológia AI Motion Enhancer Pro, ktorá rieši obvyklý problém s tým, že pri rýchlych pohyboch sa lopta zobrazuje na obrazovke skreslená. Nová technológia automaticky rozpozná typ športu na obrazovke, podľa toho za pomoci hlbokého strojového učenia určí typ lopty a toto skreslenie eliminuje.

Televízory Neo QLED pre rok 2024Zdroj: Touchit.sk
Televízory Neo QLED pre rok 2024

Podstatne je vylepšený aj rad OLED televízorov S95D. Teraz existuje tento OLED televízor vo veľkosti 55, 65 a 77 palcov, na displeji má nanesenú antireflexnú vrstvu a televízor je veľmi tenký vďaka umiestneniu elektronicky do samostatného one connect boxu.

77-palcový televízor Samsung OLED S95DZdroj: Touchit.sk
77-palcový televízor Samsung OLED S95D

Na výstave ISE 2024 v Barcelone sme videli technológiu Transparent MICRO LED. Najnovšia vývojová fáza ponúka realistický obraz a zároveň sa dá bez problémov integrovať do prístrojov budúcej generácie. Medzi najväčšie výhody patrí vysoký jas, inovatívny bezrámčekový dizajn a dokonale priehľadné vyhotovenie vďaka originálnemu riešeniu jednotlivých pixelov. Vďaka tomu displej zobrazí vynikajúci obraz a zároveň sú cez neho vidieť reálne objekty za ním.

Transparentný MicroLED televízor od SamsunguZdroj: Touchit.sk
Transparentný MicroLED televízor od Samsungu

Samsung na akcii World of Samsung predstavil lifestylové produkty s novými funkciami. Patrí medzi ne napríklad nastaviteľný univerzálny reproduktor The Music Frame s integráciou do ekosystému SmartThings.

Lifestylové televízory SamsungZdroj: Touchit.sk
Lifestylové televízory Samsung na rok 2024

Funguje ako samostatný bezdrôtový reproduktor, ale je možné ho tiež spárovať s televízorom a soundbarom značky Samsung prostredníctvom systému Q-Symphony. Takto posilní priestorový zvuk a hlavne basovú zložku. The Music Frame navyše dobre zapadne do moderného interiéru, vyzerá ako bežný obrazový rám.

Music Frame dobre zapadne k The Frame televízoruZdroj: Touchit.sk
Music Frame dobre zapadne k The Frame televízoru

Inteligentná domácnosť vďaka spotrebičom s umelou inteligenciou

Na akcii sme videli spotrebiče Samsung BESPOKE s vylepšenou konektivitou a umelou inteligenciou. Nová chladnička Family Hub Refrigerator obsahuje funkciu AI Vision. Tá vďaka internému fotoaparátu a technológii Vision AI automaticky vytvára a aktualizuje zoznam potravín v chladničke. Registruje, aké položky do chladničky ukladáme a aké z nej vyberáme. Takto máte vždy prehľad o tom, čo máte v chladničke.

Takto sa zobrazujú potraviny uložené v novej chladničke s umelou inteligenciouZdroj: Touchit.sk
Takto sa zobrazujú potraviny uložené v novej chladničke Family Hub s umelou inteligenciou

Aj ďalšie spotrebiče radu BESPOKE sú vybavené umelou inteligenciou. Práčka Bespoke AI s novým obehovým čerpadlom a inteligentnými algoritmami prekonáva požiadavky na energetickú triedu A až o 40 %. Funkcia AI Wash využíva päť snímačov a dokáže tak inteligentne nastaviť prací výkon pre každú várku oblečenia samostatne.

Robotický vysávač Bespoke Jet Bot Combo s inteligentným systémom rozpoznávania objektov AI Object Recognition pracuje lepšie ako jeho predchodcovia a vďaka funkcii AI Floor Detect navyše rozpozná typ podlahy a podľa toho nastaví sací výkon. To isté platí pre tyčový vysávač Bespoke Jet AI.

Robotický vysávač sa teraz vie vyhnúť aj poháru vína položenému na podlaheZdroj: Touchit.sk
Robotický vysávač JetBot sa teraz vie vyhnúť aj poháru vína položenému na podlahe

Celkovo táto akcia potvrdila, že Samsung naplno vsádza na umelú inteligenciu. To, čo vidíme v smartfónoch sa postupne dostane aj do ostatných prístrojov.

Okamžitý preklad dialógov z filmu z kórejčiny do angličtinyZdroj: Touchit.sk
Okamžitý preklad dialógov z filmu z kórejčiny do angličtiny

Napr. sme videli televízor, ktorý dokáže samostatne v reálnom čase prekladať dialógy vo filme z jedného jazyka do druhého. Zatiaľ to funguje len pre preklad z kórejčiny do angličtiny. Využíva sa tu podobný jazykový modul, ako je použitý pri telefónoch z rodiny Galaxy S24.

Zdroje: vlastné, Samsung

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.