Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Ďalšie vlaky národného dopravcu ešte bezpečnejšie. Pilotný projekt telových kamier pre vlakvedúcich sa ukázal ako mimoriadne užitočný.

Potvrdilo sa to aj pri nedávnom priamom útoku na vlakový personál Železničnej spoločnosti. Pri kontrole cestovných dokladov vo vlaku smerujúcom do Bratislavy bol vlakvedúci národného dopravcu fyzicky napadnutý agresívnym cestujúcim, ktorý následne utiekol. Celý incident našťastie zachytila telová kamera pripnutá na uniforme vlakvedúceho. Záznam z nej už má v rukách železničná polícia, ktorá celý incident dôkladne prešetrí.  Záznam z kamery pomôže nielen pri objasnení tohto prípadu, ale môže slúžiť aj ako prevencia pred podobnými incidentmi v budúcnosti.

„Už viac ako mesiac u nás, v Železničnej spoločnosti Slovensko, beží projekt telových kamier pre vlakvedúcich na západoslovenských tratiach, kde sme nasadili 52 kamier. Od júna sme začali druhú fázu projektu, počas ktorej nasadzujeme ďalších 180 kamier prevažne na východné a stredné Slovensko. Zvyšné kamery budú v tretej etape zavedené v rámci ostatných lokalít. Cieľom projektu je ochrániť cestujúcich aj vlakový personál pred prípadnými konfliktnými situáciami a celkovo zvýšiť kvalitu cestovania vlakmi Železničnej spoločnosti Slovensko. Na bezpečnosti a pohodlí našich zamestnancov a cestujúcich nám skutočne záleží,“ uviedol Peter Helexa, generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko.

Úroveň bezpečnosti sa začiatkom júna zvýšila aj vo vlakoch v Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji a v okolí Levíc, Nitrianskom kraji. Vlakvedúci v týchto lokalitách budú v rámci druhej etapy postupne vybavení osobnými kamerami zaznamenávajúcimi zvuk a video z ich pohľadu počas cesty vlakom.

ZSSK zakúpilo 420 telových kamier, sú malé a ľahké s hmotnosťou len 85 g a celkovou hmotnosťou 117 g aj vrátane magnetu na uchytenie na oblečenie. Sú vybavené technológiou bufferovaného nahrávania, ktorá umožňuje automatické uchovávanie obrazového materiálu z posledných 30 sekúnd pred aktiváciou nahrávania. Táto funkcia poskytuje možnosť „vrátiť čas“ a analyzovať situáciu pred začiatkom trvalej registrácie obrazu. Záznamy sa automaticky mažú, pokým nie sú označené na uchovanie vlakvedúcim na ďalšie vyšetrovanie. Nahrávanie je možné aktivovať manuálne, čo zabezpečí zachovanie dôležitého dôkazového materiálu. Nahrané údaje sa odosielajú na servery ZSSK až po vrátení kamery do nabíjacej stanice, kde zostávajú uložené po dobu piatich dní.

Prístup k nahratým údajom je prísne regulovaný. Majú ho len osobitne poverené osoby aj to až po žiadosti oprávnených orgánov, prípadne ako dôkaz pri riešení sťažností cestujúcich na obranu zamestnanca.

ZSSK už dlhodobo využíva zvukové nahrávanie v osobných pokladniach, čím zefektívňuje riešenie sťažností cestujúcich. Nahrávky slúžia ako cenný nástroj pri objasňovaní sporov a poskytujú objektívny obraz o priebehu interakcie medzi zamestnancom a klientom. S vyhodnocovaním sťažností na základe nahrávania má ZSSK pozitívnu skúsenosť.

Telové kamery sa stávajú bežnou súčasťou rôznych profesií po celom svete vrátane zdravotníctva, polície, dopravy a hotelierstva. Vďaka ich efektivite v oblasti ochrany zamestnancov a klientov sa očakáva, že sa stanú štandardom aj na Slovensku.

Značky: