Svoj životný cyklus má smartfóny za sebou, fungovať bude aj naďalej, bezpečnostné aktualizácie a opravy dostávať nebude.

Galaxy Note9 je odstrihnutý od podpory Samsungu, to ale nič nemení na aplikáciách tohto výrobcu. Tie sa budú aktualizovať rovnako, ako iné aplikácie v tomto telefóne. Na tému upozornil web 9TO5GoogleSamsung zverejnil na svojej stránke zariadenia, ktoré bude vybranými formami podporovať. Do zoznamu pribudli najnovšie smartfóny série Z Fold a Z Flip, tiež aj nový Galaxy A23.

Samsung Galaxy Note9

Note9 bol uvedený v auguste 2018, letné mesiace patrili tejto sérii smartfónov. Zároveň je to posledný smartfón zo série Note, ktorý má podporu microSD kariet. Štyri roky sú dostatočne dlhá doba podpory a tak nečudo, že Samsung reorganizuje svoj zoznam zariadení. Pre výrobcu znamená starostlivosť o tento smartfón dodatočné náklady.

Séria Note10 sa teraz presúva do štvrťročného cyklu aktualizácií, podobne ako modely S10. Týchto smartfónov je podstatne viac. Prakticky sa dá hovoriť o tom, že modely so štvrťročným a polročným cyklom aktualizácií tvoria majoritu. Medzi zariadeniami s polročným servisným intervalom sú aj Galaxy A7 (2018), Galaxy Tab A 8 (2019) a mnohé ďalšie Áčkové telefóny Galaxy.

Čo to pre vás znamená?

Netreba mať nadmerné obavy. Dobrou ochranou je stále antivírusový softvér, napríklad ESET Mobile Security. Áno sme v časoch, kedy mať v smartfóne antivírusový softvér nie je len akási „móda“. Najlepšie je mať vždy oficiálne opravy na systémovej úrovni, nakoľko takto by bol telefón chránený lepšie.

Podstatné je aj to, že stále môžete aktualizovať nainštalované aplikácie. Tie musia byť bezpečné, pretože zvyknú tvoriť prvú líniu, ako sa do telefónu dostať alebo zneužiť ich chybu.

Najlepším riešením je prejsť na novší smartfón a zvážiť, či aj z pohľadu celkovej životnosti, možno výdrže batérie nebude práve nový model vhodnejší.

Pokojne sa môžete poobzerať po minuloročných modeloch, stále budete mať štyri roky bezpečnostných aktualizácií k dispozícii a teda nekupujete starinku, s ktorou by ste museli riešiť podobné problémy v dohľadnej dobe.

Zdroj: 9TO5Google

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.