Vedci z londýnskeho Imperial College vyvinuli spolu s biotechnologickou spoločnosťou DNA Electronics nový typ testu na HIV, ktorý má podobu USB kľúča.

V prípade testovania na HIV zvyčajne chodievajú pacienti k lekárovi na odber krvi a telesných tekutín, ktoré sa posielajú na test do laboratória a na výsledky sa čaká niekoľko dní, až týždňov. Toto by mal uľahčiť test v podobe USB kľúča, ktorý to zvládne za menej ako 30 minút s 95 percentnou presnosťou. Určite je to prelomový krok v identifikácii a liečbe HIV, vďaka čomu sa zabráni jeho šíreniu oveľa skôr.

hivtest1_nowat

K otestovaniu hladiny HIV je potrebné dať kvapku krvi na tester, ktorý má CMOS čip. Test je založený na teste úrovne pH a zmeny úrovne kyslosti. Tieto hodnoty sú zaznamenané pomocou čipu, ktorý „usb kľúč“ – tester obsahuje. Výsledky sú konvertované do elektronickej podoby a zaslané do počítača, ku ktorému je tester pripojený.

Tento tester je skôr prínosom pre pacientov, ktorí už vedia, že majú HIV vírus a vďaka tomu môžu sledovať úroveň HIV, ale taktiež môže byť užitočný aj v chudobnejších krajinách, kde je ťažké, alebo nemožné robiť HIV testy riadnym medicínskym procesom.

Nakoľko sa dá tomuto produktu veriť, ukáže asi len čas. Testy boli zatiaľ robené na tisícich vzorkách.

Na Scientific Report bola zverejnená aj štúdia o tomto produkte.

Zdroj: fossbytes.com

Značky: