Aveiro je relatívne malé mesto v Portugalsku, charakteristické svojimi gondolami. Boli sme tu vo výrobnom podniku firmy Bosch.

Aveiro je portugalskými BenátkamiZdroj: TOUCHIT.sk
Aveiro je portugalskými Benátkami

Ako funguje tepelné čerpadlo?

Táto firma sa tu zaoberá vývojom a výrobou tepelných čerpadiel. Hlavne po pandémii a zhoršení energetickej situácie je obrovský záujem o tieto zariadenia. Fungujú na tom princípe, že s využitím elektrickej energie sa odoberá teplo z vonkajšieho prostredia a takto vzniká energia na vyhrievanie domov, bytov, kancelárií či väčších budov. Je to zaujímavé, ale tepelná energia z vonkajšieho prostredia sa dá vyrobiť aj vtedy, keď sú vonku skutočne nízke teploty.

Kombinované tepelné čerpadlo BoschZdroj: TOUCHIT.sk
Kombinované tepelné čerpadlo Bosch

Vonkajšia a vnútorná časť

Tepelné čerpadlo pozostáva z vonkajšej a vnútornej časti. Vonkajšia obsahuje aj pomerne veľký ventilátor a slúži ako výmenník tepla. Vnútorná časť obsahuje väčšiu porciu elektronickej výbavy a tiež tlakovú nádobu. Výstup z vnútornej časti je následne napojený na systém radiátorov alebo podlahového kúrenia. Tepelné čerpadlo je použité tiež na prípravu teplej úžitkovej vody.

Výrobné podniky Bosch pre tepelné čerpadlá

Bosch má pre výrobu tepelných čerpadiel v Európe tri veľké lokality. Je to Wernau v Nemecku, Tranas vo Švédsku a práve Aveiro v Portugalsku.

Výrobné podniky Bosch pre tepelné čerpadlá v EurópeZdroj: TOUCHIT.sk
Výrobné podniky Bosch pre tepelné čerpadlá v Európe

Podnik v Aveiro s takmer 1300 zamestnancami sa koncentruje na vývoj a výrobu tepelných čerpadiel typu vzduch-voda pre východnú a južnú Európu. Ale dodávky sú aj do ostatných častí sveta – celkovo až 40 krajín. Veľkým odberateľom mimo Európy je napr. Turecko alebo Izrael. V Portugalsku je podiel spoločnosti Bosch na trhu s tepelnými čerpadlami až 90 %.

Výrobné podniky Bosch v PortugalskuZdroj: TOUCHIT.sk
Výrobné podniky Bosch v Portugalsku

Regióny v Európe sú odlišné

Ako sme sa dozvedeli na prezentácii, ľudia v jednotlivých krajinách odlišne vnímajú tepelnú pohodu. Sú krajiny, kde je bežná teplota v obytných priestoroch v zime okolo 18 až 20 °C. Na druhej strane sú krajiny, kde je to pokojne aj o 3 °C viac. Rovnako, inak ľudia vnímajú úroveň hluku, ktorý je nevyhnutný na prevádzku tepelného čerpadla. Zároveň je klíma v rôznych európskych krajinách pomerne dosť odlišná od severu na juh. Práve preto existujú jemné úpravy parametrov funkcie tepelného čerpadla podľa toho, kam smerujú tieto produkty.

Integrácia do inteligentnej domácnosti

Zároveň sú tepelné čerpadlá tesne integrované do systému inteligentnej domácnosti. Tepelné čerpadlá Bosch podporujú viaceré protokoly a je možné monitorovať ale aj riadiť ich prevádzku.

Vývoj v Aveiro sa zameriava na vysokú efektivitu čerpadiel. Podľa okolitej teploty a ďalších podmienok dokážu totiž tepelné čerpadlá značky Bosch vygenerovať 2- až 7-krát viac tepelnej energie ako sami spotrebujú elektrickej energie.

Plnohodnotná ochrana voči prostrediu

Aveiro má vo svojom vývojovom centre aj špeciálnu akustickú komoru, kde prebieha výskum zameraný na minimalizáciu hluku počas prevádzky. Ďalej je tu možnosť testovania tepelného čerpadla tak, aby odolávalo aj kompletnému zasneženiu či silnému dažďu. Tepelné čerpadlo Bosch je vyrobené tak, aby vydržalo a pracovalo v každom prostredí.  Vo vývojovom centre s 350 zamestnancami sa zaoberajú nielen tepelnou technikou, ale tiež IoT riešeniami, ako sú napr. aplikácia pre mobilné telefóny, webové stránky a vzdialený prístup k diagnostike vozidiel.

Rôzne typy tepelných čerpadiel

Samozrejme, existujú viaceré typy tepelných čerpadiel v závislosti od toho, aká veľká je budova, ktorú treba vyhrievať, resp. zásobovať teplou úžitkovou vodou. Videli sme aj tepelné čerpadlá orientované na čo najnižšiu cenu, avšak pri dodržaní štandardov, ktoré sú bežné pre značku Bosch.

Prešli sme si v Aveiro aj samotnú výrobu čerpadiel, ohrievačov a kotlov, ktoré pod značkami Bosch, Buderus a Vulcano opúšťajú výrobné linky. Všetko je tu zamerané na plnenie predpísaných podmienok, práca každého zamestnanca je kontrolovaná so zameraním na kvalitu. Logistický tím zabezpečuje dodávky od dodávateľov tak, aby boli splnené podmienky trvalej výroby, ale pritom nebolo potrebné mať veľké skladové zásoby. 

Výroba tepelných čerpadiel je pritom pomerne sezónna, ľudia si ich objednávajú najviac na jeseň. Vyrába sa tu ale samozrejme celý rok.

Bosch zvyšuje výrobu

Pre veľký záujem Bosch zvyšuje kapacitu vývoja a produkciu tepelných čerpadiel vo výrobnom podniku Aveiro. Do roku 2026 sa tu preinvestuje až 100 miliónov eur práve na vybudovanie dvoch nových budov, ďalších nových liniek a laboratórií. Tepelné čerpadlá sú totiž kľúčom ku klimaticky nezávislým budovám a to je smer, ktorým chce ísť Európska únia. Dlhodobá stratégia je tak zvyšovanie výroby tepelných čerpadiel a Bosch sa plánuje stať lídrom v oblasti ich produkcie. Súvisí to aj so snahou o trvalú udržateľnosť, pričom toto slovo na rozdiel od minulosti začína dnes nadobúdať reálne kontúry. Výsledným cieľom je dekarbonizovať až 200 miliónov budov v Európe.

Takto sa vyrába tepelné čerpadloZdroj: Bosch
Takto sa vyrába tepelné čerpadlo v Aveiro

Made in Europe

Čerpadlá vyrobené v Aveiro majú na sebe označenie Made in Europe, komponenty do čerpadla totiž pochádzajú z rôznych regiónov Európy. Vonkajšia časť čerpadla bude vytvorená tak, aby tvorila integrálnu časť záhrady a nebolo ju treba schovávať.

Tepelné čerpadlo novej generácie

Tepelné čerpadlo novej generácie Compress 5800i AW a Compress 6800i AW je vylepšené v zmysle dizajnu, funkcionality a odhlučnenia. Používa ekologický propán ako chladivo. Vďaka horizontálnemu formátu sa dá toto čerpadlo umiestniť do rôznych pozícií. Nové čerpadlo pritom zaberie len 0,36 m2 plochy. To všetko prispieva k vyššej popularite tepelných čerpadiel pre koncových používateľov.

Výroba tepelných čerpadiel v AveiroZdroj: Bosch
Výroba tepelných čerpadiel v Aveiro

Nové čerpadlo každé 3 minúty

Vo výrobnom závode Aveiro vyrobia v najvyššej sezóne denne okolo 5000 čerpadiel. Z výrobného pásu schádza nové čerpadlo priemerne každé 3 minúty. Vyrobené čerpadlá sa testujú na odolnosť voči teplote, vlhkosti, snehu, slnku a pod.

Výrobné postupy v AveiroZdroj: TOUCHIT.sk
Výrobné postupy v Aveiro

A výrobu bude treba ďalej zvyšovať. Aj preto vybudujú do roku 2026 celkovo 3 nové zvukové komory, 18 klimatických komôr a jednu EMC komoru (ElectroMagnetic Compatibility). Počet zamestnancov vo výskume a vývoji sa takisto zvýši.

Celkovo je jasné, že Bosch to myslí s výrobou tepelných čerpadiel naozaj vážne a svedčí o tom aj obrovská investícia do vývoja a výroby. Spoločným menovateľom je tu kvalita výroby a tiež spoľahlivosť dodávok.

Aveiro, redakcia TOUCHIT hradila náklady na dopravu a stravu počas cesty. Spoločnosť Bosch zaistila ubytovanie a občerstvenie počas prehliadky kompetenčného centra

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.