Testovali sme najnovšiu hernú klávesnicu Logitech G810 Orion Spectrum, ktorá má atypicky kompaktné rozmery a starší, ale stále výborný model ROCCAT Ryos MK Pro.

Logitech G810 Orion Spectrum

Novinka od Logitechu má výborný dizajn. G810 Orion Spectrum je vhodnou voľbou pre každého, kto vyžaduje mechanickú klávesnicu, avšak trpí nedostatkom priestoru na pracovnom stole. To je bežný nedostatok herných klávesníc a aj druhý testovaný model od ROCCAT-u je pomerne veľký „macko“. G810 v porovnaní s ňou pôsobí ako štandardná klávesnica na prácu. Niekomu to môže vadiť, ale sme presvedčení, že táto klávesnica si svoju cieľovú skupinu nájde. Spracovaním a použitými mechanickými klávesmi sa radí medzi výborné herné klávesnice. Dodajme, že Logitech využíva vlastné spínače s označením Romer-G.

Výrobca dosiahol menšie rozmery odstránením opierky na zápästie, ale tá nám počas používania nechýbala. Numerická klávesnica ostala zachovaná a rovnako aj multimediálne klávesy. Oceňujeme valček, pomocou ktorého si rýchlo upravíte hlasitosť. Túto funkciu by sme ocenili aj v prípade konkurenčných klávesníc. Okrem základných multimediálnych kláves (pozastavenie prehrávania, preskočenie na ďalšiu/predošlú skladbu, regulácia podsvietenia) si môžete upraviť funkcie kláves F1 až F12. S týmto sme sa stretli prvýkrát a funkcia je dobre využiteľná najmä vďaka pokročilým možnostiam priloženého softvéru.

logitech_web2016_3_nowat

Môžete si totiž vytvoriť profil pre každú hru a to znamená zadefinovať funkcie pre F klávesy v danej hre a taktiež aj štýl podsvietenia. Logitech v tomto smere ponúka viacero možností, na klávesnici si môžete usporiadať malú diskotéku, pretože klávesy budú dynamicky hrať všetkými farbami. Alebo, čo sme preferovali aj my, si aktivujete podsvietenie iba pre vybrané klávesy.

Logitech G810 má všetko, čo má mať kvalitná herná klávesnica. Mechanické klávesy síce nie sú najlepšie na trhu, ale popravde, nemali sme k nim pripomienky. Profesionálni hráči si možno všimnú rozdiel medzi G810 a klávesnicami, ktoré sa predávajú za dvojnásobnú cenu. Väčšina bežných hráčov však výraznejšie rozdiely nezaznamená. Hranie je pohodlné, avšak aj kvôli spätnej väzbe kláves je písanie trochu pomalšie v porovnaní s klasickou klávesnicou na prácu. Softvér patrí k aktuálnej špičke, v tomto smere sa môžu ostatní výrobcovia od Logitechu učiť. Klávesnicu odporúčame, pomer cena/výkon a kompaktné rozmery sú jej hlavné prednosti.

Cena: 79,99 EUR
Zapožičal: Logitech

ROCCAT Ryos MK Pro

Ryos MK Pro je poriadna herná klávesnica ako zo starej školy. Konštrukcia a rozmery klávesnice sú bez kompromisov, vo výbave nájdete opierku na zápästie. Niekomu môže vadiť, že ju nie je možné odstrániť. Ryos je na trhu dostupný vo viacerých prevedeniach, v ponuke sú aj novšie modely, ktoré majú viacfarebné podsvietenie alebo ďalšie extra funkcie. Základom všetkých modelov, vrátane MK Pro, sú špičkové mechanické klávesy, ktoré patria medzi najlepšie na trhu. Zodpovedá tomu aj cena.

V prípade verzie MK Pro sú klávesy podsvietené iba modrou farbou. Užitočná funkcia je individuálne podsvietenie kláves, celá klávesnica vám teda nemusí svietiť ako vianočný stromček. Intenzitu podsvietenia je možné regulovať, prípadne ho úplne vypnúť. Štandardné rozhranie klávesnice dopĺňa 5 programovateľných kláves, ktoré sú umiestnené v ľavej časti. Každá z tzv. M kláves môže mať primárnu a sekundárnu funkciu, medzi ktorými sa dá jednoducho prepínať. Nechýba podpora viacerých profilov.

roccat_web2016_3_nowat

Z pohľadu extra funkcií oceňujeme USB hub s dvoma USB 2.0 portami a prepojenie s  audiokonektormi. Tieto funkcie majú reálny prínos, pokiaľ hráte pomocou slúchadiel, ich pripojenie k počítaču pomocou klávesnice je rýchlejšie a praktickejšie. USB hub možno nevyužijete, my sme si pomocou neho nabíjali telefón alebo dočasne pripojili USB príslušenstvo. Ide skôr o funkciu, ktorú využijete občasne a jej prínos spočíva najmä v pohodlí používateľa.

ROCCAT Ryos MK Pro využíva mechanické spínače Cherry MX s odozvou 1 ms. Vaše reakcie sa teda okamžite prenesú do hry a práve to, že ušetríte pár milisekúnd je hlavnou výhodou mechanických herných klávesníc v porovnaní s tými bežnými. Samozrejme, výrobcovia často pridávajú extra funkcie, o niektorých z nich sme už informovali. Nevýhodou je vyššia hlučnosť mechanických klávesníc.

Dodajme, že k dispozícii je softvér, pomocou ktorého si môžete nastaviť jednotlivé aspekty klávesnice. ROCCAT má v ponuke aj modernejšiu verziu softvéru, tá však podporuje iba model Ryos MK FX s farebným podsvietením.

Klávesnica Ryos MK Pro bola v dobe svojho uvedenia na trh (cca pred dvoma rokmi) jednou z najlepších mechanických klávesníc. Čas sa na nej negatívne nepodpísal, stále patrí medzi špičku a budete s ňou spokojní. Problémom môže byť trochu vyššia cena.

Cena: 149 EUR
Zapožičal: ROCCAT

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 3/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit