V štýle zenovej tradície a jednoduchosti a priamočiarosti je tu nový Dual SIM telefón ASUS Zenfone 2.

Priamy pokračovateľ rodiny Zenfone prináša mnohé vylepšenia. Hneď úvodom musíme poznamenať, že si dal výrobca poriadne záležať na celkovom dojme a vnútornej výbave. Nejde tak len o smartfón s dobrým fotoaparátom a vysokým výkonom. Celý ekosystém a rozhranie ZenUI je vyladené do detailu a výrobca na ňom a vlastných aplikáciách neustále pracuje.

ZE551_gold

Dizajn a vyhotovenie

Je dostupný v piatich farebných variantoch. My sme mali na test verziu so zlatým krytom. Dokonalá imitácia hliníka nás mierne pomýlila, no chválime výrobcu, že aj na plastovom tele sa dokázal vyhrať. Zadný kryt má jemný priečny výbrus,, vďaka čomu ho budete cítiť v ruke. Je veľmi jemný, takže miestami budete mať pocit, že ide o hladké telo. Aj tu sa rozhodol výrobca použiť zaoblenie. Ovládanie na pracovnom stole je tak menej pohodlné. To je však len detail, keďže telefón budete primárne držať v ruke. Tam sa zaoblenie hodí. Využijete aj dve tlačidlá na zadnej strane, ktorými môžete nielen upravovať hlasitosť ale aj fotografovať.

ZE551_red

Výrobca hovorí o ultra-štíhlom vyhotovení. Možno ho tak vnímajú občania krajiny burgerov, no z nášho pohľadu si nemyslíme, že slová ako „ultra“ a „štíhle“ sú namieste. Tlačidlá pod 5,5“ displejom nie sú podsvietené. Cez deň to nebude problém, keďže majú striebornú farbu a výrazne sa lesknú.

Tlačidlo na vypnutie displeja je na hornej hrane. Je to trochu netradičné umiestnenie vzhľadom na veľkosť telefónu. Chápeme, ale že na hrany by tlačidlá nebolo kam umiestniť. Tie sú naozaj tenké tým, že prechádzajú do oválnej zadnej časti. Zadná strana má uprostred 13 MPix fotoaparát so zvýšenou svetelnosťou a duálny blesk.

Technické parametre + benchmarky

Model telefónuASUS Zenfone 2
Operačný systémAndroid 5.0
Formát SIM kartyDual Micro SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [MB]4000 / 32 000 / –
Procesor2,3 GHz, 4-jadrový, 64-bitový, Intel Atom Z3580
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,5 / 1080 × 1920
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na kartumicroSDXC do 64 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.0, ABGNac, áno, áno, áno
Modul GSM, 3GQuad Band, HSPA+, LTE
Fotoaparát / video13 Mpix, autofocus / 1920 × 1080, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3000 mAh, Li-Pol
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]152,5 × 77,2 × 10,9 / 170
Benchmarky Výsledky
Smartbench 2012 – Productivity / Gaming index3997 / 4332
Quadrant Standard – Total score23863
AnTuTu Benchmark – Total score47954
A2 Benchmark HQ test – Total scoreN/A
PCMark for Android – Work performance5658
3DMark Extreme – Total score19951
Graphic19746
Physics20704

Technológie a používanie

Výkon celého telefónu určujú dva hlavné parametre. Prvým je procesor. Nie je prekvapením, že Zenfone je postavený na platforme Intel. Teda je tu Intel Atom Z3580. Toto je 4-jadrový a 64-bitový procesor. Frekvencia 2,3 GHz na jadro je dobrým znamením. Rovnako tak aj grafický čip PowerVR G6430. Zvládne super náročné hry, ktoré bežia na plnom rozlíšení a to ešte aj so 4× antialiasingom.

Druhým parametrom, ktorý si ASUS nenechá pri predstavovaní telefónu na trhu je 4 GB RAM. To už je poriadna kapacita. Naša prvotná reakcia bola spočiatku úsmevná, no keď zoberiete, že aj 3 GB RAM vie „spapať“ nadstavba systému a niekoľko aplikácií, zase tak moc to nebude. Je to výborná rezerva pre používateľov, ktorí chcú mať skutočný multitasking a chcú, aby ich aplikácie pokiaľ možno čo najdlhšie bežali na pozadí. My sme si to vyskúšali na vlastnej koži a tvrdíme, že 4 GB RAM na Androide 5 má rozhodne zmysel. Najmä sa nám páčilo, že náročné grafické hry zostali v pamäti aj niekoľko hodín. Samozrejme, medzičasom sme s telefónom bežne pracovali. Je to veľká výhoda a zároveň príjemný „nezvyk“. Navyše je telefón za veľmi dobrú cenu a tak nevnímame navýšenie kapacity RAM na nadštandardnú hodnotu nijak negatívne.

Okrem toho to nie je jediná prednosť telefónu. V porovnaní s minuloročným telefónom Zenfone 5 je 3× výkonnejší pri hraní hier. Z výkonných parametrov uvádzame aj podporu Wi-Fi 802.11ac. Telefón podporuje aj päť globálnych pozičných systémov – GPS, GLONASS, BDS, QZSS, a SBAS.

GPS

Veľmi dobrou súčasťou je fotoaparát so svetelnosťou f/2.0. Vyskúšali sme fotiť aj v tmavších svetlených podmienkach. V takom prípade môžete využiť režim slabého osvetlenia. Ten sa aktivuje dotykom na ovládací prvok na displeji a rozdiel uvidíte na prvý pohľad. Dodávame, že bez nadbytočného šumu. O tdramo predsa ide. Presvetlené fotky viete spraviť aj so základným telefónom, no budú veľmi zašumené. Vhodné je aj fotenie v režime makro. Celkovo je použitie fotoaparátu výborné najmä vďaka rýchlosti systému. Výkonný CPU Intel Atom využijete práve pri fotografovaní. Využijete rôzne nastavenia ako napríklad HDR, skrášlenie pri selfie, manuálne nastavenie, zmenu hĺbky ostrosti alebo napríklad panoramatické fotenie či GIF animáciu.

 

Výrobca hovorí aj o rýchlom nabíjaní technológiou BoostMaster vďaka ktorej nabijete telefón dvakrát rýchlejšie. Spočiatku sme tomu neverili, keďže je v balení výkonná 2A nabíjačka. Ale telefón je naozaj nabitý podstatne rýchlejšie. V praxi to znamená, že do 1:15 hod. ste schopní telefón nabiť na plnú kapacitu.

Zen systém

Rozhranie ZenUI je unikátna vec, s ktorou ASUS prišiel už vo svojich prvých Zenfone smartfónoch. Po vzore iných pridal vlastné aplikácie, no prišiel aj s vlastným nápadom. Tým je geniálne začlenenie svojich aplikácií a systémových menu do jedného celku. Všetky spolu kooperujú a týka sa to potom aj uzamknutej obrazovky a systému notifikácií.

Telefón prebudíte dvojitým ťuknutím na displej a hlavné menu na celkové prispôsobenie všetkých súčastí „vytiahnete“ pohybom prsta zdola nahor. Takmer ako pri zapínaní Google Now. Meniť môžete rozloženie stránok, tapety, celé témy ikon, efekt posúvania hlavnej obrazovky a ďalšie nastavenia. Páčilo sa nám najmä to, že je všetko na jednom mieste a nepotrebujete tak neustále vstupovať do nastavení. Aj vďaka tomu sa ľahšie menia všetky parametre a doslova behom štyroch sekúnd zmeníte celý vzhľad systému.

Medzi ďalšie funkcie patrí napríklad aktivovanie funkcie gestom na vypnutej obrazovke. Zapnutie displeja a gesto pohybu sa zapína samostatne. Takže je na každom z vás, či povolí obe funkcie alebo len niektorú z nich.

Zaujímavosťou je oddelenie chráneného priestoru od bežného. Ak potrebujete ukryť nejaké citlivé obrázky alebo dokumenty, môžete využiť zjednodušený systém už pri odomykaní telefónu. Podľa vzoru, ktorý zadáte sa aktivuje vybraný režim.

Špecialitou je aplikácia What’s next, ktorá zobrazuje celkový harmonogram dňa vrátane počasia, stretnutí, udalostí správ od kontaktov, zmeškané volania a ďalšie informácie. Všetko je teda v jednom sumárnom zobrazení na časovej osi. Samozrejme, je na vás, aké „karty“ si chcete v tomto prehľade nechať zobraziť. V každom prípade je to špičková záležitosť. Presne v štýle „zen“.

Výhody

  • Výkonný CPU a 4 GB RAM
  • 13 MPix fotoaparát so svetelnosťou f/2.0
  • Rozhranie ZenUI
  • Displej čitateľný aj na priamom slnku
  • Dual Micro SIM

Nevýhody

  • Väčšie zaoblenie zadného krytu

Verdikt touchIT.sk

ASUS Zenfone 2 je veľmi dobrý smartfón. Nie je najmenší, vlastne ani najtenší. Je však super rýchly a najmä – vďaka 4 GB RAM si na ňom vychutnáte poriadny multitasking na Androide. Rozhodne takúto kapacitu využijete a telefón si po dlhú dobu uchová svoj vysoký výkon aj v budúcnosti pri čoraz lepších no aj náročnejších aplikáciách. Nezabúdame ani na podstatnú vec a to, že s telefónom môžete fotiť aj v tmavších podmienkach alebo umelom osvetlení. A ZenUI je systém, ktorý sa vám dostane „pod kožu“. Na jeho komplexnosť si ale budete chvíľu zvykať.

Cena: 379 EUR
Zapožičal: ASUS

7.5 Rýchly smartfón so 4 GB RAM

ASUS Zenfone 2 je veľmi dobrý smartfón. Nie je najmenší, vlastne ani najtenší. Je však super rýchly a najmä – vďaka 4 GB RAM si na ňom vychutnáte poriadny multitasking na Androide. Rozhodne takúto kapacitu využijete a telefón si po dlhú dobu uchová svoj vysoký výkon aj v budúcnosti pri čoraz lepších no aj náročnejších aplikáciách.

  • Dizajn a konštrukcia 7
  • Výbava / cena 8
  • Dodatočné funkcie 8
  • Výdrž 7
Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.