Vyskúšali sme tri modely klávesníc, všetky od Cherry.

Túto firmu možno poznáte vďaka snímačom Cherry MX, ktoré sú umiestňované do profesionálnych klávesníc pre hráčov. Všetky klávesnice sa vyznačujú dlhou životnosťou klávesov. Hovoríme vždy o desiatkach miliónov stlačení.

kybrd_klav_nowat

Cherry DW 8000

dw8000_nowat

Klávesnica s týmto dizajnom sa hodí používateľom, ktorí chcú písať na podobných klávesoch, ako má notebook. Majú nízky profil, takže si netreba zvykať na nič nové. Teda až na výnimku a tou sú špeciálne klávesy ako Home, End atď. Tie sú usporiadané v dvoch stĺpcoch, no je to otázka zvyku. Už počas testovania sme si overili, že nie je potrebné si na ňu dlho zvykať. Rozstupy medzi klávesmi sú väčšie, ako na notebooku. Na to si treba zvyknúť. No je tu dostatočná dĺžka klávesov ako Shift a Ctrl, takže nech už ste zvyknutí písať na akejkoľvek klávesnici, toto bude výhodou. Vždy budú akoby po ruke a malíčkom na ne bez problému dosiahnete. Spodný rad klávesov je navyše rozmernejší. Koncept pomerne tichej klávesnice kazí len medzerník. Zároveň sme si pochvaľovali numerický blok, tam sú rozstupy medzi klávesmi cítiť ešte viac a prispievajú k pohodlnému zadávaniu čísiel, najmä ak ste zvyknutí ich vyťukávať bez pozerania sa na tento blok. K celkovému dojmu prispievajú aj špeciálne tvarované klávesy. Tie sú mierne prehlbované z každého roku klávesov. Lepšie tak dosadnú prsty na každý z klávesov. Telo je plastové a strieborné vyhotovenie s bielymi klávesmi tiež vyzerá dobre. Klávesnica má jemný náklon, no nedá sa upraviť, na spodnej strane totiž nenájdete nožičky na úpravu zdvihu. Klávesnica sa zároveň dodáva aj s bezdrôtovou myšou. Jej ergonómia nie je silnou stránkou, páčilo sa nám však stredne tuhé rolovacie koliesko s menším rozmerom, než pri štandardných kolieskach použitých inde.

Výhody

  • nízke klávesy
  • nízka hlučnosť
  • veľké špeciálne klávesy

Nevýhody

  • hlučnejší medzerník

Cena: 69 EUR
Zapožičal: Cherry

Cherry Stream 3.0

TOP_produkt_nowat

CHERRY_STREAM30_nowat

Toto je typický príklad kancelárskej klávesnice. Svojím vzhľadom až tak nezaujme, no biely variant tomu trochu môže pomôcť. Prednosťou tejto klávesnice je však vode odolnosť. Hodí sa teda na akékoľvek pracovisko. Počas práce sa netreba obávať znefunkčnenia klávesnice tekutinou. Ďalšou silnou stránkou je použitie tichých spínačov, ktoré majú veľmi dlhú životnosť. Výrobca totiž garantuje viac ako 20 miliónov stlačení. Ak rozmýšľate o ideálnej klávesnice do kancelárií, napríklad open-spaceov, za tento model vám budú vďačný všetci pracovníci. Nebudú sa rušiť hlučným klepotaním a celkovo bude práca s ňou príjemnejšia. Nám sa páčil aj príjemný stisk klávesov. Na nich sa veľmi dobre píše a celkovo pôsobí klávesnica veľmi mäkko. To je rozdiel oproti veľkej skupine notebookových klávesníc, ktoré sú síce vhodné na písanie, no vo výsledku sú tvrdé pri kontakte so základňou prsty akoby narážali na prekážku. Klávesnica má štandardné umiestnenie špeciálnych klávesov v bloku nad šípkami. Teda hneď na prvý dotyk dostávate klávesnicu, na ktorej budete písať rovnako produktívne ako na notebookovej. Pri pozeraní filmov alebo prehrávaní hudby sme ocenili rad multimediálnych klávesov v hornej časti. Majú iný zdvih a sú absolútne nehlučné. Štandardnú trojku na ovládanie hlasitosti doplňujú klávesy pohyb v prehrávanom zozname. Tiež oceňujeme prítomnosť klávesu Win na oboch stranách medzerníka. Zároveň dodávame, že medzerník nie je hlučnejší ako ostatné klávesy. Práve naopak, je dokonca ešte tichší a to rozhodne nebýva zvykom. Vzhľad nie je v skutočnosti to najpodstatnejšie, aj preto sme ocenili klávesnicu tipom redakcie. Má totiž skutočne pridanú hodnotu v extra tichých klávesoch a odolnosti voči vode.

Výhody

  • extrémne tichá
  • vode odolná
  • štandardné umiestnenie klávesov

Nevýhody

  • žiadne

Cena: 29 EUR
Zapožičal: Cherry

Cherry Touchboard G80touch_nowat

Toto je iný typ klávesnice, než na aký sme zvyknutí. Ma 16“ formát a je určená do podnikov. Má mechanické klávesy so štandardnou výškou, no sú aj mierne kratšie, tak aby sa vošli do tela klávesnice na dĺžku. Súčasťou je aj touchpad, ako už z názvu vyplýva. Tu výrobca hovorí o životnosti viac ako 50 miliónov stlačení a použité sú spínače Cherry MX, ako pri niektorých herných klávesniciach. Nie sú tu multimediálne klávesy, čo vôbec neprekáža. Miesta by síce bolo pre ne dosť, no v podnikovom prostredí nebudú nikomu chýbať a ani nebudú vyžadované. Tým, že je súčasťou touchpad s dvomi tlačidlami pod ním, je ideálna do priestorov, kde sa už nezmestí myš ani štandardný rozmer klávesnice. Prekvapivo dobre sa dá ovládať numerický blok. Je totiž nad touchpadom, no netreba sa obávať, že by ste o neho zavadili. Ak používate notebookovú klávesnicu, na písanie tu si budete musieť dlhšie zvykať. Ideálne nasadenie takejto klávesnice je k nejakému serveru. Na základne konfigurovanie je to výborná vec, na písanie dlhších textov sa nám nepozdáva. Pochváliť však musíme touchpad. Na ňom sa dá dobre pohybovať kurzorom, aj keď má menšiu dotykovú plochu. Toto sa výrobcovi podarilo. Klávesnica je dostupná aj s redukciou na PS/2.

Výhody

  • formát vyhotovenia
  • kvalita touchpadu
  • spínače Cherry MX
  • celkový prínos v podniku v špeciálnom nasadení

Nevýhody

  • hlučná

Cena: 169 EUR
Zapožičal: Cherry

Verdikt touchIT

Cherry DW 8000 je dizajnová lahôdka. Vhodná k stolnému PC alebo počítaču do obývačky. Má nízke klávesy a dobre sa na nej píše. V rámci setu je dodávaná aj s myšou. Cherry Stream 3.0 na nás urobila najväčší dojem. Vyzerá obyčajne, no je vode odolná a skutočne tichá. Cherry Touchboard G80 je špeciálna podniková klávesnica. Na domáce použitie sa nehodí, v serverovni bude ideálna. Má kvalitné spracovanie a veľkú výdrž klávesov.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.