MSI vyrobil ľahký herný notebook s výkonným procesorom. Grafický výkon mu dodá dokovacia stanica.

Kategória herných notebookov je veľmi špecifická. Obvykle ide o masívne notebooky, ktoré majú veľký displej, veľa výpočtového výkonu a kvôli tomu sú pomerne hrubé a ťažké. Prenášať takéto zariadenie nie je príliš pohodlné a na cestách si zahráte iba počas obmedzenej doby. Ak nemáte k dispozícii elektrickú sieť, po hodine ste dohrali.

Ťažko povedať, či môžeme vyššie spomenuté vlastnosti herných notebookov kritizovať. Jednoducho, je to cena za výkon. Buďto máte bežný notebook, ktorý sa snaží optimálne balansovať portabilitu a výkon, alebo máte herný notebook, kde je prvoradé to, aby ste si zahrali najnovšie hry a užili si ich.

Aj samotní výrobcovia si v poslednej dobe uvedomujú, že herné notebooky nemusia byť za každú cenu veľké a ťažké. Počas posledných mesiacov sme sa stretli s 13,3-palcovými zariadeniami, ktoré mali prívlastok herný. Na webe sme recenzovali model spoločnosti Alienware. Výsledok však nebol úplne optimálny.

Ďalší pokus z totožného segmentu sa nazýva MSI GS30 2M. Zariadenie má matný 13,3-palcový Full HD displej, hrúbku necelé 2 cm a váhu iba 1,2 kg. Nie je to ultrabook, avšak na pomery herného notebooku sa zariadenie prenáša pohodlne a bez problémov. Výbavou prekvapí, pretože kombinuje výkonný procesor Intel Core i7 (nami testovaná vzorka mala čip i7-4870HQ, k dispozícii sú aj novšie modely s procesormi 5950HQ / 5700HQ) a integrovanú grafickú kartu Intel Iris Pro Graphics 5200. Táto GPU je v kategórii integrovaných riešení kráľom a výkonom sa dosahuje na niektoré dedikované (mobilné) grafické karty. K dispozícii je operačná pamäť o veľkosti 16 GB a 256 GB SSD disk. V tomto smere nemáme výhrady.

Kombinácia výkonného procesora a „iba“ integrovanej grafiky možnože niekoho prekvapí. S prihliadnutím na to, ako je kompaktný herný notebook navrhnutý, však túto konfiguráciu vítame. Je nám sympatickejšia ako testovaný Alienware. Ten mal procesor Intel Core i5 a dedikovanú grafickú kartu, ktorá však disponovala iba „postačujúcim“ výkonom. Hlavným problémom bol slabší výkon procesora. To v prípade MSI GS30 2M nehrozí.

13,3-palcové herné notebooky sú unikátom vo svojej kategórii. Výrobcovia totiž predpokladajú, že zariadenie budete používať na cestách skôr na pracovné účely, resp. že si počas cestovania vystačíte aj so slabším grafickým výkonom. A preto k takýmto notebookom vyrábajú dokovacie stanice, ktoré sú vybavené špičkovou stolnou grafickou kartou. Tie si položíte doma na stôl a notebook vďaka ním premeníte na takmer plnohodnotný stolný počítač.

V prípade modelu od MSI sme mali k dispozícii model NVIDIA GeForce GTX 970. V kombinácii s procesorom v notebooku bol dostupný výkon výborný a hry fungovali bez problémov. Opäť musíme porovnať s Alienwareom, ktorý mal s niektorými titulmi (napr. Assassin´s Creed Unity) problém kvôli slabšiemu procesoru. Aby sme boli féroví – aj Alienware je dostupný v lepšej konfigurácii, my sme testovali tu slabšiu. MSI GS30 2M však ponúka iba procesory Intel Core i7. Toto rozhodnutie chválime.

Dokovacia stanica má unikátny tvar, ktorý pripomína reproduktor. A túto funkciu aj ponúka. Okrem iného obsahuje 2 × 5W reproduktor a jeden 5W woofer. Notebook položíte na hornú podložku a s dokom ho prepojíte pomocou pomerne širokého konektora. Na bočnej strane nájdete tlačidlo pre zapnutie / vypnutie počítača (notebook je treba pripojiť a odpojiť vo vypnutom stave), eternetový a audio konektory a takisto štvoricu USB 3.0 portov. Na druhom boku je umiestnená konektivita k monitoru, ktorá sa odlišuje podľa grafickej karty. V našom prípade sme mali k dispozícii HDMI, DisplayPort a a dvakrát DVI výstup.

Používanie a koncept dokovacej stanice je dobrý. Samozrejme si treba uvedomiť, že za takéto riešenie zaplatíte výrazne viac peňazí, ako keby ste si totožnú konfiguráciu poskladali vo forme stolného PC. Avšak prevedenie riešenia sa nám páčilo viac ako v prípade Alienwaru. Takisto si treba dať pozor na to, že dokovaciu stanicu môžete používať iba v kombinácii s externým monitorom. Ak je notebook pripojený k doku, jeho displej nevyužijete.

MSI GS30 2M je v kombinácii s dokovacou stanicou výkonný počítač. Zaklínača 3 sme hrali v rozlíšení 3440 × 1440 s vysokým až maximálnym nastavením a dosahovali sme konštantných cca 50 fps. Ak sme použili integrovanú grafickú kartu, znížili sme rozlíšenie a kvalitu nastavenia, dokázali sme sa dostať na hranicu hrateľných 20 až 25 fps. Spotreba dokovacej stanice s notebookom sa v záťaži pohybovala okolo 200 W. Výsledky výkonnostných testov nájdete na priložených obrázkoch. Doplňme výdrž notebooku, ktorá sa pohybuje okolo 2 až 2,5 hodín. S prehrievaním sme nemali problém a takisto sme nepocítili nepohodlie pri používaní notebooku na kolenách.

Verdikt touchIT

MSI GS30 2M je unikátny herný notebook. Nie je jediný svojho druhu, avšak to, akým spôsobom ho spoločnosť MSI vyrobila, si zaslúži pochvalu. Kompromisy, ktoré sme pociťovali v prípade konkurenčných modelov sa v tomto prípade neobjavili. Samozrejme s prihliadnutím na fakt, že dokonalé riešenie neexistuje a niektoré vlastnosti výrobca nezmení. Sú dané dizajnom zariadenia.

MSI GS30 2M je štýlový a odolný notebook. Plastové telo je elegantné a to aj napriek striedmemu dizajnu. Oceňujeme výkon notebooku. Na cestách vydrží dlhšie ako bežné herné notebooky a poslúži na prácu alebo menej náročné hranie. Doma sa v kombinácii s dokovacou stanicou, ktorej dizajn sa nám páči, premení na výkonný herný počítač. Ten si bez väčších problémov poradí aj s najnovšími hrami. Grafickú kartu je možné kedykoľvek vymeniť za výkonnejšiu.

MSI GS30 2M je luxusné riešenie. To sa prejavuje na cene. Za 2300 EUR si postavíte výkonnejší herný počítač, ktorý zvládne hry aj v rozlíšení 4K, resp. si kúpite podobné výkonné stolné PC + bežný notebook na cesty. Záleží iba na vás, ktorý koncept preferujete viac.

Cena: 2300 EUR

Zapožičal: MSI

Oficiálne technické špecifikácie MSI GS30 2M (môže sa líšiť od ponuky na Slovensku)

8.0 Výborný

MSI GS30 2M je luxusné riešenie. Vo svojej kategórii patrí k tomu najlepšiemu na trhu. Škoda vyššej ceny.

  • VÝKON 8
  • MOBILITA 10
  • ROZHRANIA 8
  • CENA 6
Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit