Creative má v ponuke multimediálny reproduktor Roar, ktorý obsahuje netradičné funkcie a má rozšírenú zvukovú výbavu.

roar-big

Vyhotovenie a možnosti

Kovové telo s pogumovanými časťami je pevné a priamo stavané na vnútornú výbavu meničov. Má dva ovládacie panely. Jeden na zadnej strane a jeden na pogumovanej časti hornej strany. Tu sú základné nastavenia tak, aby boli vždy po ruke. Či už ide o prepojenie cez BT alebo prijímanie hovorov cez reproduktor, úprava hlasitosti, režim Roar alebo NFC pripojenie. Tu je aj súprava troch LED diód signalizujúce stav akumulátora. Ten vydrží prehrávať hudbu do ôsmych hodín, s funkciou TeraBass je to menej. To však nevadí tak, ako to, že sa reproduktor bez milosti vypne. Kým ostatné zvyknú nepríjemne otravovať už pol hodiny pred vybitím akumulátora, Roar sa proste vypne.

panel

Trochu zvláštne, keďže inde výrobca ponechal zvukové a hlasové funkcie. V tomto prípade nie sú príliš rušivé a určite sa k reproduktoru hodia. Reproduktor sme ale testovali niekoľko týždňov a zvuk zapnutia by sme občas oželeli. Ženský hlas oznamujúci funkciu TeraBass je fajn, so svojím akceptom mierne sexistický ale v zásade nám neprekážal. Ak by sme ale mohli, vypli by sme ho.

ProdPg-2_nowat

Zaujímavá je zadná strana. Tá má funkcie, ktoré iné reproduktory nemajú. Okrem bežný akými sú USB port s výstupom 1 A na nabíjanie a microUSB port na prepojenie s PC, je tu aj microSDHC slot. S tým súvisí prítomnosť ďalších ovládacích prvkov. Je tu prepínač na zapnutie a vypnutie mikrofónu, spustenie nahrávania hovoru na pamäťovú kartu a tlačidlá na manažment hudby pri prehrávaní obsahu z karty. Nechýba ani tlačidlo na aktivovanie super basového režimu.

panel2

Bluetooth je v tomto prípade rozšírený o dva spôsoby pripojenia. Prvý je tzv. Multipoint Mode. Pripojí sa k nemu každý, kto vyšle požiadavku o pripojenie. Druhý režim má tzv. priateľský režim. Umožní začať prehrávanie tým, používateľom, ktorí majú vo svojich zariadeniach tento reproduktor spárovaný. Tretí režim, je klasický a teda uzatvorený pre jedno zariadenie. Ak potrebujete, je možné reproduktor prepojiť aj audio káblom.

pdt_22131.6.png

Existuje aj možnosť prepojiť dva reproduktory medzi sebou a vytvoriť si z nich tak ľavý a pravý kanál. Toto je ale opäť funkcia, ktorá narazí jednak na cenu ale aj na potrebu, aby si aj váš známy kúpil takýto reproduktor a ešte ste mali spoločné záujmy so zapájaním oboch reproduktorov.

Zvuková výbava

Reproduktor má extra silnú zostavu a celkovo je tu päť meničov. Vpredu dva výškové s priemerom 1,5“, po bokoch dva pasívne meniče a na hornej strane jeden 2,5“ basový menič.

Elektronika obsahuje dva zosilňovače. Jeden pre stredy a výšky, druhý je určený pre subwoofer. Rozmiestnenie meničov v tele je s dôrazom na šírenie zvuku. Aj tak si ale nemôžete dovoliť umiestniť reproduktor hocijako. Na správne šírenie zvuku ho potrebujete mať pred sebou. Jeho miesto môže byť na poličke alebo šikmo za notebookom na pracovnom stole. Iná poloha nie je príliš vhodná. Treba počítať aj s tým, že zaberie viac miesta, ako reproduktory postavené na kratšiu stranu.

fea_1_en_nowat

Špeciálne tlačidlo Roar zvýši intenzitu prehrávaného frekvenčného pásma. Všetky zložky a získate bohatší zážitok. Nie každá hudba sa dá takto počúvať. Preto sme využili možnosť zapnutia a vypnutia rozšírenej zvukovej reprodukcie.

Funkcia TeraBass je výhodná najmä vtedy, ak potrebujete zvýšiť intenzitu nízkych tónov aj pri nižších hlasitostiach. Tu nám v prípade prehrávania hudby prekážalo zvukové ozvučenie pri aktivovaní a deaktivovaní a trojsekundová pauza prehrávania.

Kvalita zvuku

Zvukovo môžete reproduktor používať v niekoľkých režimoch. Práve to z neho robí kvalitný zdroj hudby prispôsobený na reprodukciu viacerých typov zdrojov. Dá sa použiť základný režim, ktorý by sme povedali, je nevýrazný. Pridaním TeraBass získate dunivé a dynamické basy. Mierne však budú zastierať výšky a stredy. Ak teda basový režim, tak aj s funkciou Roar. Vtedy sa hudobná reprodukcia vyváži a získate bohaté stredy, menej výšky, avšak tiež vo veľmi dobre kvalite.

Výhody

  • Zvuková výbava
  • Celkové možnosti ovládania
  • Kvalita zvuku
  • Zosilnené basy TeraBass
  • Cena

Nevýhody

  • Poloha na ležato vyžaduje viac miesta na stole
  • Neoznamuje vybitie akumulátoru

Verdikt touchIT.sk

Creative Sound Blaster Roar je výborný reproduktor, ktorý má netradičné funkcie. Stáva sa z neho ešte viac nezávislé zariadenie na prehrávanie hudby s možnosťou telefonovania. Hrá veľmi dobre a aj z malého tela si vychutnáte silné basy.

Cena: 149 EUR

Zapožičal: Creative

9.0 Silný y dynamický zvuk

Creative Sound Blaster Roar je výborný reproduktor, ktorý má netradičné funkcie. Stáva sa z neho ešte viac nezávislé zariadenie na prehrávanie hudby s možnosťou telefonovania. Hrá veľmi dobre a aj z malého tela si vychutnáte silné basy.

  • Vyhotovenie 9
  • Možnosti 10
  • Kvalita zvuku 8
Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.