Nasledovník slávnej Xperie Z3 a predchodca očakávanej Xperia Z4 je tu. Volá sa Xperia Z3+ a znamienko plus našťastie signalizuje pridanie funkcií, nie rozmerov.
Smartfón si so sebou nesie všetky pozitíva série Z a tak ide o plnohodnotný model tejto série. Navyše príjemne inovovaný.

Pozrite si aj naše video s predstavením tohto telefónu

Dizajn a vyhotovenie

26_Xperia_Z3_+_Group_nowat

Dostupný je v štyroch farebných vyhotoveniach. Vyzerajú naozaj veľmi dobre. My sme ho dostali na test v čiernej farbe. Tá ale vyzerala obyčajne. Vhodná presne pre tých, ktorí nechcú pútať pozornosť. Z bočnej hrany zmizol magnetický konektor. Mnohí to ocenia, nakoľko predpokladáme, že vždy bude menšia skupina používateľov, ktorí si dokúpia príslušenstvo, napríklad v podobe dokovacej stanice s reproduktorom. Telefón má hliníkový rám. Ten je o niečo svetlejší a tak aspoň takto dotvára tieňovaný efekt k základnej farbe. Ľavá hrana má pod krytom plastový slot na microSDXCNano SIM kartu. Po jeho vybratí sa telefón reštartuje a nezáleží na tom, či ste tam mali alebo nemali kartu. Vo výsledku na tom, nebude záležať, pretože aj po prvom založení karty by sa musel reštartovať. Takto to spraví hneď po vybratí krytu. Pravá hrana má kruhové tlačidlo na vypnutie a tlačidlá na ovládanie hlasitosti a fotoaparátu. Spodok a vrch bezo zmeny, teda microUSB konektor a audio konektor hore. Zadná strana je chránená ochranným sklom proti škrabancom, odtlačky si bude treba poutierať. Páčilo sa nám zachovanie koncepcie a teda zapustenie fotoaparátu na úroveň zadnej strany. Dotykové tlačidlá sú súčasťou displeja, teda integrované v systéme. Škoda len väčšieho rámu nad a pod displejom. Bežne to mnohí nebudú nijak vnímať, no po prechode z telefónu, ktorý lepší pomer plochy displeja na prednej strane to bolo výrazne cítiť.

Technické parametre + benchmarky

Model telefónuSony Xperia Z3+
Operačný systémAndroid 5.0.2
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [MB]3000 / 32 000 / –
Procesor4 × 2 GHz + 4× 1,5 GHz; 64-bitový, Snapdragon 810
Displej, počet fariebTRILUMINOS IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,2 / 1080 × 1920
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na kartumicroSDXC do 128 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, BGN, áno, áno, áno
Modul GSM, 3GQuad Band, HSPA+, LTE
Fotoaparát / video20,7 Mpix, autofocus / 4K, VBR fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 2930 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]17 / 590
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]146,3 × 71,9 × 6,9 / 144
Benchmarky Výsledky
GFXBench GL – Manhattan 1080p [fps]12
Quadrant Standard – Total score26895
AnTuTu Benchmark – Total score39270
A2 Benchmark HQ test – Total scoreN/A
PCMark for Android – Work performance4555
3DMark Extreme – Total score8998
Graphic10644
Physics5839

Technológie a používanie

Ocenili sme, že inovovaný model má nie zväčšené rozmery ale práve naopak, zmenšené. Hneď dodávame, že aj kapacita akumulátora je nižšia, no to nie je žiadny problém. Telefóny Sony majú jedno z najlepších riešení na úsporu akumulátoru. Telefón už beží na Androide 5.0.2. Nezaznamenali sme tu žiadne „lagovanie“ pri pokuse o spustenie aplikácií. Tradične sa nám páčilo rozhranie motívu Xperia s farebnými vlnkami. Ponechali sme štandardné nastavenie – na každý deň automatická zmena farebnej schémy. Subjektívne nám prekážalo vysúvanie horného menu na dvakrát. Vieme, je to funkcia nového Androidu, ale niektorí výrobcovia ju už stihli dať preč. Toto vyťahovanie na nás pôsobilo dosť nekomfortne, ale možno nie každý potrebuje tak často vypínať Wi-Fi, BT a korigovať ostatné parametre.

08_Xperia_Z3_+_Copper_08_nowat

Výkon a odolnosť

Telefón je celkovo svižný a rozhodne je prostredie dobre optimalizované. Je tu 8-jadrový procesor a aplikácie, ktoré ho vedia využiť. Treba sa pripraviť na to, že sa telefón bude viac zahrievať. Jednak je to tenším telom (hrúbka 6,9 mm) a výkonom, ktorý poskytuje CPU.

Azda samozrejmosťou je vodotesnosť celého modelu. Nielen proti dažďu, pokojne ho môžete hodiť do vody (1,5 metra na 30 minút) vďaka špecifikácii IP65 / IP68 sa mu nič nestane. Rovnako tak odolá prachu a umývať sa dá pod tečúcou vodou. Aj preto sú Xperie obľúbené. Nekupujete si lacný telefón a tak chcete, aby vydržal bežné používanie. A k tomu skrátka nejaké to poliatie alebo ošpliechanie vodou patrí.

10_Xperia_Z3_+_Copper_Waterproof_nowat

Šetrenie energie

Režim STAMINA je skutočne užitočný režim a je optimalizovaný najmä pre bežný deň. Šetriť energiu viem každý smartfón – tým, že drasticky obmedzí jeho funkcionalitu. Tu na to výrobca išiel inak a minimalizuje dátovú synchronizáciu na dlhšie intervaly. Bežne to nemáte možnosť spoznať, no CPU to pozná.

staminaZ3plus (1)

Výsledkom je to, že večer prichádzate domov s menej vybitým akumulátorom a nemuseli ste sa obmedzovať v používaní telefónu. Toto bola funkcia mimo hlavného nastavenia režimov STAMINA. Tie sú dva. Prvý, ktorý sa zapne automaticky pri vami definovanej úrovni vybitia akumulátoru a druhý je ten, ktorý vypne všetko nepotrebné. Spravíte si teda v jednoduchosti povedané hlúpy telefón, ale na cestu do prírody je toto ideálne riešenie. Presne takto sme telefón používali.

staminaZ3plus (2)

Displej a zvuk

Vynikajúcim prvkom je displej. Na prvý pohľad uvidíte jasné farby a bielu farbu. Nie modrastú ani žltkastú a dokonca ani sivastú. TRILUMINOS displej s funkciou Live Colour LEDX-Reality poskytujú kontrastnejšie farby. Pustite si nejaké video a uvidíte ten rozdiel. Sony nielen že do svojich zariadení dáva aplikáciu Walkman, ale pridáva aj odpovedajúce technológie na zlepšenie zvuku. Pre používateľov, ktorí používajú telefón aj na prehrávanie hudby je to vítaná vlastnosť. Vylepšenie zvuku DSSE HX poznáme z hudobných prehrávačov Sony Walkman.

Fotoaparát

Rozlíšenie fotoaparátu na zadnej strane je 20,7 MPix. To by samo o sebe ešte nebolo známkou kvality fotiek. Snímač Exmor RS určite áno. Nám sa najlepšie výsledky podarilo spraviť v šere a pri umelom osvetlení. S niektorými bežnými scénami si fotoaparát paradoxne až tak dobre neporadil. Režim Superior Auto sa dá vtedy nahradiť manuálnym režimom. Rezervy sú aj v zaostrovaní. Pokus o fotenie v makro režime sme museli ukončiť a fotoaparát zapnúť znova. Donútiť telefón zaostriť bolo nad naše sily. Sony nevynechalo ani svoje efektové režimy a je tu možnosť nakrúcania videa v 4K rozlíšení. Na internete sa objavujú videá, ktoré ukazujú prehrievanie telefónu pri fotení v režime AR maska. Áno, počas fotografovania sa telefón mierne zahrieval. V normálnom režime len nebadane, pri AR efekte viac. Ako keby sme hrali náročnú 3D hru. Navyše výrobca na zvýšené zahrievanie upozorňuje, no telefón sa ani raz nevypol. Určite nie po 20-tich sekundách, ako sme videli na niektorých videách na internete.

12_Xperia_Z3_+_Copper_Camera_nowat

Výhody

  • Kvalita spracovania
  • Odolné telo
  • Technologická výbava
  • Technológie Walkman
  • Špičkový Full HD displej
  • Nakrúcanie 4K videa
  • Rýchle rozhranie
  • Výdrž

Nevýhody

  • Veľmi vysoká cena

Ostrá fotogaléria

Verdikt touchIT.sk

Sony Xperia Z3+ je vynikajúci telefón. Pamätáte si, ako sme na začiatku uvádzali problém zvyknúť si na hrubý rám? Po dvoch dňoch sme ho ani nevnímali. Mali sme v rukách odolný telefón s high-end technologickou výbavou a vyladeným systémom. V čiernej farbe to nie je víťaz krásy, ale je to ideálny spoločník pre najnáročnejších používateľov – v každom smere.

Cena: 759 EUR

Zapožičal: Sony Slovakia

8.0 špičkový ale poriadne drahý smartfón

Sony Xperia Z3+ je vynikajúci telefón. Pamätáte si, ako sme na začiatku uvádzali problém zvyknúť si na hrubý rám? Po dvoch dňoch sme ho ani nevnímali. Mali sme v rukách odolný telefón s high-end technologickou výbavou a vyladeným systémom. V čiernej farbe to nie je víťaz krásy ale je to ideálny spoločník pre najnáročnejších používateľov – v každom smere.

  • Dizajn a konštrukcia 9
  • Výbava / cena 7
  • Dodatočné funkcie 8
  • Výdrž 8

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.