Notebooky s operačným systémom Chrome OS sú koncepčne iné.

To nebudeme tajiť a mnohí z vás vedia, že sú špecifické. Je to dané inou filozofiou systému a špecializovaných aplikácií, ktoré neraz vystupujú len ako webové služby.

V prípade konvertibilného modelu R 11 sme však zbystrili pozornosť, nakoľko tu sa použitie takéhoto notebooku ešte zvyšuje. Dá sa totiž použiť aj v režime tabletu. Navyše, tento model bude v prvej vlne zariadení, ktoré od polovice júna budú môcť využívať android aplikácie. Tým sa možnosti zariadenia ešte rozšíria.

Používa sa ako notebook, má takmer nehlučnú klávesnicu, a je to teda ideálny stroj na prácu nech ste kdekoľvek. Ocenili sme aj 11,6displej. Je to notebook, ktorý si nekladie za cieľ nahradiť váš aktuálny počítač s Windows alebo OS X, ale chce byť doplnkom všade, kde využijete dlhú výdrž akumulátora. Je ideálny ako spoločník do kaviarne alebo na cestovanie. Na väčšinu vecí budete síce potrebovať internet, no s tým majitelia Chromebokov počítajú. Rozlíšenie je len HD, no v tomto smere na menšej uhlopriečke ide o vyvážený stav. Navyše sa podarilo udržať aj dobrú cenu.

Po konštrukčnej stránke je notebook dostatočne pevný a horné veko má zosilnené hliníkovým plátom. Spodná strana je plastová so vzorom, ktorý teraz Acer používa už viac ako rok. Imituje látkový alebo možno lepšie povedané „material design“. Dobre sa drží v ruke, budete tu mať minimum odtlačkov, a tak ľahko sa povrch nepoškriabe. Opäť nám chýbal LAN port, hoci priznávame, že z veľkej časti ide o náš subjektívny pocit z potreby takéhoto už starovekého konektora.

Mierne výhrady máme k touchpadu. Ten mohol byť jemnejší. Na jeho stlačenie totiž potrebujete vynaložiť podstatne viac sily a notebook sa nám lepšie používal s myšou. Kĺb je silný a udrží displej v akejkoľvek polohe. R 11 je síce pri sklopení do režimu tabletu hrubší, no nie je ťažký a dá sa celkom rozumne použiť aj vo forme tabletu s vertikálnym postavením. Na čítanie webov absolútne ideálna vec. Tým, že je okolo displeja primerane široký rám, dá sa uchopiť bez toho, aby ste sa nechtiac dotýkali displeja.

S Chromebookom sa dá naozaj cestovať a vydrží pri bežnej práci do deväť hodín. My sme zaznamenali čas až 8:40 h, a to na ňom sčasti bežali videá a sčasti sme notebook využili na kancelársku prácu a webové surfovanie. Jeho spotreba je na úrovni 7 W a spodná časť sa vôbec neprehrieva. Namerali sme teplotu maximálne 32,2 °C.

Hodnotenie

+ užitočný nástroj, rýchlosť systému, výdrž akumulátora, tichá klávesnica, cena
– tuhý touchpad

Cena: 329 EUR, Alternatívna konfigurácia: nie je
Zapožičal: Acer

Technické parametre zariadenia:

Model notebooku / ParameterAcer Chromebook R 11
ProcesorIntel Celeron N3150 1,6 ÷ 2,08 GHz, 2 MB cache (max. 6 W TDP)
Operačná pamäť4 GB DDR3
Pevný disk32 GB eMMC
Displej11,6″, max. rozlíšenie HD (1366 × 768 pixelov)
Grafická kartaIntel HD Graphics
Porty1 × USB 3.0, 1 × USB 2.0, čítačka SD, HDMI, kombinovaný audio
Operačný systémGoogle Chrome OS
Rozmery [mm]294 × 203 × 19
Skutočná hmotnosť [kg]1,216
Záručná doba [mesiacov]24

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 5/2016 ako súčasť veľkého testu notebookov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.