Acer Predator je nový produktový rad, ktorý obsahuje herné zariadenia.

Notebooky, monitory, príslušenstvo a aj tablet. Herný notebook sme recenzovali v minulom vydaní a príjemne nás prekvapil celkovou kvalitou spracovania, ako aj výkonom – samozrejme, za patričnú (nie však prestrelenú) cenu. V prípade herného tabletu Acer Predator 8 GT-810 sú dojmy trochu rozpačité.

Nie je to dané ani tak spracovaním samotného zariadenia, ale skôr jeho konceptom. Totiž, v prípade notebookov má zmysel vytvoriť herné zariadenie, ktoré má špičkový výkon. Počítače sú už dlhé roky plnohodnotnou hernou platformou a vývojári hier idú ruka v ruke s výrobcami hardvéru, ktorí neustále posúvajú hranicu dosiahnuteľného. Lenže Android je iný svet, s inými pravidlami. V mobilnom svete zarábajú milióny hry, ktoré sú dostupné pre čo najväčší počet zariadení. Je jedno, či máte telefón za 150 eur alebo za 700 eur. Hra na ňom musí fungovať. A ideálne, aby sa hrala sama, hráči nechcú výzvu, chcú niečím zabiť čas. Pokiaľ je v hre nejaká prekážka, tak len kvôli tomu, aby si používateľ zaplatil malý poplatok a danú výzvu úplne preskočil alebo minimálne znížil jej náročnosť.

S konceptom herného tabletu to už pred dvoma rokmi skúšala spoločnosť NVIDIA. Tá vybavila svoj SHIELD tablet bezkonkurenčným grafickým výkonom a spolupracuje s vývojármi v snahe priniesť na platformu exkluzívne tituly, ktoré naplno využijú potenciál zariadenia. Nie je ich veľa, ale snaha sa cení a tablet sa vďaka tomu aspoň trochu odlišuje od zástupu konkurenčných zariadení. NVIDIA takisto umožňuje hrať na tablete počítačové hry z cloudovej služby GeForce NOW alebo ich streamovať z vášho počítača, ak máte kompatibilnú grafickú kartu. Táto funkcia sa volá NVIDIA GameStream. S takouto výbavou si pomenovanie „herný tablet“ obháji a pravdepodobne sa nájdu používatelia, ktorí exkluzívne funkcie aj využívajú.

acer_1_web2016_3_nowat

Acer Predator je však obyčajný tablet s futuristickým dizajnom, niekoľkými extra nastaveniami a zabudovanou vibračnou spätnou väzbou, ktorú využíva iba jedna hra. A to je s prihliadnutím na cenu 350 eur málo. Niežeby si ju tablet neobhájil, ale niektoré parametre nie sú úplne využité.

Napríklad procesor. Acer osadil svoj herný tablet procesorom Intel Atom x7-Z8700. Ide o jeden z najvýkonnejších „tabletových“ čipov od Intelu, avšak vo svete Android zariadení sme sa s ním doteraz nestretli. Využíva ho aj Microsoft vo svojich 10-palcových modeloch tabletu Surface 3. Ten sme nemali možnosť otestovať, takže nevieme posúdiť, ako je tento Atom prispôsobený pre potreby operačného systému Windows. V prípade Androidu si s prevádzkou systému poradí, avšak predinštalovaná pretekárska hra Asphalt 8 nebežala tak plynulo, ako by sme očakávali od herného tabletu. Niežeby bol výpočtový alebo grafický výkon slabý, to v žiadnom prípade, ten je vysoký. Avšak aj kvôli otvorenosti systému Android nie je výsledok optimálny. Starší iPad mini s Retina displejom si poradí s hrou lepšie. Je to dané jednoduchšou optimalizáciou pre systém iOS a teda porovnávame hrušky s jablkami, ale treba si to uvedomiť. Za zmienku stojí aj fakt, že Mortal Kombat X sme si na tablete nezahrali. Aplikácia vždy po spustení spadla, na zariadeniach s iným procesorom fungovala normálne. Ostatné hry, ktoré sme skúšali a nebolo ich málo, bežali na Predatorovi v poriadku.

Zariadenie má vo výbave 2 GB operačnú pamäť a 32 GB úložisko. Operačný systém je Android vo verzii 5.1. Jeho reakcie sú v poriadku, s neobvyklým správaním alebo spomalenými reakciami sme sa nestretli. V tomto smere nás iritoval tablet od NVIDIE, ten mal problémy s prepínaním medzi aplikáciami, čo sa prejavovalo náhodnými spomalenými reakciami systému. Je však možné, že NVIDIA tento problém už odstránila.

Späť k Aceru. Dizajn plastovej konštrukcie je ovplyvnený štvoricou zabudovaných reproduktorov a hoci nepôsobí na prvý pohľad najelegantnejšie, reproduktory považujeme za jednu z najlepších vlastností tabletu. Kvalita reprodukovaného zvuku je vysoko nadštandardná a ani pri vysokých hlasitostiach nedochádza k skresleniu. Uznávame, že by sme ocenili viac basovej zložky, ale Predator je výborný tablet na multimédiá. Popravde, viac by mu prischlo označenie vynikajúci multimediálny tablet ako herný tablet.

acer_3_web2016_3_nowat

Prekvapilo nás, že zariadenie neponúka automatickú úpravu jasu. Respektíve sme toto nastavenie nikde nenašli. Na druhej strane, Acer zabudoval funkciu s názvom Bluelight Shield, ktorá slúži na tlmenie modrého svetla. V prípade ostatných zariadení používame aplikáciu Twilight, ktorá tento efekt dosiahne softvérovou úpravou nastavenia farieb. V prípade Predatora je táto funkcia o jeden stupeň vyššie. Spomeňme aj možnosť nastaviť si niektorý z multimediálnych režimov – album, film, hra, štandardný, ktorý ovplyvňuje zobrazenie farieb a reprodukciu zvuku. Užitočné sú funkcie EZ WakeUp a EZ Snap. Vďaka nim zobudíte tablet položením piatich prstov na displej a tromi prstami spravíte snímku obrazovky. Nechýba priehľadné okno s prístupom ku kalendáru, webovému prehliadaču, kalkulačke a poznámkam, tablet podporuje používanie dvoch aplikácií v režime rozdelenej obrazovky. Výdrž necelých 5 hodín v teste aplikácie PCMark je rekordná.

Aby sme to zhrnuli. Acer Predator 8 je dobrý tablet. Z hľadiska multimediálnych vlastností ide o výborné zariadenie. Problémom je cena, ktorá je na úrovni najnovšieho iPadu mini a je o 150 eur vyššia v porovnaní s herným tabletom od NVIDIE. SHIELD má síce ďaleko k dokonalosti, ale ponúka funkcie, vďaka ktorým si označenie „herný“ obháji. Kvalita displeja a reprodukovaného zvuku u Predatora je síce výborná, lenže prívlastok herný mu viac ubližuje ako pomáha. Faktom je, že zariadenie neprináša nič nové a na tablete spustíte iba hry, ktoré fungujú aj na prístrojoch s polovičnou cenovkou. Vibračnú spätnú väzbu nepovažujeme za pridanú hodnotu, keďže funguje iba v prípade jednej hry, ktorá je v zariadení predinštalovaná. Ostatné tituly túto funkciu zatiaľ nepodporujú.

acer_5_web2016_3_nowat

Cena: 349 EUR
Zapožičal: Acer

Výhody

+ Štyri reproduktory a veľmi dobrá reprodukcia zvuku
+ Kvalita displeja a Bluelight Shield

Nevýhody

  • Cena
  • Takmer žiadna pridaná hodnota v porovnaní s bežnými tabletmi
  • Vibračná spätná väzba funguje iba v jednej hre

acer_4_web2016_3_nowat

Parametre testovaného produktu:

ModelAcer Predator 8 GT-810
VýrobcaAcer
Veľkosť a typ displeja8″, IPS
Rozlíšenie1920 × 1200
Operačný systémAndroid 5.1
ProcesorIntel Atom x7-Z8700, až 2,4 GHz, štvorjadro
RAM2 GB
Interná pamäť32 GB / 21,64 GB k dispozícii
HDMI / DisplayPort / Bezdrôtový displejNie / Nie / Áno
BluetoothÁno
Portymicro USB, microSD
Digitálna kameraPredná, 2MP, zadná, 5MP
Rozmery (v × š × h) [mm]218 × 127 × 8,7
Hmotnosť [kg]0,35

Výsledky testovania:

Model (OS Android)Acer Predator 8 GT-810
PCMark Work Performance5393
3DMark Ice Storm Unlimited20456
3DMark Sling Shot ES 3.11226
AnTuTu – Total Score52556
AnTuTu – 3D Score16749
AnTuTu – UX Score15542
AnTuTu – CPU Score15482
AnTuTu – RAM Score4783
Test výdrže batérie*4:43
Hodnotenie Výsledky
Dizajn a konštrukcia4/5
Základná výbava/cena3/5
Dodatočná výbava a funkcie/cena3/5
Výdrž3/5
*PCMark Work battery life
**Test neprebehol

Verdikt touchIT

Acer Predator 8 GT-810 je dobrý multimediálny tablet. Herných funkcií však ponúka minimum, takže toto označenie mu môže vo výsledku skôr škodiť ako pomáhať. Za rovnaký peniaze si kúpite iPad mini a iOS je z hľadiska hrania lepšia platforma ako Android. Je to však veľmi dobrý multimediálny tablet.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 3/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit